Jamie gjorde det Ben ikke greide

Mens alle var skuffet etter Ben Bernankes melding, kom en annen bankmann på banen.

RALLY: Etter JPMorgan Chase varslet at banken øker utbytte og skal kjøpe tilbake aksjer, skjøt aksjer på hele Wall Street til værs.
LITE NYTT: USAs sentralbanksjef Ben Bernanke hadde lite å by på tirsdag kveld.
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Annet (index)Ticker: I:SP500Longname: S&P 500Item Sector: I:SP500.SPMarked: SPTime: 2012-03-13 20:08:00Last: 1387.75Close: 1371.09Periode: intraday

Forventningene var bygget opp i skyene. På TV-kanaler for finanssektoren ble det snakket om hvor mye aksjemarkedet kunne stige om den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke skulle komme med et nytt krisetiltak.

Alle holdt pusten. Så kom meldingen.

Og så... Ingenting.

Den amerikanske sentralbanken gjorde ingenting.

Markedet reagerte nesten ikke, og pressemeldingen fra sentralbanken ble dissekert. Til ingen nytte.

Det var ikke noe å hente.

Storslegga

Så kom Jamie Dimons JPMorgan Chase på banen - med storslegga.

Like etter klokken 20.00 varslet JPMorgan at den hever det kvartalsmessige utbytte med 5 cent til 30 cent og at banken vil kjøpe tilbake egne aksjer for hele 15 milliarder dollar.

Mens det etter Bernankes pressemelding var små skvulper i markedet, tok hele Wall Street bølgen etter Dimons melding.

AksjeLongname: JP Morgan Chase & Co. Common StockTicker: JPMMarked: NYSOrganiasonsnummber: TSID: Trade time: 2012-03-13 20:11:10Last: 42.34Close: 40.54Periode: intraday

Ti minutter etter JPMorgans offensive tiltak ble kjent, hadde S&P 500-indeksen klatret opp 1,38 prosent for dagen og JPMorgan-aksjen var opp 6 prosent for dagen.

Dette betyr at JPMorgans markedsverdi økte med 50 milliarder kroner på få minutter.

I samme melding til markedet varslet JP Morgan at det har bestått en stresstest av banken, mens Wall Street Journal skriver at storbanken Bank of America også har bestått en stresstest.

En stresstest av bankene måler deres evne til å motstå negative markedskrefter, eksempelvis en finanskrise.

Klokken 21.30 vil amerikanske myndigheter publisere stresstester av alle bankene - to dager før planen.

E24 Børs - Slik endte aksjene på Wall Street

Null tiltak

Tirsdag kveld varslet den amerikanske sentralbanken at renten holdes uendret på 0,25 prosent. Dette var som ventet.

Investorer som håpet på nye økonomiske redningstiltak fra sentralbanken ble nok skuffet, ettersom sentralbanken ga ikke varslet noen nye tiltak, men kun videreføring av gamle krisetiltak.

«Informasjon mottatt siden Sentralbanken møttes i januar, tyder på at økonomien har vokst moderat. Arbeidsmarkedet har bedret seg ytterligere, ledigheten har falt merkbart de siste månedene, men er fortsatt forhøyet. Husholdningenes forbruk og næringslivets realinvesteringer har vokst videre. Boligsektoren er fortsatt nedtrykt», skrev sentralbanken i en pressemelding.

Samtidig sier sentralbanken at økonomien øker farten moderat og at de globale problemene har blitt redusert, men at det fortsatt er en global risiko.

«Rentestyret forventer moderat økonomisk vekst de neste kvartalene og forventer dermed at ledigheten vil avta gradvis mot nivåer som vil være i samsvar med styrets doble mandat. Presset i globale finansmarkeder har lettet, selv om det fortsetter å være en betydelig nedsiderisiko», heter det i meldingen.

Den eneste reaksjonen etter meldingen fra sentralbanken, var et fall på 15 dollar for gullprisen, som følge av moderat inflasjon. Resten av markedet beveget seg omtrent ikke.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Børs og marked

Flere artikler

  1. Fire rystelser for USAs bank-investorer

  2. JP Morgan tjente 37 milliarder i kvartalet

  3. JPMorgan harpunert på Wall Street

  4. Citigroup feilet i stresstest

  5. Forsøker å gjenvinne investorenes tillit