Tror seismikk-sjefen er for optimistisk

Petroleum Geo-Services bekreftet i går at de ser lysning i horisonten, men analytikerne er ikke overbevist.

OPPTUR? Petroleum Geo-Services (PGS) er noe mer positive i sin markedskommunikasjon, men ikke alle er overbevist.
Publisert: Publisert:

Seismikkselskapet Petroleum Geo-Services bekreftet i går at de ser noe lysere på fremtiden etter flere år med elendige markedsforhold.

Analytikerkorpset er imidlertid ikke overbevist.

Allerede under selskapets resultatpresentasjon og kapitalmarkedsdag opplyste John Olaisen i ABG Sundal Collier til E24 at han ikke ser nevneverdig bedring i aktiviteten i år, og fredag fulgte flere etter.

DNB Markets tar ned sin anbefaling på PGS-aksjen fra «hold» til «selg», og jekker ned kursmålet til 22 kroner fra 28 kroner per aksje.

– Historien om bedring ser for optimistisk ut. Ledelsen trakk frem at de venter bedring i seismikkinvesteringene i 2017, drevet av høyere investeringer i leting og produksjon.

– Vi tror at de økte investeringene vil bli drevet av den landbaserte industrien i USA, mens vi i 2017 ser lete- og produksjonsinvesteringene offshore ned ti til 15 prosent, skriver analytiker Jon Masdal i en dagsfersk oppsummering.

Etterlyser bevis

Masdal trekker ellers frem selskapets kommentarer om lave rater i første halvår, lite arbeid på bok i andre halvår og at anbudsaktiviteten er den laveste på 13 år.

– Vi mener at utsiktene for en økning på 10 prosent i aktiviteten år over år og muligheten for høyere dagrater i 2017 er for optimistisk, skriver han.

Analytiker Morten Nystrøm i Nordea Markets gjentar en kjøpsanbefaling på PGS med kursmål 40 kroner, men justerer ned sine anslag for driftsresultat og resultat per aksje.

Han etterlyser også håndfaste bevis på bedring i sektoren, men tror disse kan komme i forbindelse med førstekvartalsrapporteringen i mai.

– Med mer stabile, høyere oljepriser og bedring i kontantstrømmen hos PGS kunder, vil anbudsvolumene gradvis vokse. Vi mener at dette er det viktigste parameteren for investorer og analytikere, ettersom bedring etter vår mening umiddelbart vil resultere i et mer fremoverskuende syn og endret verdsettelse av aksjene, skriver Nystrøm.

Venter noe mer aktivitet

– Det er nok riktig at vi forventer noe mer aktivitet, og det handler om de mulighetene vi tror finnes basert på hvordan vi leser markedet, sa konsernsjef Jon Erik Reinhardsen i PGS til E24 under selskapets kapitalmarkedsdag torsdag.

I kvartalsrapporten skriver selskapet følgende:

«PGS venter at høyere og mer stabile oljepriser og bedring i kundenes kontantstrøm, kombinert med økt press på tilgjengelige streamere i industrien, vil komme det marine 3D-seismikkmarkedets fundamentale forhold til gode i tiden fremover».

Det ble ellers opplyst torsdag at selskapet, etter en større refinansiering langt frem før jul, trenger brutto driftsresultat (EBITDA) på minst 400 millioner dollar i 2017 for å ikke trekke på kontantbeholdningen.

PGS brutto driftsresultat (EBITDA) endte på 313,3 millioner dollar i fjor.

Les også

Seismikk-sjefen bekrefter: Ser lysning i horisonten

Les også

Taper fortsatt store penger, men nå er tonen endret

Les også

– Får ikke krutt til å gjøre noe offensivt

Publisert:

Her kan du lese mer om