Norske Skog-aksjen stiger kraftig etter Erna-uttalelser

Statsministeren åpner for krisehjelp og sender aksjen opp over 20 prosent.

ÅPNER FOR KRISEHJELP: Statsminister Erna Solberg, her avbildet under et besøk på en byggeplass, sier regjeringen vil vurdere krisehjelp til Norske Skog dersom papirprodusenten ikke kommer til enighet med kreditorene. Aksjen bykser til værs.
Publisert:

Norske Skog-aksjen bykser 21 prosent til 0,52 kroner aksjen på Oslo Børs onsdag, etter at statsminister Erna Solberg (H) åpnet for å gi det gjeldstyngede selskapet krisehjelp.

Konkursspøkelset henger over en av verdens største papirprodusenter. Norske Skog skylder 6,4 milliarder kroner i rentebærende gjeld, og et av lånene er allerede i mislighold. Nå jobbes det på spreng for å spikre en refinansieringsavtale med kreditorene. Fristen for å komme i havn var egentlig forrige fredag.

– Dersom selskapet ikke kommer i mål med forhandlingene, vil vi selvsagt gjøre en grundig vurdering av hva som kan gjøres, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

Les også

Norske Skog: Det ene lånet er i mislighold

«Nær sagt uunngåelig»

– Vi skal ha et profesjonelt statlig eierskap. I enkelte selskaper er det mulig å gripe inn, men det er for tidlig å si før en gjennomgåelse av dette er ferdig, presiserer statsministeren.

Norske Skog-aksjen har falt rundt 85 prosent på tolv måneder.

Uten en løsning med kreditorene har Norske Skog-styreleder Henrik Christensen advart om at en konkurs er «nær sagt uunngåelig».

Etter at fristen for å spikre en refinansieringsavtale ble utsatt, uttalte konsernsjef Lars P. Sperre har uttalt at de håper å kunne presentere et revidert forslag som får bred støtte «innen relativt kort tid».

Les også

Norske skog utsetter refinansiering

Kvitter seg med aksjer

Men det kan virke som om eierne begynner å bli utålmodige.

Solbergs uttalelser onsdag kommer samtidig som den største aksjonæren, GSO Capital Partners, melder at de har kvittet seg med 2,6 millioner Norske Skog-aksjer. De har solgt seg gradvis ned siden 2016, og sitter nå med en eierandel på 15,6 prosent.

Onsdag har også Malaysian Newsprint Industries, som Norske Skog eier en tredjedel av, annonsert at de vil slå seg konkurs etter sviende tap i tre strake år.

Norske Skog har fabrikker i 14 land og er klodens nest største produsent av avispapir.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om