Orkla-sjefen om Rygge-redningsplan: – Skjønner ikke helt hva de ønsker og
hva de vil

Konsernsjef Peter A. Ruzicka i deleier Orkla mener at gruppen som vil videreføre driften på Rygge lufthavn mangler både troverdig plan og nødvendig finansiering. Han ønsker å legge ned flyplassen.

DEN GANG DA: Ryanair-maskin på Rygge, klare til å frakte passasjerer til Vilnius i mai. Forrige helg forlot det siste flyet flyplassen (i denne omngang), og driften ble lagt ned.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Når det gjelder Rygge, så gikk siste fly der på lørdag. Det er i og for seg ikke noe som venter der nå, vi har besluttet at flyplassen legges ned og avvikles, sier Ruzicka til E24.

Orkla har, som en del av sin eiendomsportefølje, eid selskapet Rygge sivile lufthavn (RSL) sammen med Thon Holding og to mindre aksjonærer.

Det er dette selskapet som har stått for utviklingen og driften av Moss lufthavn Rygge.

I etterkant av Orkla-sjefens presentasjon av resultatene for tredje kvartal, bekreftet han at selskapets plan nå er å kvitte seg med terminalbygget og det tilhørende parkeringsområdet.

Dette skjer etter at det siste passasjerflyet har forlatt rullebanen, i kjølvannet av Ryanairs exit fra Østfold-flyplassen.

– Har ikke troverdig plan

Rygge-konsesjonen ligger foreløpig fortsatt i det Orkla-eide selskapet. Orkla opplyser at denne vil bli innlevert etter morgendagens styremøte i RSL.

– Sånn som vi ser det, så har det ikke kommet opp noen alternativer som viser at det er grunnlag for kommersiell drift fremover. Og da mener vi at det beste er å avvikle, sånn som det ligger nå. Så må man se om noen kan få nytte av terminalbygget og parkeringen. Det er selvfølgelig å håpe, men per i dag foreligger det ingen seriøse, konkrete alternativer til videre drift, sier Ruzicka.

Det foreligger imidlertid et alternativ. Et nyoppstartet selskap, Rygge Airport, ønsker å overta flyplassen og puste liv i driften.

(saken fortsetter under bildet.)

BEKREFTER AVVIKLING: Konsernsjef Peter A. Ruzicka i Orkla la tirsdag frem selskapets resultater for tredje kvartal. Omtrent samtidig bekreftet han at flyplassen på Rygge legges ned.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Disse har tidligere møtt representanter for RSL, men alt tyder på at samtalene har gått tregt.

– Har dere ikke tro på dette prosjektet?

– De har ikke kommet med en troverdig plan, ikke kommet med finansiering, og for å være helt ærlig skjønner vi ikke helt hva de ønsker og hva de vil, sier Ruzicka.

Han påpeker at deres eierandel i Rygge er til salgs.

– Hvis de ønsker å kjøpe våre aksjer er de hjertelig velkommen. Men det har ikke kommet noe konkret forslag om det.

Ønsker leieavtale

Les også

De gamle eierne holder igjen Rygge-konsesjonen

Daglig leder Knut Ragnar Johannessen i Rygge Airport AS, selskapet som jobber for videre flyplassdrift på Rygge, ønsker ikke å kommentere hvilken kontakt de har hatt med Rygge sivile lufthavn.

Men han bekrefter at det er tilgang til terminalbygget og parkeringshuset som er den siste store brikken som må på plass, etter at det er sikret en avtale med Forsvaret og gitt tilsagn om konsesjon.

– Det jeg kan si, er at vi har fremforhandlet en egen avtale med forsvarssektoren, hvilket gjør det mindre aktuelt for oss å ta over aksjene i RSL. Når det gjelder bygningsmassen, er vi interessert i å overta den på en leieavtale med opsjon på kjøp, sier Johannessen.

Rygge Airport avventer nå en taksering av de aktuelle bygningene som er under utarbeidelse fra Forsvarsbygg, og mener denne må ligge til grunn for en eventuell eiendomsavtale.

Har fortsatt troen

Ifølge Johannessen er området i dag regulert for flyplassvirksomhet, og også festeavtalen med Forsvarsbygg forutsetter tilsvarende virksomhet. Han mener at det gjør det mindre relevant hvilken avkastning som kan oppnås ved alternativ anvendelse.

Om dette har vært en kime til konflikt mellom partene, ønsker han ikke å si noe om.

Som et tilsvar til påstanden om at det mangler en troverdig plan og finansiering sier han følgende:

– Vi har en plan for dette, og er i dialog med en industriell investor om oppkapitalisering av selskapet. Vi er åpne for å diskutere, men mener at forhandlinger om pris bør ha takst som utgangspunkt.

– Har dere fortsatt troen på at dette lar seg gjennomføre?

– Ja, absolutt.

Les også

Her forlater passasjerflyet Rygge for siste gang

Les også

Kan bli ny drift på Rygge

Les også

Fortsatt uklarhet rundt «redningsaksjonen» for Rygge

Her kan du lese mer om

  1. Orkla
  2. Rygge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Gamle eiere skaper trøbbel for nye

  2. Rygge-selskap inngår avtale med Forsvarsbygg

  3. I kveld tar det siste passasjerflyet av fra Rygge

  4. Annonsørinnhold

  5. Orkla selger Moss Lufthavn Rygge

  6. Flyplasselskap på Rygge vurderer å gi opp