XXL-sjefen sier unnskyld for de dårlige resultatene

– Flaut å stå her, sier XXL-toppen om pressekonferansen onsdag morgen.

MER ANSVAR: Styreleder, storeier og grunnlegger Øivind Tidemandsen i XXL tar nå over den daglige driften av sportskjeden.
Publisert:

– Jeg vil si unnskyld for de dårlige resultater. Det er flaut å stå her, sier XXL-eier Øivind Tidemandsen som nå har gått inn som sjef for driften.

Onsdag morgen står han foran investorer og presse for å forklare hva som har gått galt for sportskjeden.

Han skylder på interne feil for de svake resultatene XXL meldte om sent tirsdag ettermiddag.

Tidemandsen vil imidlertid ikke skylde på de to nylige avgåtte toppsjefene Ulf Bjerknes eller Fredrik Steenbuch, men sier feilen ligger hos ledelsen i selskapet.

– Vi har fått en del voksesmerter, og i 2017 ble det dårlige resultatet skjult på grunn av det fine vinterværet og et fantastisk resultat.

Les også: (+)Børskommentar: XXLs problemer handler om mer enn hvem som er toppleder

Skal ikke lenger selge med tap

Tidemandsen sier de skal nedskalere en del butikker, spesielt på mindre steder.

– Det er jo slik at butikkene våre på mindre steder ikke er like lønnsomme, så dette vil bli viktig å stramme opp disse butikkene, sier Tidemandsen.

Eieren besøkte butikken i Moss nylig, hvor dette har blitt gjort, og sier flere butikker vil følge dette eksempelet.

Les også

XXL varsler Black Friday-smell: Fersk toppsjef går av

Videre sier Tolle Grøterud, som har gått fra å være sjef for investor-relasjoner, til å ta over som midlertidig toppsjef, at man vil finjustere butikk-byggingen i tiden fremover.

Tidemandsen sier også at man har vært hodeløse i salgsstrategien den siste tiden.

– Det er ikke lenger lov å selge med tap.

På agendaen for tiden fremover er å forhandle alle leieavtaler, en omorganisering av markedsføringsavdelingen og andre kostnadsprogrammer.

Vi har kriget for mye

– Vi har vært litt for krigerske, og hatt for mye fokus på topplinjen, sier Tidemandsen onsdag morgen.

Sportskjeden skrev tirsdag ettermiddag at salgsvolumene har skuffet i samtlige markeder, både før og etter Black Friday, og selskapet tapte penger på den store salgsdagen i november.

– Man har vært for aggressive i salgene, og ikke justert og fulgt opp med riktige prisstrategier, spesielt i Norge, sa selskapet i børsmeldingen.

Les også

XXL-eier Øivind Tidemandsen: – Det er gjort noen taktiske feilgrep som fører til ganske store avvik

I meldingen blir det klart at Bjerknes trekker seg etter bare to måneder i sjefsstolen. Han overtok som administrerende direktør i oktober da Fredrik Steenbuch forlot selskapet.

Resultatet i fjerde kvartal er så dårlige at selskapet har vært i kontakt med sine långivere, og fått på plass en enighet om nye vilkår.

Mer enn halverer resultatet

Også finansdirektør Stein Eriksen var på podiet, og er ikke særlig stolt over at ebitda vil ende på mellom 105–130 millioner kroner i fjerde kvartal, sammenlignet med 330 millioner som var resultatet i fjor.

Inntektene for hele 2018 antageligvis vil ende på rundt 9,4 milliarder kroner, noe som er under analytikernes forventninger på 9,65 milliarder kroner.

XXL ser for seg et driftsresultat (EBITDA) på mellom 530 til 560 millioner kroner for 2018. Analytikerestimater innhentet av SME Direkt har snitt på 748 millioner for 2018. Tallene er hentet fra analytikere etter selskapet la frem tall for tredje kvartal.

Ingen av analytikerne (Goldman Sachs & Co, Handelsbanken Capital Markets, Kepler Cheuvreux, Sparebank 1 Markets) har ventet et resultat under 726 millioner kroner.

Publisert: