Norwegian faller etter Ryanairs milliardskrell
Norwegian er svært lite sikret mot høy oljepris, mener analytiker. Aksjen er blant Oslo Børs' tapere fra start etter dystre nyheter fra Ryanair.
Etter at Europas største lavprisselskap Ryanair sendte ut et resultatvarsel mandag morgen der de barberer bort 1,4 milliarder kroner fra prognosen sin, fikk Norwegian-aksjen også lide.
Aksjen startet med å falle nesten 3,5 prosent før den stabiliserte seg på en nedgang på rundt 2,9 prosent mandag formiddag. Så langt er aksjen Børsens femte mest omsatte aksje.
Det irske flyselskapet kutter resultatprognosen sin med 12 prosent, blant annet grunnet høyere oljepris (og drivstoffkostnader), høyere kostnader og lavere billettinntekter grunnet streiker.
Norwegian er langt ifra den eneste flyaksjen som faller mandag. Ryanair selv startet ned 7,9 prosent, Lufthansa ned 2,7 prosent, EasyJet ned 5,9 prosent og British Airways-eier IAG ned 2,9 prosent.
Les også: Analytiker mener Norwegian burde steget, ikke falt, på Ryanair-varsel
Ryanair krever EU-gransking av konkurrenter
Milliardkutt
Ryanairs resultatprognose kuttes fra 1,25–1,35 milliarder euro til 1,10 til 1,20 milliarder euro, ifølge Ryanair. Dette tilsvarer et kutt på 1,4 milliarder til 10,9 milliarder kroner, med dagens eurokurs.
Ser man på drivstoffregningen isolert sett skrur Ryanair opp anslaget sitt for hvor mye drivstoffregningen vil øke i år med 30 millioner euro, til en forventet økning for året på totalt 460 millioner euro (4,35 milliarder kroner).
Prognosen inkluderer ikke Laudamotion, som Ryanair nylig har kjøpt opp.
Både Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier og Axel Jacobsen i Arctic Securities peker på at det er de økte drivstoffkostnadene som trolig er årsaken til Norwegian-fallet.
– Norwegian er svært lite hedget sammenlignet med resten av bransjen, og de blir rammet av oljeprisoppgangen, sier Nystrøm til E24.
Selv om andre selskaper, som for eksempel SAS, har sikret mer vil de også merke den økte oljeprisen etter hvert som de må fornye drivstoffkontrakter, men prisoppgangen vil slå inn senere for dem enn Norwegian fordi de sitter på mer sikringskontrakter.
I et marked med fallende drivstoffpriser ville Norwegian til gjengjeld ha tjent på sin lave sikringsgrad, fordi de ville nytt godt av fallende priser raskere enn de som satt «låst» inne med sikringer på høyere priser.
– Selv om oljeprisoppgangen er kjent i markedet, er det nok en bekymring blant enkelte for den oljeprisoppgangen man ser, sier Jacobsen.
Både Nystrøm og Jacobsen mener de negative konsekvensene streikene har for Ryanair ikke påvirker Nowegian.
Slipper tall
Les også: (+) Børskommentar: Åpner Bjørn Kjos for salg av Norwegian?
I regnskapet for andre kvartal opplyste Norwegian at de hadde sikret 22 prosent av drivstoffbehovet sitt i andre halvår til en pris på 525 dollar per tonn.
For 2019 hadde de sikret syv prosent av forbruket til en pris på 648 dollar per tonn, altså et kraftig prishopp.
I rapporten påpekte selskapet at drivstoffkostnaden per setekilometer (ASK) hadde økt med 24 prosent mot andre kvartal i fjor, takket være en økning i spotprisen på hele 46 prosent.
Norwegian slipper trafikktallene for september torsdag morgen og regnskapet for tredje kvartal den 25. oktober.
Storstreik
Ryanair skriver at de har besluttet å kutte kapasiteten i vinterprogrammet med én prosent, og viser til at andre flyselskap i Europa har gjort det samme.
Selv om hele bransjen er rammet av en høyere oljepris (avhengig av hvor mye hvert selskapet har sikret), så melder selskapet om lavere trafikk og billettpriser i september.
Det forklarer de med en to dagers streik i Tyskland, Holland, Belgia, Spania og Portugal. Dette har igjen ført til at billettbestillingene for høstferiesesongen i oktober og julesesongen har blitt rammet, skriver flyselskapet.
I tillegg til den økte oljeprisen har Ryanair måttet bla opp 261 millioner euro, eller 2,5 milliarder kroner, for å huse og kompensere passasjerer som har vært rammet av streikene i det siste.