AKER SOLUTIONS: Bekymrede småaksjonærer

Småaksjonærer i Røkke-selskapet Aker Solutions har tatt kontakt med advokat i forbindelse med de omstridte Aker-handlene.

  • ALF OLE ASK FRANK LYNUM SVERRE STENSENG - Aftenposten
Publisert:

Advokat Tom A. Torkildsen har representert småaksjonærer i kampen mot milliardær Kjell Inge Røkke tidligere. Den gang handlet det om tvangsinnløsning i Aker RGI. Også i forbindelse med bråket rundt Aker-transaksjoner nylig er Torkildsen blitt kontaktet av bekymrede aksjonærer.

– Ja, det er flere som har forhørt seg, beklaget seg og bedt om råd også denne gang, sier Torkildsen til Aftenposten.

– Røkke er ikke av den hensynsfulle typen. Mange trodde han kom til å lære av den forrige runden med bråk, men det har han altså ikke.

Opp og avgjort

I dag er det ekstraordinær generalforsamling i Aker Solutions, og alle aksjonærene kan si fra om hva de mener om de omstridte salgene på rundt 2 milliarder kroner fra Aker til Aker Solutions. Men uansett protester, kommer handlene til å bli vedtatt, det har næringsminister Sylvia Brustad og de andre partnerne i Aker Holding, som eier 40,1 prosent i Aker Solutions, sørget for.
Som Aftenposten skrev lørdag, har Folketrygdfondet protestert mot handlene ved å selge alle sine aksjer i selskapet. Det samme har småaksjonær Gunnar Guhnfeldt gjort.
– Ja, og jeg har bestemt meg for at jeg ikke skal ha en eneste aksje hos Røkke igjen, sier han.
I et innlegg i Dagens Næringsliv for en måneds tid siden skrev han om sine erfaringer med Røkke. To ganger tidligere er han blitt tvangsinnløst, og begge gangene har han fått mer enn det Røkke ville betale, etter lange rettssaker.
Guhnfeldt trodde Røkke skulle "holde seg for god til å trakassere minoritetsaksjonærer igjen," som har sier. Men nå tar han farvel med Røkke for godt.
– Jeg tror ikke lenger det har noe med lærdom å gjøre. Røkke og Fredriksen driver på hver sin planet når det gjelder behandlingen av småaksjonærer, sier Guhnfeldt.

Advarer

Det mener advokat Tom A. Torkildsen er lurt. Han mener småaksjonærer ikke bør investere i Røkkes selskaper.
– Jeg synes ikke det han har gjort, forteller om en holdning som gjør at man ikke bør være med som småaksjonær i hans selskaper, sier han. Også advokaten trekker frem shippingmilliardær John Fredriksen som et eksempel på en som behandler småaksjonærene godt.
– Han har tatt hensyn til småaksjonærene. Det er stor forskjell på hvordan de kjente storinvestorene håndterer dette.
Torkildsen mener Fredriksen er rausere enn Røkke når det gjelder å dele verdistigningen på aksjene.
– Når man i utgangspunktet velger å få med seg småaksjonærer, har man også en lojalitetsplikt til å la dem få være med på gevinster som man har i sikte.
En annen advokat som også har kjempet mot Røkke på vegne av minoritetsaksjonærer, er Vidar Broder Lund. Det var i striden om tvangsinnløsning i Norway Seafoods. Han advarer også mot Røkke.
– Jeg tror nok at mange bør tenke seg godt om før de investerer med Røkke. Han har fått til mye fint, det er ikke det, men minoritetsaksjonærene har ikke hatt det så godt med ham, sier Lund.

Les flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aker Solutions

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Aker-gransker jobbet for Aker

  2. Kriger-kongen Røkke

  3. Dumper Røkke

  4. Gusevik mener staten bør kjøpe seg opp i Aker Solutions

  5. Sissener: - Røkke bør legge seg flat