Lunken mottagelse for Oslo Børs' nye handelsplass: – Er veldig skeptisk til kvaliteten

Investorene har ikke kastet seg over aksjene på det nye Merkur Market. Daytrader Svend Egil Larsen er blant dem som holder seg unna, og han stiller spørsmål ved om flere av selskapene burde vært notert.

KLING KLANG: Det var stor ståhei på Oslo Børs da Merkur Market ble åpnet i forrige uke. Like mye virak har det ikke vært i alle aksjene i etterkant.
Publisert: Publisert:

Det har vært en heller blandet – og i flere tilfeller svært hendelsesfattig – start for de syv selskapene som tidligere denne måneden ble tatt opp på Oslo Børs nye markedsplass for små og mellomstore selskap, Merkur Market.

Etter åtte handelsdager har det i tre av aksjene kun blitt gjort én handel.

Den totale omsetningen i de seks minst populære aksjene beløper seg til under to millioner kroner over hele perioden.

Til sammenligning var det 76 aksjer som ble omsatt for mer enn to millioner kroner på Oslo Børs og Oslo Axess kun i løpet av fredagen.

Fratrukket denne sammenstillingen er Sino Agro Food, som er det desidert største av Merkur-selskapene. Her er det over de åtte handelsdagene gjort 903 handler, og den totale omsetningen har oversteget 31,6 millioner kroner.

Sino Agro Food var den 65. mest omsatte aksjen fredag, dersom man ser Oslo Børs, Oslo Axess og Merkur Market under ett, og plasserer seg på plassen mellom AF Gruppen og BW Offshore på topplisten målt etter omsetning.

SKEPTISK: Investor Svend Egil Larsen.

Skeptisk til kvaliteten

Den profilerte daytraderen Svend Egil Larsen opplyser at han ikke har handlet på Merkur Market.

– Nei, jeg er veldig skeptisk til kvaliteten på selskapene som er plassert der, sier han.

Han trekker frem verdivurderingen av WR Entertainment, et selskap som planlegger filmatisering av bøkene om westernhelten Morgan Kane, som et eksempel.

Basert på 75 millioner utestående aksjer, priset markedet dette selskapet til over milliarden i forrige uke. Kursen har siden falt med rundt 66 prosent.

– Du kan si mye rart, men verdivurderingene av enkelte av aksjene, for eksempel Morgan Kane-aksjen, virker helt ute av proporsjoner, sier Larsen til E24.

Saken fortsetter under tabellen ...

– Du har også et kinesisk sjømatselskap skråstrek agrokonsern som man vet veldig lite om, bortsett fra at det er en hel haug med svensker som eier mesteparten av aksjene, sier han.

Larsen mener at hovedmotivasjonen bak noteringene på Merkur er at investorer skal få muligheten til å komme seg ut, snarere enn inn.

– Jeg tenker at disse aksjene mest sannsynlig ikke burde vært notert noen plass, sier han.

Lavere krav

Kommunikasjonssjef Per Eikrem ved Oslo Børs viser til at Merkur Market ikke er regulert på samme måte som Oslo Børs. Merkur er en såkalt multilateral handelsfasilitet (MTF). Denne er underlagt verdipapirhandelloven og Oslo Børs egne regler, men regelverket er mindre omfattende enn for børsnoterte selskaper.

Eikrem forteller at opprettelsen av markedsplassen følger et EU-regulativ der det åpnes opp for og uttrykkes ønske om at kapitalmarkedene skal bli mer tilgjengelige for små og mellomstore bedrifter.

– Vi har laget egen regulering, og det gjøres en god del kvalitetskontroll fra vår side. Det stilles krav om juridisk og finansiell due diligence, samt opptaksdokument. Men når det er sagt, er opptakskravene mye lettere, sier Eikrem.

Han har forståelse for at prisingen på aksjer som WR Entertainment med fasit i hånd fremstår som om den var for optimistisk, men mener det er for tidlig å felle noen endelig dom.

– Det er for enkelt å se på historikken til et selskap over én uke. Noen av selskapene er også av en helt annen karakter enn de børsnoterte, så det blir feil å sammenligne med dem, sier han.

Når det kommer til likviditeten påpeker Eikrem at det stilles lavere krav til blant annet antall aksjonærer og spredning. Han er derfor ikke overrasket over at handelsvolumet har vært ujevnt.

– Dette kan føre til at prisingen ikke får det samme fundamentet, og likviditeten kan for noen være tynn, i hvert fall i en startfase, sier han.

Oslo Børs håper at Merkur vil vokse i tiden fremover, og kommunikasjonssjefen forteller at de har vært i dialog med langt flere selskaper enn dem som ble tatt opp i forrige uke.

– Markedsforholdene generelt er veldig ustabile, og det er ikke så gode forhold for nyintroduksjoner på den ene eller andre markedsplassen. Men det ser ut som det kan komme flere, sier han.

Les også

Da Morgan Kane inntok Oslo Børs

Les også

Dette er de syv debutantene på Oslos nye markedsplass

Les også

– Har allerede begynt å snakke om «shades of green»

Publisert:

Her kan du lese mer om