Verdens eldste bank tar krisegrep – bytter gjeld mot aksjer

Monte dei Paschi kvitter seg med én milliard euro i gjeld, men står fremdeles i fare for å å måtte bli reddet av staten.

I TRØBBEL: Banken har ærverdige lokaler i Siena, men står i fare for konkurs dersom ikke den får inn rundt syv ganger mer i kapital enn banken er verdt – eventuelt blir reddet av staten.
  • Mathias Vedeler
Publisert:

Verdens eldste bank, Monte dei Paschi (MDP), er i store problemer.

Banken har behov for fem milliarder euro i frisk kapital for å unngå konkurs, og Italias nei til grunnlovsreform har skapt usikkerhet om landets økonomi - og dermed om bankens plan for å hente disse pengene.

Statsminister Matteo renzis nederlag i ønsket om å reformere Italias politiske system synes å ha gjort situasjonen verre for banken som har røtter helt tilbake til 1400-tallet. Private investorer skal være skremt bort, ifølge CNBC.

Gjeld for aksjer

Det er et stort spørsmål om investorer er villig til å spytte penger inn i rekapitaliseringsplanen – spesielt om Qatars statlige investeringsfond vil gå inn med én milliard euro, slik E24 skrev mandag.

MDP har derimot overbevist obligasjonseiere til å konvertere én milliard euro til aksjer, og har dermed kvittet seg med en ikke ubetydelig andel gjeld, melder Bloomberg.

Til tross for dette er sjansene små for at banken vil klare å skaffe den nødvendige kapitalen innen fristen ved utgangen av året, ifølge analytikere Geoffroy de Pellegars og Miguel Hernandez i BNP Paribas.

Staten kan måtte redde banken, noe Financial Times har beskrevet som et sannsynlig utfall.

De to analytikerne i BNP Paribas slutter seg til dette dersom Den europeiske sentralbanken (ECB) bestemmer at MDP må få tilført ny kapital med en gang.

– Utfallet på kort sikt er helt avhengig av ECB, sier de.

Les også

Håper oljesjeiker skal redde kriserammet storbank

Frykt for banksmell

Hvis MDP skulle gå under, fryktes det at så mange som åtte banker kan gå med i dragsuget, som vider kan tvinge Italia ut av eurosonen.

Likevel har markedene tatt resultatet fra folkeavstemningen med ro. Sett bort i fra italienske bankaksjer, som trakk Milano-børsen ned i går, har børser verden rundt ikke reagert negativt på nyheten.

TAPTE FOLKEAVSTEMNINGEN: Matteo Renzi.

Euroen har endog styrket seg etter at resultat ble kjent. DNB Markets mener imidlertid at dette ikke må sees som at markedet er optimistiske på vegne av Europas økonomi.

Det er heller et uttrykk for at for mange hadde solgt euro før avstemningen, skriver banken i sin morgenrapport tirsdag.

De mener det ligger skjær i sjøen for den italienske økonomien fremover.

– Renzi vil trolig ble erstattet av en leder med mindre politisk styrke. Nyvalg kan heller ikke utelukkes. I så fall kan Beppe Grillo, leder for 5-stjernersbevegelsen vinne terreng, noe som neppe bidrar til å berolige markedene, skriver de i morgenrapporten.

Italias statsminister Matteo Renzi har annonsert at han vil gå som følge av valgresultatet.

Ny valglov

James Mackintosh i The Wall Street Journal påpeker imidlertid et lyspunkt når det gjelder frykten for at det populistiske partiet 5-stjernersbevegelsen.

Hvis grunnlovsreformen hadde blitt vedtatt, ville en ny valglov som kunne vært til fordel for partiet, kommet med på kjøpet.

Nå ligger det an til at Italia får en ny valglov uavhengig av grunnlovsreformen, og ifølge Mackintosh vil den sannsynligvis gjøre det vanskeligere for 5-stjernersbevegelsen.

– På ett punkt har risikoen for Italia falt, skriver han.

Les også

Krisemøte i verdens eldste bank etter Renzis valgnederlag

Les også

Verdens eldste bank dårligst rustet mot krise

Les også

«Verdens eldste bank» i fritt fall på Børsen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Italia
  2. Bank

Flere artikler

  1. Krisemøte i verdens eldste bank etter Renzis valgnederlag

  2. Håper oljesjeiker skal redde kriserammet storbank

  3. Avslo bønn fra verdens eldste bank

  4. – Potensielt ekstremt skadelig for det europeiske finanssystemet

  5. Verdens eldste bank i tidsnød – gjør siste forsøk på krisegrep