Meglernestor: Robotene driver med innsidehandel

Den erfarne aksjemegleren Jan Petter Sissener mener aksjerobotene ødelegger tilliten til Børsen.

KRITISK: Jan Petter Sissener er svært kritisk til aksjerobotene, og mener det ødelegger tilliten til Børsen.

Krister Sørbø
  • Jonas Tjersland
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

– Jeg er ekstremt kritisk når det gjelder aksjeroboter, for de har ikke til hensikt hverken å effektivisere handel eller å eie aksjer, sier Jan Petter Sissener, leder i forvaltningsselskapet Sissener AS.

Meglernestoren har fått med seg E24s avsløring av aksjerobotenes inntog på Oslo Børs, og Jan Petter Sissener liker ikke det han ser:

Ødelegger likviditeten

– Robotene har ingenting på Børsen å gjøre, og de prøver å skremme, flytte markedet og tjene penger på andres ordrer. De effektiviserer ingenting, og de ødelegger likviditeten på børsen, sier Jan Petter Sissener som kjøpte sin første aksje i 1971.

I 1983 meglet han sin første aksje, og da var det egen teft og menneskelig analyse som gjaldt.

Nå har aksjerobotene tatt over. Automatisert algoritmehandel sørger for at robotene kan spy ut ordrer og trekke dem tilbake på millisekunder (se faktaboks).

E24 har analysert over 40 millioner ordrer på Oslo Børs i november. Analysen viser at 38 millioner handler ble slettet og at 95 prosent av ordrene er robotdrevet støy.

Innsidehandel

Sissener sier taperen er investorer som har genuine ordrer.

– Går du tilbake noen år, var kunnskap om en ordre å anse som innsideinformasjon. I dag utnyttes kunnskapen om ordrene til å tjene penger. Ut ifra gamle prinsipper er det innsidehandel robotene holder på med, sier han.

– Hva skal man gjøre?

– Man kan sette opp en avgift for å legge inn ordrer, man kan forlange at ordren står i ett minutt eller mer og man kan fjerne innsikten og synligheten i ordrebildet. Det er mange måter man kan unngå dette på, sier Sissener som mener robothandelen går ut over tilliten til børsen som markedsplass.

– Har du tilgang på roboter?

– Jeg kunne sikkert hatt det, men jeg er så prinsipiell at jeg ikke vil handle via roboter. Men det er sikkert andre som legger om handelsmønstrene, sier han.

Jan Petter Sissener har liten forståelse for at statsadvokaten har anket frifinnelsen av Peder Veiby og Svend Egil Larsen i den såkalte «robothandelsaken». De to ble dømt i tingretten for kursmanipulasjon mot Timber Hills aksjerobot, men frifunnet av lagmannsretten.

– Økokrim kaller det markedsmanipulasjon, men de som i virkeligheten manipulerer markedet, er robotene. Det er ren markedsmanipulasjon. At Finanstilsynet og børser ikke ser mer på dette, fatter jeg ikke, sier han.

FORVIRRET? Denne animasjonen forklarer hvordan robothandel fungerer.

Tilpasser seg

Robotene får skylden for at meglerhusene opplever tøffe tider. Nærmere 500 aksjemeglere har blitt sagt opp eller sluttet de siste tre årene, ifølge Finanstilsynet.

– Før i tiden var aksjemegling en stor del av vår virksomhet. Nå står kurtasje for bare 16 prosent av vår totale inntjening, sier administrerende direktør Ole Henrik Bjørge i meglerhuset Pareto Securities.

– Er robothandel en trussel?

– Den har truet vår inntjening, men vi har tilpasset oss den nye virkeligheten, sier Ole Henrik Bjørge som mener robothandelen har økt betydelig de to siste årene.

– Handelen er blitt mer automatisert, og da prioriterer vi å bruke ressurser på å skaffe internasjonal risikokapital til det norske næringslivet, sier Ole Henrik Bjørge.

Les også:

Publisert:

Flere artikler

  1. Nå går FBI inn ikampen mot aksjerobotene

  2. Nasdaq slår hardt ned på hyperaktive aksjeroboter

  3. Oslo Børs om ordreaktivitet: - Det er mange naturlige forklaringer

  4. Annonsørinnhold

  5. Oslo Børs i dag: Slik herjer robotene** Tar jobben til meglerne ** Danker ut traderne** Spyr ut ordrer som slettes umiddelbart

  6. Børsgigant gir bøtertil aksjeroboter