Northland Resources gir opp

Etter å ha kjempet en innbitt kamp for å overleve, slår gruveselskapet seg selv konkurs. Dermed må Northland Resources ta turen tilbake til tingretten i Luleå.

VIL SLÅ SEG KONKURS: Gruveselskapet Northland Resources melder mandag at det gir opp forsøket å refinansiere gjelden sin.
Publisert:

Først ble gruveutbyggingen i Nord-Sverige langt dyrere enn planlagt for Northland Resources, så falt jernmalmprisene kraftig.

Mandag melder gruveselskapet at det har besluttet å slå seg selv konkurs, fremgår det av en børsmelding.

Northland har den siste tiden forsøkt å få friske penger inn i selskapet, uten å lykkes. Det nyeste forsøket innebar at kreditorene (obligasjonseierne) med utestående gjeld over 500.000 svenske kroner måtte godta å bare få tilbakebetalt 25 prosent av gjeld over en halv million og full betaling under den grensen.

Fredag i forrige uke meldte selskapet at investorgruppen som har forsøkt å kjøpe selskapets gjeld, avsluttet prosessen med uforrettet sak.

Dermed er konklusjonen at «vilkårene for en fortsatt omorganisering ikke eksisterer og at forutsetningene for konkurs er forestående», heter det i meldingen mandag.

Selskapet opplyser at det vil holdes en pressekonferanse mandag klokken 13.00 i den nord-svenske byen Luleå.

Verdier forduftet

Northland startet gruvedrift i Nord-Sverige og fraktet jernmalm med tog over grensen til Narvik, der man flyttet varene over til skip.

De siste fem årene har 99,91 prosent av verdien i Northland-aksjen forduftet.

Når selskapet nå slår seg selv konkurs risikerer flere store aktører å tape betydelige summer. Entreprenørkonsernet Peab har utestående fordringer mot Northland på totalt 260 millioner kroner, ifølge SVD Näringsliv.

Avisen skriver at andre aktører som Folksam, finske Metso og den svenske gruvegiganten LKAB også har utestående fordringer mot Northland.

Les også

Kriserammede Northland: Skriver ned gruveverdier for 5,8 milliarder

– Trist

Tidligere Statoil og Hurtigruten-sjef Olav Fjell ble hentet inn som styreleder for å redde selskapet i forbindelse med den første redningsoperasjonen. Det har han ikke klart.

– Selskapet og dets ansatte har gjort en imponerende jobb med å utvikle en profesjonell og moderne gruvedrift på svært kort tid, sier Fjell i en kommentar.

– Det er derfor trist at det dramatiske fallet i jernmalmprisene i år gjorde det umulig å heve den nødvendige finansieringen, noe som var en forutsetning for videre operasjoner, sier han.

Dermed er det slutt for gruveselskapet, som i flere år har kjempet en innbitt kamp for å overleve.

– Våre ansatte og de rundt oss fortjener hyllest for den hengivenhet vist under utfordringene vi har stått overfor, noe som viser de verdifulle eiendelene dette selskapet besitter, sier Northland-sjef Johan Balck i en kommentar.

Les også

Northland stanser driften på ubestemt tid

Skrev ned milliarder

I slutten av november meldte gruveselskapet i sitt resultat for tredje kvartal at det skrev ned gruveverdier for 5,8 milliarder kroner.

Dette kom på toppen en stor redningsoperasjon i selskapet.

Krisen i Northland Resources begynte for alvor i januar 2013. Da meldte selskapet om en kostnadspress i utbyggingsprosjektet på to milliarder. Man hadde rett og slett undervurdert utbyggingskostnadene.

Selskapet trengte derfor mer penger og aksjekursen kollapset. Etter en runde med konkursbeskyttelse under svensk rett og avtaler med kreditorene, så det i en periode lysere ut. Datidens aksjonærer opplevde våren 2013 at de mistet 97 prosent av verdiene sine ved en kraftig utvanning til fordel for obligasjonseierne.

Etter hvert kom altså Olav Fjell inn som styreleder.

Les også

29 Northland-ansatte må gå

Stanset driften

Siden den opprinnelige krisen har imidlertid selskapet støtt på et nytt problem, nemlig at jernmalmprisene har falt kraftig.

I november 2013 annonserte selskapet behovet for ytterligere finansiering, etter fallet i jernmalmprisene.

Dermed ble det i vår satt i gang nye tiltak for å redde bedriften.

I oktober i år meldte selskapet at det stanset driften på ubestemt tid grunnet selskapets ekstremt anstrengte likviditetssituasjon.

På bakgrunn av dette så selskapet seg nødt til å si opp mesteparten av sine ansatte.

Les mer om Northland-historien her:

Northland fikk grønt lys fra kreditoreneGlohet respons på Northlands omstrukturingDerfor måtte Northland igjen til rettenNorthland Resources har søkt svensk rett om reorganiseringGruveselskap trenger penger - igjenNorthland-aksjonærene fryder seg over finsk gruveLikviditetssituasjonen er fortsatt kritiskNorthland: Vi trenger penger tidligere enn ventetNye aksjer flommer inn i NorthlandSmåsparere saksøker Northland Resources

Publisert:

Her kan du lese mer om