Derfor faller rentene i USA

Geopolitisk uro og investorer som mister troen på Trumps løfter er årsaken til at rentene på amerikanske statspapirer faller, tror analytiker.

MISTER TROEN: Aksjemarkedene steg kraftig etter valget av Donald Trump, og troen på statlig pengebruk styrket rentene på amerikanske statspapirer. Men nå falmer troen på noen av Trumps valgløfter, og rentene faller. Her skriver Trump en autograf etter sin første tale i Kongressen i februar.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Rentene på amerikanske statspapirer steg mye etter valget av Donald Trump som president.

Årsaken var trolig økte forventninger om statlig stimulanse av økonomien i form av investeringer i infrastruktur og skattekutt.

Trumps planer ville trolig bidra til økt inflasjon i USA – også omtalt som «Trumpflasjon – noe som ville øke mulighetene for at den amerikanske sentralbanken skulle øke rentene, ifølge analytikerne.

E24s artikkel fra november: «Trumpflasjon» rammer investorer

Men nå virker mange av Trumps løfter å ha falmet, og dermed har rentene på amerikanske statsobligasjoner falt den siste måneden.

Årsaken til fallet er trolig at markedet begynner å fordøye at en skattereform neppe er like rundt hjørnet, særlig etter at Trump-regjeringen mislyktes med en helsereform.

– Jeg tror at veldig mye av oppgangen var basert på optimisme rundt hva Trump skulle få til av stimulerende politikk, og en frykt for at vi skulle få press i økonomien og økt inflasjon, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

– Nå har markedet mistet troen på at vi får en så kraftig stimulanse, sier han.

Hvis økonomien ikke stimuleres, blir det mindre trykk i amerikansk økonomi, og inflasjonen blir ikke så høy. Dermed blir det også mindre grunn for sentralbanksjef Janet Yellen og hennes kolleger til å sette opp renten. Dette bidrar til at rentene på statsobligasjoner faller.

– Det er ikke ventet at sentralbanken vil gå så aggressivt frem med renteøkningene, sier Bruce.

Les også

«Trumpflasjon» rammer investorer

Frykter geopolitisk risiko

I tillegg bidrar økt geopolitisk uro til at investorene søker trygge havner, ifølge Nordea-analytikeren. Amerikanske statsobligasjoner regnes blant de tryggeste investeringene man kan gjøre.

– Risikosentimentet drar folk ut av aksjer og inn i obligasjoner, noe som presser rentene ned, sier Bruce.

I midten av mars nådde renten på amerikanske tiårige statsobligasjoner 2,62 prosent, det høyeste nivået siden september 2014.

Deretter har den falt, og er nå nede i 2,18 prosent – det laveste nivået siden november i fjor, like etter valget i USA.

OPP OG NED: Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid steg mye etter valget, men har falt den siste måneden. Årsaken er trolig at investorene mister troen på skattekutt, samt økt geopolitisk uro, ifølge Nordea Markets.

– Lange renter er vel tilbake til der de var etter at vi fikk den første oppgangen etter at Trump vant valget, sier Bruce.

Renten på tiårige statsobligasjoner i USA var på sitt aller laveste sommeren 2016, helt nede i 1,36 prosent. Deretter steg den gradvis frem til Trump ble valget i november. Etter valget steg renten raskt, og mellom desember og mars har den lagt på mellom 2,3 til 2,6 prosent.

Svakere data fra USA

De økonomiske dataene i USA har vært svakere enn ventet den siste tiden, og de fleste analytikere nedjusterer nå anslagene sine for landets BNP i første kvartal, ifølge Bruce.

VEKSTBREMS: Veksten i USA faller, ifølge realtidsindikatoren til Federal Reserves Atlanta-kontor, som gir et slags nåtidsbilde på amerikansk økonomisk vekst. Den indikerer nå en BNP-vekst på 0,5 prosent i første kvartal, målt i årlig rate. Den blå linjen viser et månedlig konsensus blant en rekke amerikanske økonomer.

Men den viktigste årsaken til at investorenes optimisme har fått seg en knekk er det at Trump ikke fikk gjennom forslaget til helsereform, sier Nordea-analytikeren.

Denne uken sa USAs finansminister i et intervju med Financial Times at det trolig ikke var realistisk å rekke en skattereform før Kongressen tar pause i august, noe han tidligere hadde som mål. Dermed kan prosessen dra ut i tid.

– Det vil ta mye lengre tid, og det er stor uenighet i Kongressen om skattereformen, sier Bruce.

– Det er også uenighet i næringslivet, mellom importører og eksportører. Republikanerne er glade i skattelette, men en del av de mest konservative er også redde for store underskudd. Så store skattekutt kan være vanskelig å få gjennom i Kongressen, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Janet Yellen
 3. Nordea
 4. Aksjer
 5. Rente
 6. Republikanerne, USA
 7. USA

Flere artikler

 1. Trump legger frem skattereform: – Kritisk hvor mye han vil øke gjelden

 2. USA trapper opp låneopptaket: Trumps gjeldsberg skaper hodepine

 3. Kraftig dollarfall etter at Trumps helsereform gikk i vasken

 4. Trump-administrasjonen legger frem skatteplan: Bekrefter kraftig skattekutt

 5. Gjør deg klar for en ellevill makrouke