Sjømatanalytiker: Brygger opp til en perfekt storm

Nordea Markets venter stort prisfall på sjømat og nedgraderer en rekke fiskeaksjer.

NEDTUR? Nordea ser mørkere på utsiktene til sjømatprodusentene.
Publisert:

Mandag opplever sjømataksjene på Oslo Børs et bredt fall.

Nedgangen kommer etter at Nordeas sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård har sendt ut en ny rapport der det fremgår at Nordea Markets nå nedgraderer hele sektoren og reduserer estimatene fremover.

Rapporten er omtalt av nettstedet iLaks.no.

Fiskeaksjene på Oslo Børs har hatt en eventyrlig utvikling i mange måneder, og i sommer passerte lakseprisen over 80 kroner. Nå ser det imidlertid ut til at utviklingen snur, ifølge Nordea-analytikeren:

– Etter et kvartal med betydelig underdekning fra Norge står vi ved foten av den største sekvensielle volumøkningen siden 2011. Oppgangen vil sikte seg inn mot markeder med fallende etterspørsel og svak absorberingsevne. Derfor forventer vi et prisfall på 40 prosent fra toppen, og et volatilt prisbilde i de kommende månedene, skriver Giskeødegård i rapporten.

Les også

Sjømatanalytiker spår historisk dypt lakseprisfall: – Fallet kan bli brutalt

Giskeødegård legger til at Nordea skrur opp estimatene for det globale tilbudet i 2017 og 2018 med to prosent, noe som fører til at de senker prisestimatene sine for laks i 2017 og 2018 med to kroner per kilo til henholdsvis 53 og 50 kroner per kilo.

I motsatt ende venter Nordea nå at kostnadene i bransjen vil øke med ytterligere én krone til 32 kroner per kilo i perioden.

Tar ned anbefalinger

Meglerhuset har nå Bakkafrost og Grieg Seafood som sine toppvalg innen sektoren. Begge disse får kjøpsanbefaling, med kursmål på henholdsvis 360 og 70 kroner per aksje.

De øvrige aktørene nedgraderes til hold eller selg. I førstnevnte kategori finner man Marine Harvest, Lerøy Seafood, Salmar og Austevoll.

Minst optimistiske er Nordea Markets til Norway Royal Salmon, som nedgraderes til selg. Her er kursmålet 130 kroner.

De aktuelle selskapene taper terreng på Oslo Børs etter at rapporten ble sluppet. Utviklingen mandag er som følgende:

EVENTYRLIG AVKASTNING: Grafen viser utviklingen i et knippe oppdrettsaksjer siden nyttår og frem til mandag 15. august. I perioden har Grieg Seafood (rødt) steget 70,9 prosent, Norway Royal Salmon (grønt) 63,3 prosent, Lerøy Seafood (lyseblått) 16 prosent og Marine Harvest (gult) 11,7 prosent.
Les også

Landbasert oppdrettsanlegg kan fjerne laks fra fjordene

Les også

Ny studie: Norsk torsk har plast i magen

Les også

Marine Harvest varsler kraftig resultatøkning

Publisert: