Balder varsler pliktig bud på Entra - blir på minst 36,9 mrd.

Eiendomsselskapet Balder må fremme et pliktig bud på den norske konkurrenten Entra etter å passert eierskapsgrensen på over en tredjedel av aksjene.

I SPILL IGJEN: Balder må by på Entra etter å ha passert en eierskapsgrensen på 33,3 prosent.
Publisert:

Det svenske eiendomsselskapet Balder har tirsdag kjøpt 610.059 aksjer i Entra, og øker dermed sin eierandel til 33,67 prosent.

Som følge av å ha passert en eierandel på 33,3 prosent krever loven at Balder må fremme et pliktig tilbud på Entra, og det er også selskapets intensjon, ifølge en melding tirsdag.

Det opplyses videre at kursen i det pliktige budet må være på minst 202,5 kroner pr aksje, som er den høyeste kursen Balder har betalt for Entra-aksjer de seneste seks månedene, justert for utbyttet betalt i oktober 2021.

Det innebærer at det pliktige budet vil verdsette Entra til minst 36,9 milliarder kroner. Hvis det blir godtatt av de øvrige eierne, tilsvarer det et utlegg for Balder på 24,5 milliarder for aksjene det ikke allerede eier.

Entra-kursen stengte i 193,9 kroner tirsdag, 4,4 prosent under det varslede budet.

Les også

Folketrygdfondet selger seg ut av Entra for 4,5 milliarder kroner

Kjøpte seg opp under budkrig

Balder kom først inn på eiersiden i Entra i desember i fjor, etter at de svenske konkurrentene SBB og Castellum hadde dratt i gang en budkrig om det norske eiendomsselskapet.

I en pressemelding kalte Balders konsernsjef Erik Selin aksjekjøpet for en «god langsiktig investering», men bedyret samtidig at selskapet ikke hadde planer om å kaste seg inn i den pågående budkrigen.

Les også

Mener Balders kjøp i Entra er fornuftig

Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet hadde på det tidspunktet solgt sine aksjer i Entra til Castellum for 2,53 milliarder kroner, til en kurs på 169 kroner per aksje.

Ingen av partene klarte imidlertid å lokke nok investorer til å selge, og da SBB til slutt kastet kortene og solgte sine Entra-aksjer i juni i år, var det Castellum som var kjøperen.

I slutten av august valgte så Folketrygdfondet å selge sine aksjer i Entra til Castellum for 4,5 milliarder kroner, til en kurs på 210 kroner. Castellum satt dermed med 31,7 prosent av selskapet.

– Vi er fornøyd med den posisjonen vi har nå og har ikke intensjon om å gå høyere, sa finansdirektør Ulrika Danielsson i Castellum til E24 på det tidspunktet.

Men Balder har også fortsatt å kjøpe seg opp jevnt og trutt, og har nå sikret seg negativ kontroll. Selskapet har tidligere kommunisert at selskapet foretrekker at Entra fortsatt skal være notert på Oslo Børs.

Dette er fortsatt selskapets mening, ifølge dagens melding, men samtidig er ønsket å øke eierandelen i Entra, og dette er bakgrunnen for intensjonen om det pliktige budet, heter det.

Les også

Folketrygdfondet vil ikke godta noen av budene på Entra

Bygget seg opp etter aksjekrakk

Balder eier, forvalter og utvikler bolig- og næringseiendom i samtlige av de nordiske landene, samt Tyskland og Storbritannia, men har historisk hatt begrenset tilstedeværelse i Norge

Siden gründeren Erik Selin startet Balder i 2005, har selskapet opparbeidet en eiendomsportefølje verdt 150 milliarder kroner. Av dette er 60 prosent boliger og 18 prosent næringseiendom.

MÅ FREMME BUD: Balder og konsernsjef Erik Selin.

Selin er et ubeskrevet blad i Norge, men regnes som en av de mektigste spillerne i Sveriges eiendomsbransje.

De siste årene har han fått mye oppmerksomhet over grensen for sitt nå avsluttede kjærlighetsforhold til bloggeren Isabella Löwengrip, også kjent som «Blondinbella».

Ifølge Forbes droppet Selin høyere utdanning for å satse på aksjeinvesteringer, men mistet alt under krakket i 1987.

Senere fikk han interesse for eiendom, og som 24-åring klarte han å overbevise en lokal bank om å låne ham to millioner dollar til kjøp av et boligutviklingsprosjekt i Ängelholm.

Publisert:

Her kan du lese mer om