Salmars konsernsjef går av - erstattes av Olav-Andreas Ervik

Mandag kom børsmeldingen om at Trond Williksen har sin siste dag som konsernsjef i selskapet, etter en krevende periode med sykdom.

NY SJEF: Olav-Andreas Ervik blir ny konsernsjef i Salmar, etter at Trond Williksen trekker seg av personlige grunner.

Foto: Salmar
 • Andreas Fosse
Publisert:

Trond Williksen skriver en personlig kommentar i børsmeldingen som gikk ut mandag, og sier at de siste årene har vært belastende.

– Det å være leder av Salmar er spennende, men det er også krevende. De som kjenner meg, vet at jeg har hatt mine belastninger over de siste årene og jeg ønsker nå å fokusere mer på meg selv i en periode, sier Williksen ifølge meldingen.

Williksen tiltrådte i stillingen som konsernsjef i Salmar i november 2016, men bare tre måneder senere meldte konsernet at han var blitt syk og måtte forlate jobben en periode.

Han var tilbake på jobb som konsernsjef 18. april i fjor.

– Han har gjort en fantastisk jobb, men han valgte at det ble for krevende for ham å stå i en toppjobb, sier styreleder Atle Eide i Salmar til E24.

– Vi har vært opptatt av å beholde ham i systemet. Det er en beslutning som har modnet frem i Trond, i tett dialog med styret og meg, sier Eide.

Salmar har den siste tiden fått mye omtale etter at en av selskapets forbindelser i Asia ble arrestert i mars. Den kvinnelige norske statsborgeren har i noen sammenhenger representert Salmar, og ble i mars arrestert og anklaget for å ha smuglet laks inn i Kina for mellom 150 og 180 milliarder kroner, ifølge Fiskeribladet.

Les mer: Norsk kvinne risikerer livstid for laksesmugling i Kina

– Noen spekulerer i at avgangen har med denne Kina-saken å gjøre, men det har overhodet ikke, sier Eide.

Vurderte å sitte litt til

Ifølge styrelederen gjorde Kina-saken at han og Williksen diskuterte om det var riktig tidspunkt å skifte ut konsernsjefen.

– Trond hadde bestemt seg før denne saken dukket opp. Men Kina-saken fikk ham til å vurdere om han måtte trekke oppsigelsen. Det har vært en diskusjon de siste dagene, sier Eide.

– Dette er en av de gangene der en konsernsjef trekker seg av personlige grunner, og det faktisk er korrekt, sier han.

– Vedrører ikke Salmar

Salmar påpeker at kvinnen som er arrestert i Kina har vært med selskapet på flere fiskerimesser i regionen, og selskapet har solgt laks og lakseprodukter via hennes selskap Speed Gateway. Hun har ikke vært ansatt i selskapet

Salmar sier at det har etablert selskapet Salmar Pacific sammen med kvinnen, men at dette selskapet ikke har hatt noen aktivitet ennå.


– Jeg føler dette ikke er en sak som vedrører Salmar, ut over at vi en periode står uten en viktig forbindelse i Asia, sier Eide.
– Det er slik at ingen er skyldige før de er dømt. Vi har ikke lagt skjul på at dette er en nær forbindelse med oss, legger han til.
– Så det har ingenting med Salmar å gjøre?
– Saken som sådan har ingenting med Salmar å gjøre, men vi blir helt riktig knyttet opp til dette fordi en av de rundt 70 som er arrestert, har tilknytning til vårt selskap, sier Eide.

Ervik tar over

I børsmeldingen Salmar sendt ut mandag heter det at Williksen «har bedt om avløsning». Olav-Andreas Ervik (41), som hittil har vært konserndirektør for oppdrett, tar over som sjef i selskapet allerede tirsdag morgen.

«Styret beklager at Trond Williksen ønsker avløsning som konsernsjef. Han har i rollen som CEO (konsernsjef, journ.anm.) videreført Salmars satsing på å være ledende på biologisk produksjon. Gjennom dette har han bidratt til grunnlaget for en solid utvikling også i årene som kommer. Olav-Andreas Ervik kjenner Salmar-konsernet og kulturen godt, og med ham på plass vil Salmar stå meget godt rustet til å levere på vår uttalte ambisjon om å være det oppdrettsselskapet som er ledende på biologisk produksjon av laks», sier Eide i børsmeldingen.

Inn i Kverva

Williksen vil nå gå inn i rolle i Kverva med der han vil jobbe med strategisk utvikling av deler av Kvervas portefølje, ifølge selskapet.

Kverva er et investeringsselskap som i sin tid ble opprettet som holdningselskap for Salmar. Selskapet fokuser porteføljen sin på maritim sektor.

Ervik har over 20 års erfaring fra oppdrettsindustrien og har siden 2012 vært ansatt i SalMar.

Her kan du lese mer om

 1. Salmar
 2. Oppdrettsnæring

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Williksen trekker seg som SalMar-sjef med umiddelbar effekt

 2. Salmar og arrestert kvinne driver selskap sammen

 3. Betalt innhold

  Gustav Witzøe blir ny konsernsjef i Salmar

 4. Annonsørinnhold

 5. Gustav Witzøe tar i dag over som konsernsjef i Salmar

 6. Avis: Norsk kvinne risikerer livstid for laksesmugling i Kina