Opptur for Røkkes verft

Shippingsatsing gir Aker Philly løft på en rød børs.

BØRSOPPGANG: Aker Philadelphia Shipyard klatrer etter at de melder om etableringen av et shippingselskap. Her er selskapets styreleder Kristian Røkke.
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert: Publisert:

Oslo Børs åpner svakt ned tirsdag etter å ha holdt pinsestengt mandag.

Blant aksjene som utmerker seg finner man Aker Philadelphia Shipyard som i dag melder om etableringen av et nytt shippingselskap.

Etter kort tids handel er hovedindeksen opp 0,1 prosent til 620,2 poeng, Så sent som fredag ble det satt nok en ny rekordnoteringen på 620,77 poeng.

I USA hadde børsene ikke langhelg og indeksene løftet seg videre både fredag og mandag. Mandag satte S&P 500 sin 19. rekordnotering for året da den endte på 1.951 poeng.

Oljeprisen tikker oppover i morgentimene og et fat Brentolje koster nå 109,94 dollar fatet – opp 3 cent. Statoil bidrar til å tynge fra start da tungvekteren svekker seg 0,8 prosent.

Blant de øvrige store selskapene er det ikke de helt store utslagene. Det er verdt å merke seg at Seadrill handles eksklusive rett til utbytte på 1 dollar per aksje i dag.

Justert for dette er aksjen opp nær én prosent.

Røkke starter shippingselskap

Aker Philadelphia Shipyard (AKPS) har inngått et samarbeid American Shipping Company om å etablere selskapet Philly Tankers som skal operere i det såkalte Jones Act-markedet i USA. Selskapet skal kjøpe to tankskip av AKPS for totalt 250 millioner

dollar.

- Selskapet vil tilby en ren eksponering mot et stadig sterkere marked og har som mål å vokse gjennom nybygg, kjøp av eksisterende skip og potensielt gjennom markedskonsolidering, sier Kristian Røkke, styreleder i AKPS, i en pressemelding.

AKPS vil investere 58,5 millioner dollar i det nye selskapet og med det få 54 prosent av aksjene i selskapet.

Videre vil American Shipping Company, som er notert på Oslo Børs, investere 25 millioner dollar i selskapet mot 20 prosent av aksjene. Resten av kapitalen vil bli skutt inn av andre amerikanske institusjonelle investorer.

AKPS stiger 5,7 prosent fra start, mens American Shipping Company er opp 5,6 prosent.

Kjell Inge Røkkes Aker eier 57,8 prosent av aksjene i verftet der sønnen er styreleder.

Norsk og kinesisk prisvekst

På makrofronten er det ikke de helt store tallene som kan evne å flytte markedet utover dagen.

Det kommer en knippe tall for industriproduksjonen i Frankrike, Storbritannia og Italia. Fra amerikanske hold er det heller stille, med statistikk for engroslagre klokken 16.00.

Dagens viktigste tall var de kinesiske konsumpristallene for mai. Disse viste en vekst på 2,5 prosent, opp fra 1,8 prosent i april, og sterkere enn forventningene på 2,4 prosent.

- Matvareprisene trekker inflasjonen opp, men husholdningsartikler og helsetjenester demper samlet prisvekst. Inflasjonen synes relativt stabil og representerer ingen utfordring for myndighetene for tiden, skriver DNB Markets.

- Tallene var litt høyere enn ventet. Investorene i Asia reagerte blandet på dette. Når det er sagt, den kinesiske inflasjonen er, og har vært, under kontroll den senere tid, noe som er viktig for stabiliteten i verdens finansmarkeder, skriver Roger Berntsen i en kommentar.

Også her hjemme få vi tall for prisveksten i dag, SSB legger frem konsumprisindeksen for mai klokken 10.00

DNB Markets venter seg at kjerneinflasjonen vil avta fra 2,5 prosent i april til 2,1 prosent i mai, mens det ifølge Reuters i snitt ventes en nedgang til 2,3 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aker Philadelphia Shipyard

Flere artikler

  1. Røkke satser på shipping i USA

  2. Milliardkontrakt til Røkke-selskap

  3. Salg ga rekordkvartal for Røkke jr.

  4. Økt skipsbygning løfter Aker Philadelphia

  5. Styreleder-comeback i Philly Shipyard for Kristian Røkke