Spetalen og KLP satser på karbonfangst

Horisont Energi skal lage klimavennlig ammoniakk med Equinor, og henter 150 millioner fra investorer som Øystein Stray Spetalen, KLP og Saga Pure.

STORE PLANER: Horisont Energi og gründer Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen henter 150 millioner fra profilerte investorer etter å ha fått inn Equinor som partner.
 • Lage Bøhren
Publisert: Publisert:

Saga Pure var blant børsvinnerne tirsdag med en oppgang på nesten 18 prosent, etter å ha meldt om en investering på 35 millioner kroner i Horisont Energi.

Bak det ukjente Stavanger-selskapet står gründer Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, som har lang fartstid i Equinor.

Lille julaften annonserte selskapet en intensjonsavtale med nettopp Equinor om utvikling av en fullskala, karbonnøytral ammoniakkfabrikk i Finnmark, med en investeringsramme på 8–10 milliarder kroner.

– Avtalen med Equinor er definitivt et gjennombrudd, siden det har vært viktig for oss å finne en god industriell partner, sier Eidesen til E24.

Horisont Energi markedsfører seg med å ha utviklet en «innovativ verdikjede for blå ammoniakk», som innebærer fangst og lagring av CO₂ som oppstår under produksjonsprosessen.

– Vår løsning innebærer blant annet at man kan skalere opp kapasitet veldig raskt, og vi har samtidig klart å eliminere mange av de største kostnadsdriverne, sier Eidesen.

SATSER: Øystein Stray Spetalen investerer i Horisont Energi både privat og gjennom børsnoterte Saga Pure.

Spetalen og KLP satser

Gründeren opplyser at det hittil er investert rundt 20 millioner i selskapet siden oppstarten i august i fjor.

I den nevnte emisjonen har Horisont Energi hentet totalt 150 millioner kroner, ut fra en verdsettelse av hele selskapet på 300 millioner kroner.

Saga Pure, som har Øystein Stray Spetalen som største aksjonær, er i ferd med å etablere seg som et investeringsselskap for miljøvennlig teknologi.

Selskapet har deltatt som såkalt ankerinvestor i emisjonen i Horisont Energi, sammen med Øystein Stray Spetalens private investeringsselskap Tycoon, KLP og det amerikanske hedgefondet QVT.

Les også

Privatinvestor tar milliongevinst i Spetalens grønne satsing

– Vi likte kombinasjonen av et godt team, en god teknisk helhetsløsning og partnerskapet med Equinor i Finnmark, sier Saga Pure-sjef Bjørn Simonsen til E24.

Saga Pure eier 11,7 prosent av Horisont Energi etter transaksjonen. Simonsen beskriver selskapet som en «first mover».

– Ammoniakk er allerede et enormt marked både for gjødsel og etter hvert energi, og hvor utslippene skal ned mot null fremover, sier Simonsen.

Med dagens oppgang har Saga Pure steget nesten 200 prosent på Oslo Børs de siste tre ukene. Markedsverdien nærmer seg to milliarder kroner.

Selskapet hentet 87 millioner kroner i en rettet emisjon 21. desember til en kurs på 2,90 kroner. Nå står kursen i 4,70 kroner, tilsvarende en oppgang på 62 prosent.

Sent tirsdag kveld varslet Saga Pure at det har hentet ytterligere 123 millioner kroner i en ny emisjon.

Les også

Saga Tankers bytter navn og toppsjef – satser grønt

Flere interessenter

Global etterspørsel etter ammoniakk er ventet å holde seg høy i årene som kommer, både fordi det er en viktig komponent i gjødselproduksjon, men også grunnet potensialet som utslippsfritt drivstoff.

Da må imidlertid selve produksjonen av ammoniakk foregå basert på fornybar energi eller naturgass med effektiv fangst og lagring av CO₂.

CO₂ som genereres fra det planlagte ammoniakk-anlegget i Finnmark skal fraktes ut på havet igjen med spesialskip, og deretter injiseres og lagres i reservoarer under havbunnen.

«Horisont Energi er allerede i dialog med en rekke andre store, internasjonale selskaper for ytterligere prosjekter innen blå ammoniakk og karbonfangst», heter det i børsmeldingen fra Saga Pure.

Eidesen opplyser at en investeringsbeslutning om Finnmark-anlegget forventes i andre halvdel av 2022.

Les også

Hydrogenfest gir Spetalen-selskap papirgevinst på 95 mill. på to dager

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. KLP
 3. Øystein Stray Spetalen
 4. Karbonfangst
 5. Saga
 6. Finnmark
 7. CO2

Flere artikler

 1. Horisont Energi skyter opp: Gründeren sitter med verdier verdt over 500 mill.

 2. Prislappen på Horisont Energi tredoblet første handelsdag

 3. Horisont Energi stiger 22 prosent etter Enova-støtte: – Dette vil bli lagt merke til over hele verden

 4. Oslo Børs stengte ned - grønne aksjer tynget

 5. E.ON kjøper 25 prosent av Horisont Energi for 370 millioner