Svenske investorer redder Northland

Ber nordmann være styreleder.

INVESTORER STILLER OPP: Et konsortium bestående av Folksam, Metso, Peab og private equity-selskapet Norrskenet (hvor LKAB er eier), går inn med penger i Northland Resources.
Publisert:

Etter mange dagers intense forhandlinger kom beskjeden mange hadde ventet på: I aller siste liten er gruveselskapet Northland Resources reddet fra en sikker konkurs.

Sent onsdag kveld opplyste selskapet at et konsortium bestående av Folksam, Metso, Peab og private equity-selskapet Norrskenet (hvor LKAB er eier), går inn med 100 millioner dollar (25 millioner dollar hver) i selskapet som har vaklet på konkursens rand de siste månedene.

Northland driver utvinnelse av jernmalm og har gruvevirksomhet i Nord-Sverige og Finland. Selskapet har vært under konkursbeskyttelse siden februar.

- Sammen med konsortiumet vil vi gjenskape troverdigheten til Northland. Det er til foretakets beste, vår regions beste og til den svenske gruvebransjens beste, sier administrerende direktør Lars-Eric Aarø i LKAB i en melding.

Han sier at LKAB for kort tid siden fikk en forespørsel om å delta i investorgruppen, med målet om å skape en langsiktig finansiering av Northland, og at de gjennom Norrskenet vil tilføre kapital tilsvarende 25 millioner dollar.

Løsningsforslaget som er fremforhandlet innebærer at Northland Resources tilføres 335 millioner dollar gjennom en emisjon av obligasjoner.

I tillegg varsler selskapet at tre av dagens eksisterende obligasjonseiere, som tidligere hadde sagt seg villige til å støtte opp om den obligasjonsutstedelsen som i forrige uke ble kansellert, har sagt seg villige til å tegne seg for 120 millioner dollar.

Northland skriver at de med dette, og sammen med den nye investorgruppens forpliktelse, nå er sikre på at de vil greie å fullføre pengejakten.

Vil ha Fjell i ledelsen
Den nye investorgruppen krever å få rett til 4 av 7 plasser i Northland-styret.

Samtidig foreslår de at den kjente norske næringslivsmannen Olav Fjell blir ny styreleder i selskapet.
Fjell har bakgrunn som konsernsjef i blant annet Hurtigruten og Statoil. Han er styreleder i NSB og Statkraft, og styremedlem i Swedbank.

Swedbank First Securities er finansiell rådgiver for investorgruppen.

Arctic Securities og Pareto er rådgivere for Northland Resources, og er også tilretteleggere for det utstedelsen av nye obligasjoner.

Les også: Northland søker konkursbeskyttelse

Aksjen kollapset

Problemene i Northland Resources kom for alvor opp i januar, da selskapet overrasket markedet med at de trengte mer penger.

Ifølge selskapet var det behov for nærmere 2,4 milliarder kroner for å sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige.

Selskapet forklarte det uventede behovet med at driftskostnadene rundt oppstarten av gruven er høyere enn planlagt, investeringsbehovet er høyere og prisen på jernmalm er lavere enn anslått.

Etter sjokkmeldingen i januar har aksjen falt med over 90 prosent, og arbeidende styreleder Anders Hvide måtte forlate selskapet i begynnelsen av måneden.

Etter at Northland søkte konkursbeskyttelse under svensk lov besluttet den kanadiske børsen i Toronto å fjerne selskapet fra børsen.

Selskapet klarte deretter å få den første jernmalmen avgårde med toget til Narvik, og deretter på skip til Europa, men dette er altså stanset for øyeblikket.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no