Bjellesauer herjer med Rec Silicon-aksjen
Rec Silicon faller kraftig på en dalende Oslo Børs.
Den gamle boblesprekken Rec er virkelig i vinden på Oslo Børs for tiden.
Før helgen ble det utskilte selskapet Rec Solar tatt opp til notering på Oslo Børs, noe som har blitt en gedigen suksess så langt. Aksjen har steget fra under 60 kroner til 77,25 kroner på det høyeste onsdag.
For gamle Rec, eller Rec Silicon som selskapet nå heter, var kursutviklingen langt fra like spektakulær. I alle fall frem til onsdag.
For da begynte to av markedets store bjellesauer å bevege på seg.
Spetalen selger
Klokken 12.26 tikket det nemlig inn en børsmelding fra styremedlem Øystein Stray Spetalen om at tre av hans selskaper har solgt 70 millioner aksjer i Rec Silicon for totalt 210 millioner kroner.
Aksjemarkedet reagerte på børsmeldingen med å sende aksjen ut i et kraftig fall. På få minutter har askjen falt fra rundt 3,05 kroner til under 2,80 kroner. Et fall på nesten ti prosent.
Fra utsiden kan det se ut som om meldingen om Spetalens salg fikk en annen bjellesau til å sjekke kontoen, handle og sende børsmelding.
Ulltveit-Moe kjøper
Klokken 13.15 tikker det nemlig inn en børsmelding som forteller at Jens Ulltveit-Moes selskapet Umoe har kjøpt 80 millioner Rec Silicon-aksjer - 10 millioner flere enn Spetalen solgte.
Men Ulltveit-Moes kjøp hadde langt mindre effekt på aksjekursen etter at meldingen kom. Alt aksjekjøpet klarte var å få aksjen til å nærme seg tre kroner, før den falt tilbake igjen.
Spetalen kjøper
Spetalen benyttet kursfallet til å kjøpe tilbake 8 millioner av de 70 millioner aksjen han solgt. Han betalte vel 2,90 kroner for aksjene han kjøpte, mens han fikk tre kroner for aksjene han solgte.
Da handelen stengte klokken 16.30 var Rec Silicon-aksjen ned 8,43 prosent til 2,76 kroner.
Ulltveit-Moe selger
Mens Spetalen brukte en god del av pengene han fikk for salget av Rec Silicon-aksjer til å kjøpe aksjer i Rec Solar, solgte Ulltveit-Moe en stor post Rec Solar-aksjer for å finansiere sitt kjøp av Rec Silicon-aksjer.
Det kan se ut som om markedet også i Rec Solar har større tro på Spetalens teft, enn Ulltveit-Moes.
Rec Solar sluttet uendret på 73,50 kroner, men hadde vært over 80 kroner i løpet av onsdagens handel.
Motsatt syn
I tillegg til at markedet avdekker sin ukritiske tro på Spetalens teft i aksjemarkedet, og tilsvarende mistro til Ulltveit-Moes, forteller dagens transaksjoner noe annet interessant.
De to investorene har gjennom sine aksjehandler fortalt markedet at de har diametralt motsatt syn på de to selskapene.
Etter transaksjonene er nemlig Spetalen en relativt liten aksjonær i Rec Silicon, som produserer silikon, og satser «alt» på solcelleprodusenten Rec Solar.
Ulltveit-Moe gjør det motsatte. Han flytter pengene sine fra solcelleproduksjon til silicon-produksjon.
Ulltveit-Moe satser altså på industriens «råvare», mens Spetalen satser på det ferdige avanserte produktet.
Rød indeks
Oslo Børs åpnet i positivt terreng onsdag etter tallslipp fra flere av børsens tungvektere, men falt jevnt gjennom dagen og stod ved stengetid ned 0,29 prosent til 536,05 poeng.
En relativt flat børsdag både i Europa og USA i dag, hvor de europeiske børsene åpnet dagen opp men falt noe ned igjen og var ved stengetid Oslo Børs flatt for dagen i både Tyskland og Frankrike. Samleindeksen Stoxx 600 stod ved stengetid opp 0,06 prosent.
I USA åpnet børsene også på den positive siden men var 2 timer inn i handelen flatt før dagen, mens investorene venter i spenning på Feds renterapport.
Her hjemme rapporterte Statoil, Orkla Schibsted og Storebrand resultater fra tredje kvartal før børsene åpnet.
Ned etter overaskende godt kvartal
Oljeselskapet Statoil leverte hakket sterkere resultater i årets tredje kvartal og økte også produksjonen av olje og gass.
I kvartalet økte Statoils justerte driftsresultat til 40,4 milliarder kroner fra 40 milliarder kroner i tilsvarende kvartal i fjor. Det er også bedre enn analytikernes forventning om et resultatfall til 39,7 milliarder kroner.
Les også: - Dette kan bli Statoils internasjonale Johan Sverdrup
Økningen skyldes ifølge Statoil høyere inntekter på grunn av høyere væskepriser og høyere salgsvolumer for væsker og gass, noe som ble delvis motvirket av lavere gasspriser, lavere raffineringsmarginer, høyere produksjonsavgifter og høyere avskrivningskostnader.
I tredje kvartal økte den gjennomsnittlige væskeprisen med 4 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor, mens gassprisen var ned 9 prosent.
Aksjen var i positivt terreng fra start men falt gjennom dagen og var ved stengetid ned 1,47 prosent etter dagens handel, og la dermed en god demper på hovedindeksen.
Bedre enn ventet
Mer fart er det i aksjene til Orkla og Storebrand, som etter dagen handel stod opp henholdsvis 4,85 og 5,83 prosent.
Orkla leverte høyere inntekter i tredje kvartal, men overskuddet krympet likevel og Orkla-sjef Åge Korsvold var ikke fornøyd med resultatet.
- Fremgangen skyldes i hovedsak oppkjøpte selskaper innen merkevareområdet, og kommer ikke som følge av organisk vekst. Isolert sett er jeg derfor ikke tilfreds med resultatet i kvartalet, men de interne endringsprosessene og integreringsarbeidet med Rieber & Søn går i henhold til planen, sa konsernsjefen.
Les også: Orkla-sjefen:- Ikke tilfreds med resultatet
I kvartalet økte Orklas driftsinntekter til 8.443 millioner kroner fra 7.193 millioner i tilsvarende kvartal i fjor, mens driftsresultatet falt til 677 millioner kroner fra 842 millioner.
Ifølge DNB Markets var imidlertid resultatene bedre enn ventet. EBITA kom inn på 909 millioner kroner, mens konsensus ventet 870 millioner.
Doblet opp
Forsikringsselskapet Storebrand mer enn doblet overskuddet i tredje kvartal med hjelp fra økte inntekter og lavere kostnader.
- Med god underliggende vekst i pensjonsporteføljene og effektiv drift leverer Storebrand et solid kvartalsresultat, mener konsernsjef Odd Arild Grefstad.
I kvartalet økte Storebrands resultat etter skatt til 685 millioner kroner fra 282 millioner i tilsvarende kvartal i fjor.
Les også: Storebrand mer enn doblet resultatet
Satser på kjernevirksomhet
Aker Solutions har i dag besluttet å selge sin fortøynings- og lastevirksomhet til selskapet Cargotec for 1,4 milliarder kroner, i følge en børsmelding.
- Provenyet vil brukes til å utvikle Aker Solutions’ kjernevirksomhet i dypvanns- og undervanns oljeservice segmenter. Selv om fortøynings- og lasteenhetene har i mange år skapt god avkastning og har godt markedsposisjon er det få synergier til resten av selskapet, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i en pressemelding.
Selskapet spratt umiddelbart opp etter nyheten og endte dagen opp 1 prosent.