Norske Skog fikk ikke nok støtte: Utsetter gjeldsfristen på nytt

Norske Skog har ikke klart å få flere kreditorer til å si ja til refinansieringsforslaget. Dermed utsetter det gjeldstyngede selskapet svarfristen nok en gang.

KLOKKEN GÅR: Norske Skog jobber intenst med å redde selskapet fra en gjeldskrise. Her er anlegget på Skogn i Nord-Trøndelag avbildet.

NTB Scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Norske Skog utsetter nå fristen for kreditorene til å ta stilling til refinansieringsforslaget fra 13:00 den 11. mars til samme tid 21. mars.

Det kommer frem i en melding fra selskapet fredag kveld.

Egentlig gikk fristen ut fredag for kreditorene til å si ja til refinansieringsforslaget. Dersom ikke et betydelig flertall av eierne i to av selskapets milliardobligasjonslån har gitt tommelen opp, går det tradisjonsrike selskapet en usikker fremtid i møte.

Ifølge børsmeldingen som ble sendt ut fredag kveld, har kreditorer som utgjør 40 prosent av 2016-lånet, og 75 prosent av kreditorene i 2017-lånet sagt ja til refinansieringsforslaget.

Dermed har ikke selskapet klart å få noen flere kreditorer til å si ja til refinansieringsforslaget.

Norske Skog er midt i en gjeldskrise. Refinansieringsforslaget som de nå forsøker å få kreditorene til å si ja til ble lansert den 5. januar i år, etter at de i november kom med det opprinnelige forslaget.

Les også: Fra pengemaskin til gjeldskrise – Dette er historien til Norske Skog

Forslaget som nå ligger på bordet innebærer at to lån byttes inn i to nye på denne måten:

 • 2016-lånet: Et sikret lån på med 121,4 millioner euro utestående og en rente på 11,75 prosent (1,14 milliarder kroner), og forfall i år. Her foreslår man at kreditorene kan få byttet inn gjelden i et lån med forfall i 2019, et lån med forfall i 2026, et løpende lån (evighetslån med forfall langt inn i fremtiden) og at de kan tegne seg til aksjer i selskapet ved å skyte inn et kontantbeløp.
 • 2017-lånet: Et sikret lån med 218,1 millioner euro utestående og en rente på 7,0 prosent (2,05 milliarder kroner) med forfall i 2017. Her foreslås det at kreditorene får bytte inn gjelden de har mot selskapet i lånet som forfaller i 2016, «evighetslånet» og muligheten for å tegne seg til nye aksjer med et kontantinnskudd.
 • I tillegg er det foreslått endringer i lånevilkårene.

Citibank gikk til retten i USA

Dette er langt fra første gangen Norske Skog må utsette fristen som er satt for kreditorene til å si ja eller nei til forslaget.

For drøye to uker siden varslet selskapet at fristen ble utsatt fra 26. februar til 11. mars.

En gruppe kreditorer, representert ved den amerikanske investeringsbanken Citi, fikk nemlig utsatt en tidligere frist til 26. februar. Det skjedde ved at høyesterettsdomstolen i delstaten New York ga en såkalt midlertidig forføyning den 3. februar.

Citi gikk til retten fordi de mente forslaget til restrukturering favoriserer noen obligasjonseiere fremfor andre. Om forslaget er lovlig, skulle avgjøres av domstolen i et rettsmøte den 2. mars.

Den 9. mars sendte selskapet ut en børsmelding der det kom frem at den føderale domstolen i New York hadde overprøvd domstolsvedtaket i delstatsdomstolen.

Citibank som saksøker fikk ikke medhold fordi de ikke klarte å vise at de som kreditor ville «oppleve irreversibel skade i mangelen av en forføyning».

I desember i fjor ble det kjent at Norske Skog hadde klart å komme til enighet med to andre kreditorer, henholdsvis GSO Capital og Cyrus Capital Partners.

Krangler med revisor

Det er ikke bare kreditorene som Norske Skog må håndtere om dagen. Selskapet er også i strid med sin egen revisor, Ernst & Young.

Selskapets aksje har siden 10. februar vært under det Oslo Børs kaller «spesiell observasjon» på grunn av uenigheten. Oslo Børs setter selskapet under et slikt regime når «forhold knyttet til et selskaps aksje gjør prising av aksjen spesielt usikker», ifølge Børsen selv.

Børsen tok grepet etter at selskapet den 10. februar meldte at det er «betydelig uenighet» mellom selskapet og selskapets revisor, Ernst & Young, om gjeldende prinsipper og utsiktene for industrien knyttet til beregning av selskapets verdier.

Norske Skog har tidligere uttalt at dersom Ernst & Youngs nåværende syn opprettholdes, kan det føre til vesentlige nedskrivninger av verdiene.

I en børsmelding onsdag denne uken varslet selskapet at de ville komme med mer informasjon om regnskapsforholdene neste uke.

– Styret i Norske Skogindustrier er i ferd med å ferdigstille prosessen, skrev selskapet om verdsettelsen og nedskrivningstestene som man nå jobber med.

Les også

Norske Skog: Fra pengemaskin til krise

Les også

– Uenighet om styrets arbeidsform

Les også

– Blackstone vurderer å ta kontroll over Norske Skog

Her kan du lese mer om

 1. Norske Skog
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Norske Skog varsler milliardtap

 2. Storeier selger alt i Norske Skog

 3. Norske Skog får forlenget frist

 4. Annonsørinnhold

 5. – Uenighet om styrets arbeidsform

 6. – Håper på snarlig løsning