Maktkampen i NTS

Striden i NTS: Laksemilliardær Helge Gåsø mister styreplassen

Aksjonærene i NTS stemmer største eier Helge Gåsø ut av styret på det andre forsøket.

STEMTE OVER NYTT STYRE: 15 aksjonærer var til stede på generalforsamlingen i Rørvik fredag.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Laksemilliardær Helge Gåsø og sønnen Anders mister sine styreplasser i sjømatkonsernet NTS.

Det ble klart på fredagens generalforsamling i Rørvik.

Dagens styrevalg er den foreløpig siste omdreiningen i en åpen konflikt mellom eierne, som førte til at hele selskapet ble satt i spill.

På den ene siden står Gåsø, som eier 37 prosent av aksjene i NTS, og hans allierte. På den andre siden er en aksjonærgruppe hvor de Rørvik-baserte oppdrettsfamiliene Bondø, Williksen og Dolmen står sentralt.

Fredagens styrevalg er det andre på kort tid, etter at gruppens forslag om å kaste Gåsø ble nedstemt med knapp margin på en høydramatisk generalforsamling i januar.

Forslaget til nytt styre ble denne gangen stemt gjennom med et flertall på litt over 52 prosent. Det innebærer at Gåsø forsvinner ut av styret.

Helge Gåsø selv var ikke til stede på generalforsamlingen, men avga sin stemme gjennom fullmakt.

Kritisk til valgkomiteen

15 aksjonærer var til stede på generalforsamlingen. Totalt ble det avgitt stemmer for 99 prosent av aksjene.

– Jeg tror vi er det eneste børsselskapet som har 99 prosent fremmøte, det er fantastisk, sier Odd Reidar Øie. Han ble byttet ut som styreleder med Nils Martin Williksen, som er en del av aksjonærgruppen.

Hans Martin Storø, som ble stemt ut av styret fredag, og ved forrige korsvei overraskende byttet side til Gåsø-leiren, stilte spørsmål ved habilitetsregler for valgkomiteen, blant annet fordi et av medlemmene i valgkomiteen var innstilt til styret.

– Det er jeg ganske skremt over, at vedkommende ikke trådte ut av valgkomiteen. Det er sterkt kritikkverdig, sier Storø under generalforsamlingen.

Han fikk svar fra blant annet valgkomiteens leder, som sa at komiteen forholdt seg til allmennaksjeloven.

Odd Reidar Øie skar så gjennom.

– Det er mye man bør gjøre, men for å være litt rett frem, så er det makta som rår.

Nytt styre valgt

Ifølge valgkomiteen hadde den største aksjonæren, altså Gåsø, blitt tilbudt styreplass i komiteens innstilling til nytt styre, men takket nei til det.

Gåsø selv hadde i forkant av generalforsamlingen fremmet krav om valg av valgkomité, men droppet dette kravet.

I det nye styret er flere i aksjonærgruppen valgt inn.

Nils Martin Williksen blir ny styreleder, mens dagen styreleder, medieinvestor Odd Reidar Øie forsvinner ut. Blant de nye styremedlemmene er også Solvår Hallesdatter Hardesty, mens Vibecke Bondø og Roald Dolmen fortsetter i styret.

– Jeg er godt fornøyd, sier Williksen til E24.

– Nå er det godt at vi har fått dette på plass, og fortsetter arbeidet videre, sier han.

GODT FORNØYD: Nils Martin Williksen blir ny styreleder i NTS.

Ny nestleder i styret er investeringsdirektør Paal. E Johnsen i oljeserviceselskapet Akastor. Mari-Anne Hoff og Karl Høie er også nye styremedlemmer.

Vil selge til Salmar

Gruppen hadde flagget misnøye med eierstyringen i NTS. Den inviterte aktører som Mowi og Salmar til å by på selskapet, og aksepterte denne uken et varslet bud fra Salmar på 15,1 milliarder for hele NTS.

Mowi, som også ville legge inn i et bud, endte med å trekke sitt budforslag på 13,9 milliarder da Salmar kom på banen.

Onsdag ble det klart at Gustav Witzøes laksekjempe har sikret seg aksepter for rett over 50 prosent av aksjene, og dermed kontroll i NTS.

– Her har det ikke vært noen overtalelse, men et felles ønske om å utvikle et globalt ledende havbruksselskap som kan bidra til å realisere myndighetenes ambisjon om Norge som verdens ledende sjømatnasjon, sa Witzøe til E24 onsdag kveld.

Dette er NTS

NTS er et havbrukskonsern med base på Namdalskysten, som driver med oppdrett, brønnbåt, shipping og servicefartøyer.

I flere år syslet NTS med kollektivtrafikk og ambulansetransport, før det første steget inn i oppdrettsnæringen ble tatt med investeringen i brønnbåtrederiet Norsk Fisketransport i 2008.

Produksjon av laks ble først innlemmet i konsernet i 2017, gjennom fusjonen med oppdretteren Midt-Norsk Havbruk. Året etter fulgte en satsing på oppdrett på Island med Ice Fish Farm.

Selskapet har også slukt selskapet Salmonor, mens Frøy ASA ble børsnotert etter at Frøygruppen ble sammenslått med et datterselskap av NTS. I fjor sikret NTS seg en kontrollerende eierandel i den børsnoterte oppdretteren NRS etter en budkamp mot Salmar.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Maktkampen i NTS
  2. NTS

Flere artikler

  1. NTS-aksjonær langer ut mot styreprosess: – Er helt uhørt

  2. Maktkampen i NTS: Overkjørte valgkomiteen i lakserederi

  3. Kampen om laksemilliardene

  4. Storeiere i NTS takker ja: Salmars budkrav innfridd

  5. Frykter at NTS går på «billigsalg til Salmar»