Apple kjøper Beats

Etter flere uker med spekuleringer blar Apple opp tre milliarder dollar for Dr. Dres Beats.

INNGÅR EKTESKAP: Etter flere måneder med spekulasjon slapp Apple katten ut av sekken onsdag.

Andrew Burton
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:,

Rett etter at bjellene hadde ringt for børsslutt på Wall Street annonserte Apple at de kjøper Beats Music og Beats Electronics for totalt tre milliarder dollar, vel 17,8 milliarder kroner.

Avtalen innebærer at Apple betaler 2,6 milliarder dollar kontant og 400 millioner dollar i aksjer, og er ventet å være gjennomført inne fjerde kvartal.

Ifølge Financial Times er dette Apples største oppkjøp noensinne, og et klart brudd med Apples tidligere strategi om å utvikle all teknologi selv.

Tidligere har det vært spekulert kraftig i oppkjøpsplanene til Apple.

Selskapet står bak de populære Beats-hodetelefonene, høyttalere i tillegg til audioprogramvare.

Som en del av avtalen opplyses det at Beats-grunnleggerne Dr. Dre og Jimmy Iovine hopper ombord i Apple-skuta.

- Musikk er en så viktig del av alles liv, og har en spesiell plass i hjertet til Apple, sier Apple-sjef Tim Cook i en pressemelding.

Beats ble grunnlagt i 2008 av de to nevnte herrene, og mesteparten av inntektene til selskapet stammer fra salg av hodetelefoner, under merkenavnet Beats by Dr. Dre. Selskapet har ifølge FT en årlig inntekt på rundt to milliarder dollar.

Kjendiser som Lady Gaga og basketballstjernen LeBron James har hjulpet selskapet til å bli en leder innen hodetelefonsegmentet, til tross for kritikk fra lydentusiaster, som mener Beats er for basstungt.

Beats har akkurat lansert en egen musikkstrømmetjeneste i det amerikanske markedet, men er likevel langt etter Spotify, som ifølga FT har over 10 millioner betalende brukere.

Apple har revolusjonert musikkverden med iPods og iPhones, men har mistet litt av grepet av selve musikkindustrien etter tjenester som Spotifys inntog. En sentral del i oppkjøpet er Beats Music. Kjøpet vil kun legge beslag på en liten del av Apples enorme pengebinge, men gir et klart tegn til at Apple er seriøse når det gjelder å lansere sin egen strømmetjeneste.

Dette var ifølge Bloomberg utenkelig under Steve Jobs regime. Han hevdet at folk ville eie musikk, ikke leie.

Les også:

Apple og Google begraver stridsøksenApple med pantet på bildebagrunner på tekstmeldingerApple snublet på børsen etter oppkjøpsrykter

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Oppkjøpet som kan endre musikkbransjen

  2. – Apple vraket Beats' strømme-høyttaler

  3. Skal Apple relansere streamingtjeneste i februar?

  4. Annonsørinnhold

  5. Spotify på vei til børs

  6. Musikk-salget på iTunes faller