Seadrill vil hente minst én milliard dollar i ny kapital

John Fredriksens riggkjempe letter på sløret.

SENTRAL: Hovedaksjonær John Fredriksen er en av nøkkelpersonene i Seadrills restrukturering.

Foto: Thomas Nilsson VG
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Det har i ganske nøyaktig et år vært kjent at riggselskapet Seadrill jobber med en større restrukturering, og tirsdag har selskapet sendt ut en melding der det presenteres flere detaljer i arbeidet rundt denne.

Bakgrunnen er at forholdene er vanskelige i riggmarkedet, og at selskapet har store gjeldsforfall de kommende årene.

«Nøkkelmålene i selskapets restrukturering er fortsatt å bygge en bro mot bedring og å oppnå en bærekraftig kapitalstruktur», skriver selskapet i en børsmelding.

Som ventet har selskapet vært i dialog med sine kreditorer, og disse har fått forelagt følgende pakke:

  • Selskapet ønsker å utvide løpetiden på sine banklån fra 2021 til 2023, redusere de faste avdragene og justere lånebetingelsene
  • Seadrill ønsker også å utvide løpetiden på usikrede krav, slik at disse forfaller i perioden fra 2025 til 2028
  • Og sist, men ikke minst, ønsker Seadrill å hente minst én milliard dollar i ny kapital, tilsvarende rundt 8,3 milliarder kroner

Vanskelig arbeid

Samtidig innrømmer Seadrill-sjef Per Wullf at arbeidet med å få på plass løsningen har vært overraskende krevende.

– Forhandlingene har vist seg å være mer komplekse enn vi opprinnelig hadde ventet. Men uansett har nøkkelinteressenter vist en klar vilje til å bli del av en løsning, og med den rette strukturen og de rette betingelsene mener vi at det er betydelig kapital tilgjengelig for oss, sier Wullf i en kommentar.

– Seadrill er et flott selskap med strålende mennesker, eiendeler og kunder, og vi ser frem mot å konkludere en transaksjon som sikrer at Seadrill fortsatt er godt posisjonert for en kommende bedring i industrien.

Så langt har selskapet hatt kontakt med de sikrede kreditorene som står fremst i køen (les banker, journ.anm.). Denne kontakten har funnet sted over det siste året.

Gjennom andre halvår i fjor ble det så opprettet dialog med potensielle nye investorer, hvilket inkluderer Fredriksen-familiens Hemen Holding.

I desember ble så en gruppe obligasjonseiere brakt på banen.

«Diskusjonene med bankene, potensielle nye pengeinvestorer, gruppen med obligasjonseiere og Hemen Holdings fortsetter», skriver Seadrill tirsdag.

Advarer mot utvanning og tap

Selskapet sikter mot en frivillig avtale innen forfallet på et lån tilknyttet West Eminence den 30. april 2017. Gitt at dette faller på plass, kan implementeringen være unnagjort innen andre kvartal 2017.

Seadrill tar også høyde for at det ikke blir i stand til å lande noen enighet, og har «nødplaner» i bakhånd. Det er nemlig klart at en restruktureringsløsning ikke blir like behagelig for alle.

«Vi venter at en omfattende avtale som vil være basert på å hente betydelig ny kapital sannsynligvis vil resultere i betydelig utvanning av nåværende interessenter og potensielt medføre tap for andre finansielle interessenter.»

Les også

Fredriksens riggimperium: 77 milliarder «borte» på tre år

Les også

Økte forventninger før børskjempene skal i ilden

Les også

Finansavisen: Trøim handler rigger på billigsalg

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill

Flere artikler

  1. Seadrill tror inntektene når bunnen i 2017

  2. – Ikke overraskende at det har kommet konkurrerende tilbud

  3. Nyhetsbyrå: Seadrill-kreditorer vil ha bedre vilkår

  4. DN: Seadrill skylder 116 milliarder

  5. Seadrill utsetter redningsplan til juli