Dette skjer denne uken: Norske boligpriser kan påvirke renten

Opec kan fortsette å kutte i produksjonen, mens ferske tall forteller om industrien i USA.

Inflasjonstall i Europa kan påvirke Den europeiske sentralbankens kjøp av verdipapirer neste gang de møtes, ifølge Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.
Publisert:

– Det kommer mye interessant fra USA denne uken. I Europa skal sentralbanksjefen tale og vi får inflasjonstall, mens i Norge kommer det både PMI og boligpriser, sier Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.

I tillegg kommer det kvartalsrapporter fra 16 selskap på Oslo Børs, blant annet SAS, Borr Drilling og nylig noterte Northern Ocean og Andfjord Salmon.

De fleste kvartalsrapportene kommer på mandag. Det gjør også viktige nyheter for oljeprisen.

– Opec-møtet vil være den viktigste begivenheten for markedet på mandag, sier Haugland.

Det er før møtet ventet at Opec vil fortsette å kutte i produksjonen, i tre måneder til frem til utgangen av første kvartal 2021.

– På mandag får vi også industri-PMI fra Kina. De har hatt en mye sterkere innhenting enn mange andre land, og det vil være et godt tegn for hele verdensøkonomien hvis vekten holder seg oppe, sier Haugland.

Det vil i løpet av uken også komme ferske PMI-tall fra eurosonen, Storbritannia, USA og Sverige. Fra eurosonen og Storbritannia har vi allerede fått foreløpige tall for november.

Norge kommer med nye PMI-tall på tirsdag.

– PMI-indeksene vil være viktige siden de gir et ganske så ferskt bilde av hvordan det står til i økonomien. Blant tradisjonelle statistikker gir PMI det mest oppdaterte bildet av økonomien, sier Haugland.

Høye boligpriser kan gi høye boliglånsrenter

Her i Norge får vi også PMI-tall, i tillegg til tall over kredittvekst på mandag.

Boligpristallene som kommer på torsdag kan likevel bli de mest interessante.

– Det blir spennende! Vi har hatt noen veldig sterke måneder i boligmarkedet, og nå er spørsmålet om det fortsetter, sier Haugland.

– Hvis boligprisveksten holder seg veldig høy, øker det presset på Norges Bank til å få renten opp fra dagens nivå, spesielt i lys av at vi nå vet en vaksine kommer. Boligprisene er derfor absolutt vel verdt å holde et nøye øye med fremover.

Jobbtall fra USA

– Fra USA får vi noe viktigere enn PMI-indeksen, sier Haugland.

På tirsdag kommer den ferske aktivitetsindeksen i industrien fra ISM (Institute of Supply Management). Torsdag kommer samme indeks for tjenestenæringen. Likt PMI måler disse også aktiviteten i økonomien.

– Det er forventet at industrien gjør det bedre enn tjenestesektoren, siden smittetiltakene i enda større grad enn under første bølge treffer tjenestene hardest. Tjenester forventes likevel å vise solid vekst, i kontrast til det vi ser i Europa på grunn av de mye sterkere tiltakene der.

Selve høydepunktet for dem som følger med på USA vil likevel være «non-farm payrolls», statistikken over hvor mange nye jobber som har kommet til den siste måneden.

Arbeidsstatistikken påvirker vanligvis markedet og kommer denne uken på fredag. På forhånd er det forventet at sysselsettingsveksten vil øke antallet jobber i USA med cirka en halv million.

– Det er lavere enn månedene forut, men man forventer at gjeninnhentingstakten dabber av etter hvert, sier Haugland.

Banksjefens beige bok

Sentralbanken i USA kan også komme til å komme med interessante opplysninger i uken som kommer.

Jerome Powell, sentralbanksjef i USA.

Jerome Powell, sentralbanksjefen, skal holde tale for Senatet på tirsdag. Det gjør han ganske jevnlig, men også denne gangen kan det være verdt å følge meg på.

– I motsetning til Norges Bank så kan det faktisk komme nye signaler hver gang en representant fra pengepolitisk komité i USA går på talerstolen, så det er alltid spenning når Powell skal snakke, sier sjeføkonomen i DNB.

Det har i det siste bygget seg opp forventninger om at sentralbanken i USA vil øke verdipapirkjøpene sine, og det er mulig sentralbanksjefen vil annonsere noe slikt i sin tale.

Sentralbanken i USA publiserer også sin «beige bok» på onsdag. Det er en rapport med informasjon samlet inn fra forskjellige bedrifter om hvordan de opplever etterspørselen, sysselsettingssituasjonen og andre faktorer. Rapporten er mer kvalitativ enn PMI-tallene.

Sentralbanken i Europa vil levere

I Europa kommer det inflasjonstall på tirsdag. Det kan påvirke hva sentralbanken vil gjøre på sitt møte i neste uke.

Christine Lagarde, sentralbanksjef i Europa

– Inflasjonen har vært skuffende før og vi forventer at kjerneinflasjonen vil holde på veldig lave 0,2 prosent. Det er lenge siden den har vært så lav, sier Haugland.

Lav inflasjon er nesten synonymt med lav aktivitet i økonomien. Hva tallet faktisk blir vil derfor oppta sentralbanken.

Sentralbanksjefen i Europa, Christine Lagarde, skal også holde tale på mandag.

– På samme måte som i USA kan det alltids komme signaler fra talerstolen i Europa. Fra før har ECB-representanter gjort det klinkende klart at de kommer til å levere på deres møte neste uke, i form av økte verdipapirkjøp og gunstigere lånevilkår for bankene.

Les på E24+

Lakseaksjene som ennå ikke hopper høyt

Publisert: