Amerikansk tørke løfter Yara

Gjødselaksjen trekker Oslo Børs opp.

VÆRAVHENGIG: Matproduksjon er ekstremt væravhengig. Her fra en bondegård i Texas under fjorårets hetebølge.
Publisert:

På en børsdag som på mange måter ble en dagen derpå etter mandagens turbulens er det gjødselselskapet Yara International som drar lasset.

Mens hovedindeksen steg med småpene 0,23 prosent til 382,77 poeng, løftet Yara-aksjen seg med hele 5,81 prosent til 249,40 kroner.

E24 Børs: Sjekk Yara-hoppet

Analytiker Henrik Schultz i SpareBank1 Markets tror forklaring ligger i det tørre været som i lengre tid har lammet landbruket på det amerikanske kontinentet.

Senest mandag kom ny offisiell statistikk som viser at produksjonen av hvete og korn er lavere enn normalt i USA.

Det har medført tildels betydelig oppgang i prisene korn og også andre landbruksprodukter.

Prismekanismen virker

Forklaringen på hvorfor denne situasjonen kan påvirke Yara og andre gjødselleverandører ligger i prismekanismen, forklarer Schultz.

- Når prisene på for eksempel hvete stiger vil bonden være villig til å bruke mer og dyrere gjødsel for å holde produksjonen så høy som mulig, sier Schultz til E24.

Han understreker imidlertid at prisene på gjødsel så langt ikke har tatt seg opp, men har fortsatt sin sesongmessige svake utvikling.

- Så her er det nok mer troen på hva som kommer i fremtiden som ligger bak, sier han.

Samtidig er det også slik, ifølge Sparebank1 Markets-analytikeren, at Yara-aksjen gjerne leder an blant gjødselselskapene når sektoren stiger. Tilsvarende skjer forøvrig også når sektoren faller.

Oslo Børs hentet seg noe inn mot slutten av dagen, etter å ha bikket under nullstreken ved lunsjtider.

EU-fokus

Det er det internasjonale makrobildet som har styrt børsutviklingen den siste tiden og investorenes fokus er rettet mot ukens EU-toppmøte i Brüssel.

Om det kommer noen konkrete tiltak for å løse gjeldskrisen i eurosonen er det store spørsmålet, men ifølge ulike kilder forventer markedet at det ikke vil komme noe konkret ut av møtene som blir holdt torsdag og fredag denne uken.

- Forventningene er svært lave for det kommende europeiske toppmøtet. Det er en følelse av at det ikke vil komme noe konkret ut av møtet og at vi ikke vil bli klokere på noen langsiktig løsning av problemene, sa en senior trader hos CMC Markets til Dow Jones Newswires.

Frontkontrakten for Brentoljeprisen steg noe tirsdag og ble klokken 17.25 omsatt for 91,52 dollar per fat, opp 51 cent. Statoil falt 0,37 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om