Børsene i Asia faller etter ferske PMI-tall

Produksjonsindeksten i Kina økte til 51,7 i juni fra 51,2 i mai. Likevel har aksjemarkedene i hele Asia en nedgang fredag.

PRODUKSJONEN ØKER: En kinesisk ansatt innstallerer gummi rundt vinduene ved bilfabrikken til Anhui Jianghuai Automobile (JAC Motors) i Hefei, i Anhui provinsen i Kina mai i år.
Publisert:

I dag kom ferske PMI-tall fra Kina, og KPI-tall fra Japan.

Børsene i Asia har falt gjennom natten til tross for at de kinesiske PMI-tallene endte bedre enn forventet.

Fredag morgen viser de toneangivende børsene i Asia en nedgang:

* Nikkei er ned 1,10 prosent

* Hang Seng er ned 0,85 prosent

* Singapore er ned 0,94 prosent

* S&P/ASX indeksen i Australia er ned 1,42 prosent

En økt kinesisk produksjonsindeks nå i juni på 51,7, opp 0,5 prosent fra måneden før, har slått forventningene knyttet til utviklingen.

Blant annet ventet Reuters at tallene ville lande på 51,0.

Nivåene ligger altså over 50, nivået som indikerer ekspansjon. Tilsvarende vil nivåer under 50 indikere sammentrekning. Verdens nest største økonomi fortsetter dermed å motbevise forventningene om en nedgang, skriver CNBC i sine analyser fredag morgen.

– Dagens offisielle PMI-tall tyder på at veksten kan ha holdt seg ganske bra denne måneden, sier Julian Evans-Pritchard, Kina-økonom i britiske Capital Economics.

Han legger til at utenlandsk etterspørsel trekker produksjonsaktiviteten opp, og at eksporthandelen øker med større margin enn overordnet handel i landet.

Japansk KPI styrker seg

De japanske konsumprisene (KPI) steg ytterligere i mai. Dette er femte måneden med økning på rad.

I mai steg japansk KPI med 4 prosent fra fjoråret, viser tall fra japanske myndigheter. En slik vekst var ventet av analytikerne.

Stigning i oljeprisen fra fjoråret har vært med på å gi et ytterligere løft i konsumprisene, skriver Marketwatch.

En vekst i konsumprisene er vel etter statsminister Shinzo Abes vekstpolitikk, etter år med deflasjon og en økonomipolitikk som stadig jobber for å gi løft i den Japanske økonomien.

Men Japan er fortsatt langt unna å treffe inflasjonsmålet til Bank of Japan på 2 prosent, noe som preger landet til å holde fast ved en løsere pengepolitikk.

Likevel har den amerikanske sentralbankens siste renteøkninger skapt spekulasjoner om Japan kan endre kurs, og dermed øke prisene i år.

Den japanske sentralbanken har tidligere gjort det klart at de vil gjøre «hva enn som må til» for å få inflasjonen opp på 2 prosent, og at de ikke vil endre retning før den holder seg stabilt på inflasjonsmålet.

Til nå har ikke sentralbankens økning av kontanter i markedet hjulpet inn på en økning av forbruket, skriver amerikanske MarketWatch.

Arbeidsledigheten steg til 3,1 prosent i mai, noe som er en økning på 2,8 prosent fra måneden før, viser de offentlige tallene fra Japans arbeidsdepartement.

Det var 149 jobber tilgjengelig per 100 jobbsøkende, noe som er de sterkeste indikasjonene på 43 år, ifølge tallene fra departementet.

Publisert:

Her kan du lese mer om