Rasmussengruppen laster opp i PGS – meglerhus venter knallsesong

Rasmussengruppen har hamstret PGS-aksjer, ifølge aksjonæroversikter. Toppsjefen i investeringsselskapet ser lyst på den pressede seismikkbransjen.

KJØPT SEG OPP: Seismikkselskapet PGS har fått ny aksjonær i Rasmussengruppens datterselskap Portia. Her bilde av PGS’ skip Ramform Atlas.
Publisert: Publisert:

En rekke profilerte investorer har kastet seg over oljeserviceselskaper den siste tiden.

En av de siste er Rasmussengruppen, som nylig dukket opp blant de største aksjonærene i seismikkselskapet PGS.

Portia, som er et heleid datterselskap av Rasmussengruppen, står nå oppført som den 29. største aksjonæren i PGS med 2,17 millioner aksjer etter nye kjøp denne uken.

Aksjeposten tilsvarer rundt 17 millioner kroner.

Rasmussengruppen-sjef Dag Rasmussen sier at morselskapet ikke har hatt noe direkte med investeringen å gjøre, og at det er de ansatte i Portia som har tatt valget om å gå inn i PGS.

Han betegner dog Rasmussengruppen som en betydelig aktør i seismikkmarkedet og konstaterer at datterselskapet her følger i morselskapets fotspor.

– Underliggende er vi veldig bull (positiv, red.anm.) på seismikk, sier Rasmussen til E24.

Aksjonærlistene har et par dagers etterslep og det er mulig at det har blitt gjort endringer i beholdningene de siste dagene.

BULL: Dag Rasmussen er sjef i Rasmussengruppen og sier at investeringsselskapet er svært positive til seismikkselskaper.
Les på E24+

Dette bør du vite om emisjonen i PGS

Venter beste vintersesong siden 2013

Seismikkselskapene har gode tider i vente, ifølge meglerhuset ABG Sundal Collier.

I en oppdatering skriver meglerhuset at de venter sterke kvartalsrapporter fra seismikkselskapene i andre kvartal 2022.

Meglerhuset øyner mer forhåndsfinansiering, sterke ettersalg av seismikkdata, høyere kontraktrater og forbedret flåteutnyttelse.

«Den kommende vintersesongen ser ut til å bli den beste siden 2013. Vi er fortsatt positive til alle tre seismikkaksjene (PGS, TGS og Magseis Fairfield) vi dekker og tror at det positive sentimentet vil sannsynligvis fortsette», fremgår det fra meglerhuset.

Driftsresultatestimatene for TGS, PGS og Magseis Fairfield økes med henholdsvis 20 prosent, 42 prosent og 60 prosent for 2022.

Mener TGS-aksjen er det langsiktige valget

For TGS ser meglerhuset nå et driftsresultat på 135 millioner dollar, for PGS estimeres det et driftsresultat på 108 millioner dollar, mens for Magseis Fairfield ventes et driftsresultat på 5 millioner dollar.

ABG Sundal Collier mener at seismikkaksjene «ser veldig attraktive ut» og har dermed en kjøpsanbefaling på samtlige av de tre ovennevnte.

Meglerhuset mener at TGS-aksjen er det solide, langsiktige valget, der aksjekursen vil være drevet av inntjeningsoppjusteringer, høyere utbytter og multippelekspansjon.

Les også

Større tap for PGS i første kvartal

Tror PGS er god kjøpsmulighet på kort sikt

PGS har på sin side slitt med tung gjeld og svake markeder, men hentet tidligere i mai inn 800 millioner kroner – og fikk dermed orden på noe av gjeldstrøbbelet.

Kapitalinnhentingen krymper gjelden og fikk flere analytikere til å bli mer optimistiske til det pressede seismikkselskapets utsikter.

Samtidig steg aksjekursen markant i dagen etter. Siden årsskiftet er den nå opp over 90 prosent.

PGS sliter i et presset seismikkmarkedet, preget av overkapasitet og mange båter som står uten arbeid, men flere aktører venter en opptur i kjølvannet av oljeprishoppet i år.

Meglerhuset ABG Sundal Collier skriver i sin oppdatering at «på kort sikt tror vi at PGS er en god kjøpsmulighet. Høy belåning fungerer begge veier og en sterk fri kontantstrøm bør bety at netto rentebærende gjeld vil falle betydelig fremover».

Datterselskapet Portia i Rasmussengruppen er nå altså blant de som har kastet seg på kjøpsmuligheten.

– Vi eier 80 prosent av seismikkselskapet Sharewater, så dette er bare en liten investering i forhold, sier Rasmussen.

– Er dette en god investering?

– Ja, får håpe det, svarer Rasmussen om PGS-investeringen.

Publisert:
Gå til e24.no