Svakt tankmarked tynget Frontline i tredje kvartal: Tapte 300 millioner kroner

Tankkjempen melder om et tøft marked og dropper utbyttet. Kvartalet var «et av tidenes mest utfordrende» for tankrederiene, sier Frontline-sjefen.

Mangemilliardær John Fredriksen er inne i bransjer som laks, shipping og rigg.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Maiken Svendsen
Publisert:

– Tredje kvartal fortsatte å være en utfordrende periode for tankeiere, sier Frontline-sjef Lars Barstad i en børsmelding.

Frontline legger mandag frem resultatrapporten for kvartalet. Den viser som ventet et underskudd:

Resultatet etter skatt ble på minus 33,2 millioner dollar, tilsvarende et tap på rundt 300 millioner kroner. Det var ned fra et overskudd på 57,1 millioner dollar i tilsvarende kvartal i fjor.

Samtidig falt de samlede driftsinntektene til 171,8 millioner dollar fra 247,4 millioner dollar, mens driftsresultatet ble svekket til minus 19,2 millioner dollar fra pluss 71 millioner dollar.

Les også

Vedder milliarder på tankskip etter markedskollaps

Barstad peker på at den globale oljeetterspørselen steg, veksten i oljeleveranse var likevel dempet. Det førte til «et av tidenes mest utfordrende kvartaler» for tankrederiene, ifølge Frontline -sjefen.

Han ser likevel noen lyspunkter, og trekker frem at den globale tankflåten er aldrende og oljeetterspørselen stigende.

Betaler ikke utbytte

Selskapet opplyser at styret har besluttet å ikke betale ut utbytte i årets tredje kvartal.

– Styret er fremdeles forpliktet til å gi tilbake verdi til sine aksjeeiere gjennom utbytte, og størrelsen og tidspunktet for fremtidige utbytteutbetalinger vil være etter styrets skjønn på både selskapets resultat og markedsprestasjoner, står det i rapporten.

Analytikerne ventet resultatfall

Analytikerne hadde i forkant ventet et kraftig resultatfall, ifølge estimater Infront har innhentet for TDN Direkt fra åtte analytikere:

 • Driftsresultatet (ebit) var ventet å være minus 17 millioner dollar.
 • Resultatet etter skatt var ventet å vise et tap på 33 millioner dollar.

Utviklingen gjenspeiler et skadeskutt tankmarked i årets periode. Slik har det vært helt siden produksjonskuttene fra oljegrupperingen Opec og samarbeidsland på grunn av coronakrisen. Situasjonen er i stor kontrast til vinteren i fjor da nivået lå på over 300.000 dollar per dag – på grunn av priskrig på olje.

Flere analytikere, investorer og rederier har de siste månedene øynet en tankopptur i tiden fremover. Blant faktorene som meglerhusene nå trekker frem for å forklare en kommende tankopptur, er Opecs fortsettende produksjonsøkning, økt skraping av skip, lav ordrebok, altså få bestillinger av nye skip, og kommende utslippsreglers påvirkning på markedet.

En oversikt hos analyse- og nyhetsbyrået Bloomberg viser at ni meglerhus nå ligger inne med en anbefaling om å kjøpe aksjer i Frontline, som er et av verdens største tankrederier. Syv har en hold-anbefaling, mens ingen anbefaler salg.

Frontline-aksjen er siden årsskiftet opp 20 prosent på Oslo Børs. Rederiet er også notert på Wall Street.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Frontline

Flere artikler

 1. Venter resultatras for John Fredriksens Frontline

 2. Betalt innhold

  Hvordan stiller Frontline i neste oljetanker-rally?

 3. Herbjørn Hansson-rederi tapte 400 mill. i tredje kvartal: – Bunnpunktet

 4. Golden Ocean tjente 1,7 milliarder i tredje kvartal - betaler mesteparten i utbytte

 5. Tungt Equinor-fall senket Børsen