Analytiker om DNOs storkjøp: Svært heldig med timingen

Samme dag som DNO tar en jafs av Faroe Petroleum melder det færøyske oljeselskapet om to nye gassfunn. Flaks for DNO, mener analytiker Teodor Sveen-Nilsen.

STORKJØP: DNO kjøper alle aksjene til israelske Delek Group i Faroe Petroleum for 777 millioner kroner. Her Njord A, der Faroe har en eierandel.
Publisert: Publisert:

Det gjør kjøpet enda mer gunstig, ifølge analytiker Teodor Sveen-Nilsen, som beregner en verdiøkning på 10 prosent i Faroe, basert på funnene.

«DNO var svært heldig med timingen vs. kunngjøringen av Hades/Iris-funnene», skriver Sparebank 1 Markets-analytikeren i et notat.

Noen kilometer unna Morvin-feltet i Norskehavet har nemlig østerrikske OMV gjort lovende gassfunn i prospektene Iris og Hades, der Faroe har en eierandel på 20 prosent.

Les mer: Gjorde gassfunn i Norskehavet: – Ganske stort

Samtidig varsler DNO at selskapet kjøper 15,37 prosent av det færøyske oljeselskapet, for en pris tilsvarende 777 millioner kroner.

Les mer: DNO kjøper seg inn i Faroe Petroleum for 777 mill.

Blant vurderingene til Nilsen er også at kjøpet bekrefter DNOs «positive kontantstrømsutsikter», og at aksjene er kjøpt til en rabatt sammenlignet med meglerhusets anslag om hva verdiene i Faroe er.

Tror DNO vil kjøpe hele Faroe

Ifølge analytiker Anders Holte i Danske Bank viser aksjekjøpet at DNO «virkelig har ambisjoner om nordsjøsatsingen sin».

Oljeselskapet returnerte til Nordsjøen i 2017 gjennom kjøpet av Origo Exploration Holding. Det ga eierandeler i lisenser i Nordsjøen, fordelt på britisk og norsk sokkel.

Les også

DNO-sjefen: – Foten tilbake på gassen

I årene før satset DNO mye på flaggskipsfeltet Tawke i den kurdiske delen av Irak.

Oljeselskapet sikret seg ytterligere ti lisenser i TFO-runden for 2017, hvorav én er i Norskehavet, syv i Nordsjøen og to i Barentshavet.

Etter tildelingene har DNO andeler i 19 letelisenser offshore Norge og Storbritannia, i tillegg til at det vil satse på flere investeringer og partnerskap med etablerte aktører.

Nå økes satsingen gjennom Faroe-handelen.

Faroe har det meste av sin aktivitet i Norge, men også lisenser i britisk og irsk sektor.

– Prisen er veldig bra, men det gjenstår å se om de klarer å få mer av Faroe til tilsvarende pris, sier Holte til E24.

Analytikeren tror nemlig DNO har et ønske om å kjøpe hele det færøyske oljeselskapet på sikt.

– Jeg kan ikke se for meg at DNO er fornøyd med å holde 15 prosent av Faroe, sier Danske Bank-analytikeren.

Han mener imidlertid at funnene har liten betydning for DNO.

– Hvis man regner på hva funnene utgjør i antall fat netto til DNO, gjennom denne transaksjonen, er det forsvinnende lite.

Les også

DNO snur til overskudd – høyeste inntekter på over tre år

Faroe-aksjen til værs

Begge meglerhusene har en kjøpsanbefaling på DNO.

Før påske tok Danske Bank opp kursmålet til 15,2 fra 12,8 kroner, og skrev da at selskapet sannsynligvis sitter på en betydelig kontantøkning i første kvartal.

– Det er helt tydelig at finansene i DNO er på bedringens vei når de tar seg råd til et slikt oppkjøp, sier Holte.

På Oslo Børs svarte investorene først med å sende DNO opp på nyhetene, men i et ellers fallende marked ramlet kursen ned til 1,61 prosent innen Børsen stengte.

Samtidig stiger Faroe 12,8 prosent til 1,18 pund i London.

For aksjene betalte DNO 1,25 pund per stykk. Det som i utgangspunktet var en premie på 19 prosent til siste sluttkurs på 1,05 pund er dermed redusert til 6 prosent.

Selger av aksjene, det israelske konglomeratet Delek Group, faller imidlertid 4,7 prosent i Tel Aviv.

DNO har ikke besvart E24s henvendelse om en kommentar, men selskapet skriver i børsmeldingen om kjøpet at det vil satse langsiktig i Faroe Petroleum, og at det støtter strategien om vekst i Nordsjøen.

Les også

– Vi har foten tilbake på gasspedalen

Les også

Setter ny lisensrekord: Disse selskapene får lisenser i TFO 2017

Les også

OMV gjorde to gassfunn i Norskehavet: – Det er ganske stort

Publisert:
Gå til e24.no