Omdal: – Kan gjøre Lundin til et enda mer attraktivt oppkjøpsobjekt

Dagens nyhetsslipp fra Lundin Petroleum tas positivt imot i markedet. Analytiker Trond Omdal i Pareto tror oppdelingen av selskapet og det nye funnet kan skjerpe Statoils appetitt på selskapet.

FLERE FUNN: Lundin har meldt om et nytt funn 40 kilometer sørvest for Johan Castberg og 30 kilometer nordvest for Alta/Gotha. Dette kan gjøre selskapet mer interessant for Castberg-operatør Statoil.
  • Anders Park Framstad
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Saken er oppdatert med informasjon fra DNB Markets

Det har vært en nyhetsrik morgen for den oljeinteresserte, etter at Lundin Petroleum har lagt frem flere nyheter i forkant av sin kapitalmarkedsdag.

Selskapet har sluppet nye produksjonsestimater for 2017, varsler at den internasjonale virksomheten skal skilles ut i et eget selskap og melder dessuten om et nytt funn på Filicudi-prospektet, der også Aker BP har eierinteresser.

– Samlet mener vi Lundin-oppdateringen i dag er positiv, selv om produksjonsguidingen for 2017 kom inn litt lavere enn vi og konsensus ventet, sier analytiker Trond Omdal i Pareto Securities til E24.

Lundin har foreslått å skille ut den internasjonale virksomheten utenfor Norge inn i et nytt selskap kalt IPC, som skal eies av Lundin-aksjonærene fra start.

– Gjør Lundin mer attraktivt

Pareto mener at det er strategisk rasjonelt å skape et rendyrket selskap som vil sitte på Lundins norske eiendeler, deriblant en god bit av storfeltet Johan Sverdrup. De mener dette vil bli et meget attraktivt oppkjøpsobjekt.

– Vi har ment at Lundin er et attraktivt oppkjøpsobjekt i utgangspunktet, og rendyrkingen av den norske virksomheten og annonseringen av dagens Barentshav-funn kan gjøre Lundin enda mer attraktivt, sier Omdal.

Han trekker frem Statoil som en åpenbar kandidat. Statoil eier drøyt 20 prosent av Lundin Petroleum fra før.

– Statoil er allerede operatør på Johan Sverdrup med 40 prosent eierandel og har sagt at de gjerne skulle hatt mer. Lundin vil få en kontantstrøm på mer enn 1,5 milliarder dollar årlig fra 2020 når Sverdrup er i produksjon, som tilsvarer 20 prosent fri kontantstrømsavkastning, basert på dagens aksjekurs, sier Omdal.

Les også

Nedskrivninger tynger resultatene i Lundin Petroleum

– Lundin har i tillegg en attraktiv leteportefølje i Barentshavet, inklusive Korpfjell-prospektet på flere milliarder fat. Dagens funn på 35 til 100 millioner fat bare 40 kilometer fra Statoils Johan Castberg-felt, med ytterligere to leteprospekter på over 200 millioner fat i samme blokk som Lundin annonserte dagens funn, øker naturligvis attraktiviteten.

Deling og funn i fokus

Analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Swedbank mener også at den foreslåtte oppdelingen av Lundin er positiv.

– Vi har verdsatt eiendelene i IPC til 11,50 svenske kroner per aksje, noe som implisitt innebærer at dagens Lundin-aksjonærer vil motta et utbytte (aksjer) tilsvarende 11,50 svenske kroner per aksje, skriver Sveen-Nilsen i en fersk oppdatering.

Han legger til at Lundin har indikert at gjelden i selskapet vil forbli i Lundin, og at IPC vil starte som et gjeldfritt selskap.

– Til tross for den myke produksjonsguidingen og nedsiderisikoen til vårt produksjonsestimat for 2017, tror vi markedet vil fokusere på oppsplittelsen og Filicudi-funnet, skriver Sveen-Nilsen.

– Betydelig oppside

Etter nyheten om funnet på Filicudi har Sveen-Nilsen i Swedbank oppjustert den verdijusterte egenkapitalen per aksje i Lundin med 0,6 svenske kroner. Dermed anslår han den underliggende verdien til å ligge på 155 kroner per aksje.

Pareto estimerer påvirkningen per aksje på 0,5 svenske kroner for Lundin og 0,8 norske kroner for Aker BP relatert til Filicudi, men Omdal legger til at det er en betydelig oppside om man nærmer seg den høyeste enden av ressursestimatene som ble gitt i dag.

De har et kursmål på 230 kroner og en kjøpsanbefaling på Lundin Petroleum. Pareto har også en kjøpsanbefaling på Aker BP, med kursmål 180 kroner.

– Skuffende guiding

Samtidig med at Lundin annonserte Filicudi-funnet, kom selskapet også med en oppdatert produksjonsprognose for 2017.

Etter å ha hatt en gjennomsnittlig produksjon på 72.600 fat per dag i 2016, og en produksjon på tampen av året på 83.400 fat, anslår Lundin en produksjon i 2017 på mellom 79.000 og 91.000 fat per dag.

Den norske virksomheten vil alene stå for 70.000 til 80.000 fat per dag.

Swedbank-analytikeren viser til at de hadde et estimat i forkant på 90.900 fat per dag for 2017.

– Vi ser dermed noe nedsiderisiko i vår prognose. Gitt at vi nedjusterer vår produksjonsprognose med rundt 10.000 fat per dag (til midtpunktet i Lundins estimat) vil vår EBITDA-prognose for 2017 (brutto driftsresultat før avskrivninger, journ.anm.) falle med 12 prosent, fra 1,5 til 1,3 milliarder dollar, skriver Sveen-Nilsen i en oppdatering til sine kunder mandag.

DNB Markets hadde allerede en kjøpsanbefaling på Lundin, men øker nå kursmålet fra 213 til 215 kroner. De mener også produksjonsprognosen er noe lav, men mener dagens nyheter er et netto pluss for investorene i Lundin.

Meglerhuset mener nyhetene netto øker den underliggende verdien i Lundin-aksjen med 2,10 svenske kroner per aksje.

– Vi setter pris på begrunnelsen bak utskillelsen av de internasjonale eiendelene (...) og vi mener en mer fokusert ledelse og ren eksponering mot norsk sokkel bli bli satt pris på av markedet. Samtidig anser vi øvelsen som nøytral fra et verdsettelsessynspunkt, skriver Helge André Martinsen i DNB Markets i en oppdatering.

Les også

Sverdrup-kamerater melder om nytt oljefunn

Les også

Lundin vil deles i to

Les også

Nedskrivninger tynger Lundin-regnskapet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Lundin Petroleum
  2. Det norske oljeselskap
  3. Equinor

Flere artikler

  1. Sverdrup-kamerater melder om nytt oljefunn

  2. Lundin vil deles i to

  3. Vurderer å gasse på med ekstrarigg i Barentshavet

  4. Analytiker om Statoil-rapporten: – Bunnsolid avslutning på 2017

  5. Equinor drar ned Oslo Børs