Dette skjer denne uken: – Gode nyheter er dårlige nyheter

Ferske jobbtall fra USA og ettervirkningene av Fed-sjefens tale i fokus.

FED-TALE: Anders Johansen, mener markedet nå har tatt innover seg hva Jerome Powell sa i sin tale fredag.
Publisert:

– Etter Powells tale på fredag falt markedet betydelig. Det var som om markedet tok innover seg hva FED-medlemmene har forsøkt å si den siste måneden, sier sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen til E24.

Fredag advarte sjefen for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, om at det vil «smerte» noe fremover i kampen mot den høye inflasjonen. Han lovet at Fed vil bruke verktøyene de har med kraft.

Talen til Powell sendte de toneangivende indeksene på Wall Street rett ned, og Johansen mener Europa vil merke trykket den kommende uken.

– Gode nyheter er dårlige nyheter. Hvis det kommer gode tall, er det negativt for markedet, for da må renten settes ytterligere opp. Det blir spennende å se utviklingen, men jeg tror vi går over til å se at renten i USA vil stige mer om makrotallene overrasker positivt, sier Johansen.

Les på E24+

Undertrykt aksjenisje?

«Månedens viktigste tall»

Johansen trekker frem særlig to viktige ting som skjer den kommende uken: ISM-tall og arbeidsmarkedstall.

ISM er en undersøkelse blant innkjøpssjefer i USA, som gir en pekepinn på utviklingen i industrien.

– Vi har sett at ulike PMI’er det har variert i det siste og det blir spennende å følge med på hva ISM sier. Hvis det viser at det går ok med amerikansk økonomi, da tenker markedet at nå blir nok renten satt opp ytterligere, sier Johansen om ISM-tallene.

Les på E24+

Ikke la deg lure av makrotall som skaper svingninger på børsen

Arbeidsmarkedstallene, gjerne kalt non-farm pay rolls, viser hvor mange nye jobber det er skapt utenfor landbruket i USA den siste måneden. Disse publiseres første fredag i hver måned og omtales gjerne som «månedens viktigste tall».

– De er ikke så gode på å fange opp endringer, derfor kommer dette igjen til å bli spennende, sier Johansen.

For en måned siden overrasket tallene stort. På forhånd hadde økonomene spådd at tallet ville ligge på 250.000. Fasiten viste derimot at 528.000 flere kom i arbeid i juli.

Analytikerne anslår i snitt at tallene for august vil ligge rundt 300.000, ifølge Bloomberg.

Les også

Amerikanske jobbtall overrasker: Skapte 528.000 jobber i juli

– Sitt stille i båten

Skyhøy inflasjon og økte renter gjør markedene nervøse. Særlig teknologiaksjer er sensitive for frykt for høyere renter fordi de ofte prises etter anslåtte inntekter i fremtiden.

På Oslo Børs kommer det kvartalstall fra blant annet BW Offshore, Adevinta, Odfjell Drilling, Norway Royal Salmon og Seadrill Limited.

Til dem som lurer på hva de skal gjøre i aksjemarkedet, har Johansen en tydelig beskjed:

– Er du inne i aksjemarkedet nå, sitt stille i båten. Ikke gjør noen store endringer. Hvis du ikke har investert noe tidligere, benytt anledningen når markedet faller, men legg en plan, sier han og legger til:

– Det er dumt å ikke ha aksjer med den inflasjonen vi ser nå. Aksjer klarer seg bedre enn obligasjoner og banksparing over tid når inflasjonen er høy.

Publisert: