Blandet i Asia: Svakeste vekst i Kina siden 2020

Kinas økonomi vokste knapt i første kvartal. Shoppelysten kom likevel raskt tilbake etter at flere storbyer åpnet opp på coronarestriksjoner.

BRÅSTOPP: Shanghai opplevde en økonomisk tilbakegang på over 13 prosent i andre kvartal.
Publisert:

Slik er utviklingen på de asiatiske børsene ved 06-tiden:

  • Nikkei 225 i Tokyo stiger 0,58 prosent
  • Kospi i Seoul er opp 0,07 prosent
  • Hang Seng i Hongkong faller 1,27 prosent
  • Shanghai Composite er ned 0,24 prosent
  • FTSE Straits Times i Singapore stiger 0,32 prosent
  • ASX 200 i Sydney faller 0,77 prosent

Utviklingen kommer etter en blandet kveld med mindre utslag på USA-børsene torsdag.

I løpet av natten har Kina sluppet tall som viser at den økonomiske veksten i landet steg med 0,4 prosent i andre kvartal, mot året før. Veksten har ikke vært lavere siden første kvartal 2020, da coronapandemien herjet i byen Wuhan, skriver Bloomberg.

Les på E24+

Ekspertenes beste tips for å tjene på markedsuro

Bråstopp i Shanghai

Det var ventet svake veksttall fra Kina i kvartalet etter at flere storbyer har hatt strenge restriksjoner gjennom perioden. Likevel var en vekst på 0,4 prosent langt svakere enn analytikernes anslag på 1,2 prosent, ifølge Bloomberg.

Verst gikk det i Shanghai der økonomien krympet 13,7 prosent i andre kvartal, mot året før. Byen var en av de hardest rammede under smitteutbruddet i høst, og over flere uker var industri stengt ned i storbyen.

– Kinas økonomi er uten tvil på bunn. Men den er fortsatt midt i bedring, sier JLLs sjeføkonom Bruce Pang, ifølge CNBC.

Pang sier at han venter at beslutningstagerne vil fortsette å opprettholde lettelser, for å sikre en moderat bedring i andre halvår.

Kina har siden starten av pandemien hatt en null-covid-strategi, som innebærer at de forsøker å slå ned alle utbrudd av sykdommen.

Samlet for første halvår var veksten i kinesisk økonomi på 2,5 prosent, ifølge Reuters.

Kinesiske myndigheter har mål om 5,5 prosent vekst i 2022, men ekspertene tror ikke landet vil nå målet. Ifølge en Reuters-undersøkelse venter økonomer at veksten vil ende på fire prosent i år.

Les på E24+

Ekspertene: Disse yrkene blir lønnsvinnerne

Shoppehopp

Det har også kommet en rekke andre nøkkeltall fra Kina i natt. Industriproduksjonen steg 3,9 prosent i juni, noe som var noe lavere enn analytikernes forventninger.

Samtidig økte detaljhandelen med 3,1 prosent i juni, som er den høyeste veksten på fire måneder.

– Detaljhandelsveksten indikerer at nedstengningene har vært den primære bremsen på forbruket, med åpenbart økt etterspørsel etter at Shanghai og andre store byer kom ut fra nedstengninger i mai, sier toppsjef Jacob Cooke i WPIC Marketing + Technologies, ifølge Reuters.

Publisert:
Gå til e24.no