Laksefall etter produksjonssmell

Lakseprodusentene faller på børsen onsdag. Dominerende Marine Harvest kuttet i sine anslag for produksjonen, mens Lerøy leverte noe svakere tall enn ventet.

LAKSEFALL ONSDAG: Lakseaksjene tok en smell onsdag, etter at noen selskaper leverte noe svakere tall enn ventet, mens giganten Marine Harvest nedjusterte anslaget for årets produksjon etter problemer med pankreassykdom og lus. Illustrasjonsbilde.
Publisert:

Tallrushet fra laksebransjen onsdag ga solide tall fra en periode med høye laksepriser.

Samtidig var det flere produsenter som kuttet sine anslag for produksjonen i år, og det bidro til et samlet fall på sjømatindeksen.

Sjømatindeksen er ned 1,4 prosent onsdag, men likevel opp 45 prosent for året så langt.

– Det er klart at når man varsler endrede estimater, og selskapene er nær rekordpriser, er reaksjonen i markedet forståelig, sier Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård til E24.

De selskapene som leverte rapporter onsdag, skuffet enten noe på driftsresultatet eller på anslagene for produksjonen, sier han.

– De som leverte noenlunde i henhold til forventning, reduserte sine anslag (for produksjonen, journ.anm.). Så her må estimatene trolig justeres ned for inneværende år, sier Giskeødegård.

LAKSEANALYTIKER: Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

Falt etter tallslippet

Slik går det med laksjeaksjene som leverte tall onsdag:

  • Marine Harvest: ned 2,32 prosent
  • Lerøy Seafood: ned 2,94 prosent
  • Grieg Seafood: ned 4,81 prosent
  • Austevoll Seafood: ned 1,55 prosent

Slik går lakseselskapene som har levert eller skal levere tall:

  • Salmar: opp 0,57 prosent
  • Bakkafrost: ned 2,51 prosent
  • Norway Royal Salmon: ned 0,25 prosent
  • Scottish Salmon Company: opp 2,15 prosent

Les mer: Dette er bransjens hodepiner

Nordea vil nedjustere anslag

Giskeødegård påpeker at Marine Harvests driftsresultat var på linje med forventningene, men at selskapets kutt på 28.000 tonn i forventet produksjon var større enn ventet. Kuttet skyldes biologiske årsaker, som pankreassykdom og lus.

Dermed venter oppdrettsgiganten et høstet volum på 372.000 tonn laks i år, som er omtrent på linje med fjorårets 370.000 tonn.

Dette vil trolig gjøre at Nordea kutte sine anslag for årets driftsresultat i Marine Harvest med fire prosent.

Også Grieg Seafood kuttet i sin forventede produksjon på grunn av pankreassykdom i Norge og algeoppblomstring i Canada. Selskapet forventer likevel 20 prosent oppgang i produksjonen i år sammenlignet med fjoråret.

Les på E24+

Dette er de største fiskene i Lakse-Norge

Lerøys driftsresultat var svakere enn ventet, noe som blant annet skyldes svakere marginer i Lerøy Sjøtroll. Selskapet beholder likevel sine anslag for årets produksjon på 166.000 tonn, påpeker Giskeødegård.

Trolig vil Nordea nedjustere sine estimater for Austevoll Seafood med rundt én prosent etter et noe svakere operasjonelt driftsresultat enn ventet, som også knyttes til Lerøy Sjøtroll. Austevoll er den dominerende eieren i Lerøy med 52,7 prosent av aksjene.

Ser positive tegn

Giskeødegård ser noen positive trekk for markedet, tross Marine Harvests kutt i anslått produksjon.

– Midt-Norge og Nord-Norge ser ut til å gå som en kule. Kostnadene er også flate for mange, eller forventes å falle, sier han.

– Den kraftige volumnedjusteringen fra Marine Harvest, der den største aktøren tar ut 28.000 tonn fra markedet, vil alt annet like være positivt for prisene, legger han til.

Tirsdag kom det kvartalstall fra Bakkafrost og chilenske Salmones Camanchaca, og onsdag kom tallene fra Grieg Seafood, Lerøy Seafood, Austevoll Seafood, NTS og Marine Harvest.

Torsdag kommer det tall fra Salmar, mens kvartalstallene fra Norway Royal Salmon og Scottish Salmon Company kommer neste uke.

Publisert:

Her kan du lese mer om