Danske Bank-sjef avlyser norsk rentesjokk: – Økonomien er solid

Landsjef Trond Mellingsæter i Danske Bank Norge tror de norske boliglånskundene er godt rustet for tiden som kommer.

POSITIV: Toppsjefen for den norske virksomheten til Danske Bank, Trond F. Mellingsæter, ser med optimistiske øyne på norsk økonomi, sier han.

Foto: John Thomas Aarø / E24
  • David Bach
Publisert:

Torsdag leverte Danske Bank i Norge et solid resultat for tredje kvartal, noe landsjef Trond Mellingsæter forteller var til tross for hvitvaskingsskandalen i Estland, en sak banken naturligvis skulle vært foruten.

Likevel har det altså gått godt for bankens norske gren.

– Inntektene er på relativt samme nivå som i fjor. Alt som er kundedrevet går veldig godt, selv om det er noe på markets, altså tradingbiten, som vi har sett har hatt et vanskelig kvartal. Men det kompenserer hverandre, så inntektssiden er solid, sier Mellingsæter.

Les også: (+) Det norske konkursmysteriet

Ikke bekymret for konkursene

Han sier samtidig at han ser positive tegn i norsk økonomi, og derfor har troen på årene som kommer.

– Makrosynet vårt er positivt. Oljevirksomheten kommer tilbake både på oljeprisen og med lavere kostnadsnivå i sektoren. Vi er positive til norsk økonomi og mener det skal gå bra fremover, sier han.

Det blant annet til tross for at antall konkurser i 2018 ligger an til å slå rekorden fra finanskriseåret 2009. Mellingsæter sier likevel at han følger nøye med.

– Jeg tror konkursene er en strukturell utvikling, som vi er veldig oppmerksomme på. Mye av det private forbruket vrir seg nå mot tjenester i stedet for produkter. Dessuten får vi en kraftig økning i netthandelen, og vi ser at det er krevende for mange tradisjonelle fysiske butikker å kombinere i overgangen til netthandel. Men dette er vel så strukturelt som det er konkunkturelt.

Les også

Varehandelen er i krise: Millionene drysser over sjefene

Venter ikke rentesjokk

Mellingsæter kan ikke uttale seg om bankens eventuelle planer for boliglånsrentene, men sier konkurransen mellom bankene om lånekundene fortsatt er tøff.

– Konkurransen er knallhard i det norske markedet, noe som er en kjempefordel for kundene. Danske Bank er tydelige på at vi skal være en utfordrerbank i Norge, så vi er definitivt med i den konkurransen, sier han.

Med flere varslede rentehevinger fra Norges Bank er det få som tror at ikke også boliglånsrentene vil øke med tiden.

I kjølvannet av Norges Banks renteheving i september har flere norske banker svart med å øke lånekostnadene til sine kunder, deriblant DNB og flere av sparebankene.

De satte opp boliglånsrenten med 0,25 prosentpoeng - og den kan øke ytterligere dersom den norske sentralbanken hever renten som ventet til våren.

Men Mellingsæter vil ikke spå noen smell for norske boliglånskunder.

– Jeg er ikke sikker på at det blir noe rentesjokk. Det kan hende det blir en gradvis, moderat og kontrollert oppgang. Når vi tilbyr lån tar vi også høyde for at renta kan øke med 5 prosentpoeng. Mentalt skal jeg ikke si sikkert, men finansielt forberedt, det er de, sier banksjefen, som presiserer at det er forskjell på kundene, som folk flest.

Les også

Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum med krystallklart råd: – Nå er det gratis å binde renten

Geopolitisk usikkerhet

Noen bekymringer kan det dog ligge i utsiktene for økonomien, men da på et overdordnet nivå.

– Eventuelle bekymringer ligger utenfor norsk økonomi – det er en geopolitisk usikkerhet som er betydelig.

I midten av oktober begynte verdensbørsene å skjelve, og særlig Wall Street opplevde et relativt kraftig fall. Usikkerhet om alt fra renteoppgang til handelskonflikt, verdensøkonomien og Italias budsjettkrangel med EU er noen av faktorene investorene må hanskes med.

– Vi ser at finansmarkedene reagerer og noen ganger overreagerer på signaler derfra. Risikoen ligger utenfor norsk økonomi, men i og med at vi har en åpen økonomi så får det innvirkning også her, sier han.

Her kan du lese mer om

  1. Danske Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Privatkunder binder ikke renten ... men bedriftene strømmer til

  2. Danske Bank kutter boliglånsrenten

  3. Danske Bank-sjefen om rentehevingene: – Det er skyfritt i Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. Inntektsfall også for Danske Bank Norge: – Solid år likevel, sier landsjefen

  6. Setter ned renten for 200.000 kunder