Kongsberg Gruppens nye partner havnet i konflikt med alle nabolandene

Det megarike minilandet Qatar havnet konflikt med alle sine naboland etter anklager om terrorfinansiering. Nå inngår de gigantavtale med Kongsberg Gruppen.

STORKJØPER FORSVARSTEKNOLIGI: Qatar er et lite land, men verdens rikeste målt per innbygger. Nå skal det ruste opp i samarbeid med norske Kongsberg Gruppen.

Foto: Maggie Hyde AP
  • Anders Park Framstad
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Qatar er ikke av de mest problematiske landene, selv om man kan stille store kritiske spørsmål om demokrati og samfunnsmodellen i landet, men det er ikke av den typen hensyn som kommer sentralt inn i norsk våpeneksport, sier professor Nils A. Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter til E24.

Tirsdag ble det kjent at Kongsberg Gruppen har inngått en samarbeidsavtale med Qatar om utvikling av teknologi innen forsvar, maritim industri og digitalisering – den største i selskapets historie.

Den første leveransen vil bestå av kommunikasjons- og digitaliserings- og tårnløsninger til militærkjøretøy, inkludert våpenstasjonene «Protector».

Leveransen av våpenstasjonene med tilbehør anslås å være verdt opptil 15 milliarder kroner.

Butenschøn forteller at det primære hensynet når det kommer til norsk våpeneksport er i hvilken grad kjøperlandet er involvert i væpnet konflikt, eller driver med direkte undertrykkelse ved hjelp av våpenmakt mot egen befolkning.

– Men selvfølgelig, om det er store dimensjoner over dette, vil det ha en viss innvirkning på maktbalansen i rivaliseringen mellom Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater på den ene siden, og Qatar på den andre. Som jo er en kompleks affære i seg selv, sier professoren.

Diplomatisk krise

Qatar har nemlig vært i sentrum av en diplomatisk krise siden forsommeren i fjor.

I juni 2017 brøt nabolandene, inkludert Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Egypt, forbindelsene til landet, angivelig fordi Qatar finansierer terrorisme.

Eskaleringen innebar blokkering av Qatars grenseoverganger, skipsruter og luftrom, i tillegg til ulike økonomiske og finansielle tiltak.

Saken fortsetter under bildet ...

SOLGT: Her er det pansrede kjøretøyet som Nexter skal levere til Qatar, med Kongsberg Gruppens fjernstyrte våpenstasjon «Protector Medium Caliber Turret» montert på toppen.

Foto: Kongsberg Gruppen

Qatar er et lite land med drøyt 2,6 millioner innbyggere og et areal mindre enn Buskerud fylke, og befinner seg på en halvøy i Persiabukta.

– Dette vil hjelpe Qatar, som et element i å svekke isolasjonen som Saudi-Arabia forsøker å etablere rundt Qatar. Jeg vil tro at Saudi-Arabia ønsker å forhindre akkurat denne typen avtaler, som styrker Qatars forbindelse med omverden, sier Butenschøn.

Les også

USA selger rakettsystem til Saudi-Arabia for 15 milliarder dollar

Qatar ble i tillegg kastet ut av den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen. Norske myndigheter har tidligere stanset våpeneksport til land som deltar i denne konflikten.

Retorikk

Når det gjelder påstandene om terrorfinansiering, mener Butenschøn at dette først og fremst er retorikk basert på motstridende regionale interesser.

– Ja, primært, i hvert fall når det kommer fra Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, sier han.

FÅR KRITIKK: Qatar gjør store byggearbeider i forbindelse med fotball-VM i 2022. Forholdene for arbeiderne har fått massiv internasjonal kritikk.

Foto: Karim Jaafar AFP

Han forteller imidlertid at golfstatene har vært involvert, gjennom myndighetene eller enkelte økonomiske aktører, i å støtte militsgrupper i Irak og ikke minst Syria. Dette gjelder også Qatar.

– Så er det et spørsmål om det er terrorisme, men Qatar har hatt en veldig aktiv utenrikspolitikk når det gjelder å støtte bestemte grupper i Midtøsten. Og gjerne i sterk konflikt og motsetning til Saudi-Arabia, sier professoren.

– Åpenbart ansvar

Qatar skal som kjent arrangere Verdensmesterskapet i fotball i 2022, og den forbindelse har spesielt arbeidsforholdene og arbeidernes rettigheter i landet fått spesielt stor oppmerksomhet.

Forholdene spesielt for utenlandske arbeidere har fått massiv kritikk, med anklager om blant annet slavelignende forhold og unormalt mange dødsfall.

Butenschøn mener derfor at en aktør som Kongsberg Gruppen må være spesielt bevisst på dette. I avtalen selskapet har inngått ligger det opprettelse av et felleseid selskap som får hovedkontor i landet.

KRITIKK: Qatar får også kritikk for dårlige vilkår og rettigheter for arbeidere i landet, hvor en stor del av arbeidsstyrken er utlendinger. Her fra byggingen av Al-Wakrah Stadium, et av anleggene som skal brukes når landet arrangerer fotball-VM i 2022.

Foto: Karim Jaafar AFP

– Ja, det synes jeg absolutt de bør. Dette er et tema som får ganske stor oppmerksomhet rundt omkring, og der har Kongsberg Gruppen, som alle andre økonomiske aktører, et åpenbart ansvar, sier han.

Butenschøn viser til det som heter Corporate Social Responsibility.

– Dette er normer FN har innført, og som norske myndigheter har sluttet seg til, og som lett vil kunne komme opp som et viktig tema. Det må ligge i bunnen, de forpliktelsene slike selskaper har, og norske myndigheter har som tilsynsmyndighet. Det er klart at her er det vel tilpasninger, men det er visse grunnleggende minimumsstandarder de er forpliktet til å følge, sier han.

Prosedyrer på plass

Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen viser til at Norge har lang tradisjon i Qatar, og at mange internasjonale selskaper er til stede i landet.

– Samarbeidsselskapet vårt er etablert i teknologiparken hvor det allerede er store bedrifter fra blant annet Tyskland, USA og Sverige til stede, så vi ser på dette som et veldig greit samarbeid, sier Håøy på telefon fra landet.

Blant norske aktører i Qatar er kanskje Norsk Hydro det mest kjente eksempelet, med selskapets store aluminiumverk Qatalum.

– Det har vært mye kritikk rundt arbeidsforholdene i Qatar. Hvordan sikrer dere dette, eller er det slik at produksjonen av utstyret som skal leveres skal gjøres i Norge?

– Hovedtyngden av verdiskapningen i programmet som vi nå går inn i vil skje i Norge. I tillegg er det Kongsberg som skal ha sjefen i samarbeidsselskapet, sier Håøy, og fortsetter:

– Vi har alle de nødvendige prosedyrene på plass for å sikre at vi ivaretar rettigheter og arbeidsforhold, som vi alltid skal gjøre.

Les også

– Det største i Kongsbergs historie

Les også

Prinser og eksministre arrestert i Saudi-Arabia

Les også

Ratingbyrå jekker ned Qatar: Ser ingen løsning på Gulf-krisen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen
  2. Qatar

Flere artikler

  1. Etter Trump-vraking: - Norske selskaper ser på andre markeder i Midtøsten

  2. – Det største i Kongsbergs historie

  3. Ett år i kulden: Slik har blokaden rammet styrtrike Qatar

  4. Underleverandører jubler for milliardkontrakt i Qatar

  5. Tyskland godkjenner omstridt eksport til Saudi-Arabia