Aksjefond kjøpte seg opp før Aker Biomarine-smell: – Må nok sitte en stund
Aksjonærene i Aker Biomarine går på en smell etter torsdagens resultatvarsel. Aksjefondet First Generator kjøpte seg nylig opp i krillselskapet for over 30 millioner.
Aker Biomarine er en av de største taperne på Oslo Børs torsdag, og er kort tid før børsdagens slutt ned 9,8 prosent.
Fallet kommer etter at det Aker-dominerte selskapet, som driver fangst og foredling av dypvannsreken krill, sendte ut et negativt resultatvarsel.
Aksjefondet First Generator har kjøpt seg opp til å bli den syvende største eieren i Aker Biomarine den siste måneden, ifølge aksjonæroversikten Arena.
– Jeg kjøpte fordi jeg synes kursen var altfor lav, og at det var priset inn så mye negativitet at jeg hadde råd til å sitte gjennom et dårlig kvartal til, sier Martin Mølsæter, forvalter av First Generator, til E24.
Han opplyser videre at fondet kjøpte seg inn til en kurs på rundt 44 kroner, tilsvarende en kostpris på 30,4 millioner for posten på 690.000 aksjer.
First Generator hadde totalt 912 millioner under forvaltning fordelt på to fond ved utgangen av august, og investeringen i krillselskapet utgjør dermed 3,3 prosent. Fondets største investering ved inngangen til september var i Elkem, der 13,7 prosent av kapitalen var plassert.
Mølsæter er forberedt på at det kan ta en stund før investeringen gir positiv avkastning for andelseierne.
– Man må nok sitte en stund før det kommer positive triggere for aksjekursen, men jeg ser heller ikke så mye mer nedside fra dagens nivå, sier Mølsæter.
Aker Biomarine-aksjen stuper etter resultatvarsel
Analytiker: Må gjenreise tilliten
Aksjeanalytiker Ola Trovatn i Carnegie peker på at Aker Biomarine kuttet guidingen for under to måneder siden. I forbindelse med selskapet kvartalsrapportering i juli varslet Aker Biomarine at «nylige tilbakeslag» vil påvirke 2021-resultatene sammenlignet med tidligere guiding.
– Nye kutt nå viser hvilken jobb selskapet må gjøre med kommunikasjonen og gjenreising av tillit i markedet, sier Trovatn til E24.
– På hvilken måte må selskapet jobbe med kommunikasjonen og gjenreise tilliten?
– At det kommer nye kutt nå så kort tid etterpå viser veldig dårlig transparens, sier Trovatn og viser til selskapet må jobbe med åpenheten.
I en oppdatering etter dagens resultatvarsel skriver Trovatn at mangelen på åpenhet og endringene i 2021-utsiktene mindre enn to måneder etter andrekvartalsrapporten understreker risiko i forretningsmodellen og hvor syklisk virksomheten er.
– De har åpenbart en jobb å gjøre med å «guide» riktig, sånn at det ikke kommer kutt på kutt, og ingen har oversikt om det kommer ytterligere kutt, sier Trovatn.
Kursen til Aker Biomarine er betydelig ned siden selskapet gikk på børs i fjor. I forbindelse med børsnoteringen hentet selskapet rundt 2,15 milliarder kroner til en kurs på 116 kroner per aksje. I skrivende stund handles aksjen til 43 kroner.
Svakere fiske
Omsetningen i 2021 ventes nå å bli noe lavere enn i 2020, sammenlignet med tidligere forventning om moderat vekst.
Carl-Emil Kjølås Johannessen er aksjeanalytiker i Pareto Securities og følger Aker Biomarine-aksjen. Han sier aksjefallet kommer fordi selskapet varsler en «ganske kraftig nedjustering» av inntjeningen i 2021.
– De sier at ebitda-marginen skal være betydelig lavere enn i fjor, sier Kjølås Johannessen til E24.
Justert ebitda-margin ventes å bli 15–17 prosent i 2021, mot tidligere forventning om noe lavere enn i 2020. I 2020 var den justerte ebitda-marginen 27 prosent.
Et annet meglerhus, Arctic Securities, skriver at de reviderte utsiktene indikerer en justert ebitda i 2021 på 45 millioner dollar, mot meglerhusets nåværende estimat på 69 millioner.
Meglerhuset mener også at dagens resultatvarsel indikerer ytterligere nedsiderisiko for 2022-estimatene.
Derfor fikk Røkkes Aker Biomarine gebyr fra Oslo Børs
Årsaken til varselet om lavere inntjening, er svakt fiske, påpeker Kjølås Johannessen.
– Når du fisker mindre, blir det høyere kostnader på det du fisker, på grunn av at de faste kostnadene må fordeles på mindre volumer, sier Kjølås Johannessen i Pareto og viser til at det gjør at selskapet må skrive ned verdier.
Selskapet vil skrive ned verdien på lagerbeholdningen av produktet Qrill Aqua med et foreløpig ukjent beløp som følge av den lavere innhøstingen og høyere faste kostnader.
Aker Biomarine ser nå en offshore krillproduksjon i 2021 på 40.000-45.000 tonn, mot 45.000-50.000 som ble kommunisert i andrekvartalsrapporten fremlagt i juli.
«Sesongen i 2021 har vært skuffende med betydelig lavere volumer som påvirker vårt salg og inntjening», skriver selskapet.
Suksessforvalter Marius Borthen: – Nå er tiden inne for å sitte stille i båten
– Jobber knallhardt
Administrerende direktør Matts Johansen i Aker Biomarine legger ikke skjul på at han forstår at aksjonærer kan være skuffet.
– Jeg skjønner at investorer og andre stakeholdere kan være skuffet over resultatene våre. I det siste har vi ikke levert på forventningene, og vi jobber nå knallhardt for å gjenoppbygge tilliten i markedet, ved å levere som vi sier at vi skal levere, sier Johansen i en kommentar E24 har fått tilsendt fra selskapets presseavdeling.
Han forklarer at selskapet har støtt på flere utfordringer samtidig hittil i år.
– Vanligvis klarer vi å kompensere for dårlig utvikling på ett felt med å gjøre det bedre enn forventet på et annet. Det har vi ikke klart i år, spesielt på grunn av de siste utfordringene vi fikk med dårlig krillfiske, sier Johansen.
Toppsjefen legger også til at selskapet har levert god vekst på topplinjen siden 2015, men at de ikke kan tøyle naturen og at det dermed alltid vil være naturlige svingninger i fangsten.
– Over en lengre tidsperiode vil dette jevne seg ut, men fordi slike svingninger er umulig å forutsi, så måtte vi justere guidingen nå selv om det ikke er lenge siden vi presenterte tallene for andre kvartal, avslutter Johansen.