Markedskaos etter Trumps coronasmitte: - Vil blåse raskt over

Børsfall og kronesvekkelse reduseres noe etter hvert som markedene fordøyer nyheten om Trumps coronasmitte. Nordea Livs investeringsdirektør tror usikkerheten bare vil gi kortvarig kaos i markedene, med mindre presidenten blir skikkelig syk.

MIDLERTIDIG KAOS: Investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv tror Trumps coronasmitte bare vil gi midlertidig kaos i aksjemarkedene.
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Markedene reagerte umiddelbart negativt på beskjeden om at USAs president Donald Trump er smittet av corona.

Oslo Børs åpnet med et fall på i overkant av en prosent, og kronen svekket seg markant. Men etter kort tid ser det allerede noe lysere ut.

– Det bør nok ikke falle så mye. Jeg tror dette er høyst midlertidig. Man kan se for seg kaos hvis presidenten blir ordentlig syk, men med den måten Trump styrer på, så hadde vi ventet kaos uansett, sier Nordea Livs investeringsdirektør Leif-Rune Rein til E24 rett etter børsåpning.

– Vi har sett flere ganger den siste tiden at ulike ting har skapt små tilbakeskritt, men det skjer etter at børsene har steget veldig mye og særlig de store IT-aksjene har vært stivt priset, tilføyer han.

– Slår ikke positivt ut for Trump

Nordea-direktøren påpeker at de fleste i markedet tror Biden vil vinne, og at han leder klart på meningsmålingene, selv om de har tolket utfallet feil før.

– Jeg tror ikke seier til Biden vil føre til fall i markedene, tvert imot. Markedet kommer heller til å fokusere på et par trygge hender på rattet, til tross for mulige skatteøkninger. Stabilitet er det viktigste for markedet, sier han.

Rein trekker imidlertid fram at Trumps coronasmitte skaper en helt ny type usikkerhet, som kan ødelegge fokuset og dynamikken i valgkampen, og muligens føre til avlyste debatter.

– Corona har jo vært akillessenen til Trump, så det er vanskelig å se hvordan dette kan slå positivt ut. Jeg ser ikke for meg den store sympatien, og nå han i hvert fall ikke benekte coronapandemien.

– Dette blåser nok fort over for markedet sin del, men det styrker ikke hans sjanser.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

Førstereaksjonen er mer usikkerhet

– Den umiddelbare førstereaksjonen er mer usikkerhet og det gir et negativt risikobilde, sa aksjestrateg i DNB Markets, Paul Harper, til E24 før børsen åpnet.

– Jo mer alvorlig sykdommen blir, desto større effekt kan det få. Spørsmålet er om han blir helt satt ut i innspurten på valgkampen, eller om han fortsatt kan sitte på kontoret og få masse oppmerksomhet, legger han til.

Foreløpig vet vi lite om den faktiske helsetilstanden til Trump, som er 74 år og dermed i risikogruppen for komplikasjoner knyttet til corona. Førstedame Melania Trump sier imidlertid på Twitter at de føler seg bra, men har utsatt kommende engasjementer.

– Foreløpig har vi ikke fått noe indikasjon på helsetilstanden til Trump utover at han har testet positivt, men hvis han skulle bli ordentlig dårlig og må innlegges på sykehus, da blir det noe helt annet. Dette kan til en viss grad også skape sympati for han.

Tonight, @FLOTUS and I tested positive for COVID-19. We will begin our quarantine and recovery process immediately. ... https://t.co/CIIB2LDQtr

– Verst for USA-børsene

Harper tror situasjonen blir verst for amerikanske aksjer.

– Jeg vil anta at i den grad markedet priser inn noe mindre sannsynlighet for at Trump vinner vil være mer negativt for amerikanske aksjer, i og med at Biden har tenkt til å øke skattesatsene på bedrifter og stramme inn regulering, sier han.

– Det er nok ikke like negativt for europeiske aksjer. Biden er også mindre interessert i å videreføre handelskrigen med EU, så sånn sett kan det være mer positivt for Europa om han vinner.

Strategen tror derfor utslagene i europeiske aksjer ikke nødvendigvis blir like store som i USA, selv om nyheten generelt sett vil påvirke risikoviljen i første omgang.

I forkant av børsåpningen i Oslo lå det an til et fall på nær to prosent, ifølge Harper, som tok utgangspunkt i det kraftige fallet (førtidskontrakter på børsen) i USA etter annonseringen.

Gir usikkerhet rundt sluttspurten

Med bare en måned igjen til valget påpeker Harper at usikkerheten rundt sluttspurten også øker.

– Smitten kan kanskje begrense Trumps evne til å videreføre valgkampen som planlagt. Han er kanskje også mer avhengig av personlig oppmøte for å piske opp stemningen, så det kan ha en negativ effekt ved at det gir litt mindre sannsynlighet for å bli valgt, sier han.

– Det kan også åpne for at de neste debattene kan bli avlyst, og da reduseres kanskje ett av Trumps beste håp om at Biden går på noen snubletråder og sier noe dumt.

Neste presidentdebatt er planlagt til 15. oktober.

Les også

Markedet surner etter Trump testet positivt for Covid-19

Dollaren styrker seg

Dollaren styrker seg også betydelig på morgenkvisten. Når usikkerheten i markedet øker, rømmer investorer til sikre store valutaer som dollar, til tross for at usikkerheten nå stammer fra USA.

Små valutaer som norske kroner tar støyten. På det meste svekket kronen seg rundt 13 øre fra samme tid i går, slik at en dollar kostet 9,40 kroner. Utover formiddagen kommer kronen litt tilbake og noteres i skrivende stund til 9,33.

Oljeprisen, som også har falt på morgenkvisten, bidrar også til kronesvekkelsen.

Les også

Kronen svekkes og oljen faller etter Trump-smitte

Hva Trumps coronasmitte får å si for valutamarkedet fremover, er det foreløpig ikke noe klare forventninger om blant analytikerne, ifølge Reuters.

– Det dette viser er at risikoen for at virussmitten tar seg opp fortsatt er ganske reell. Infeksjonsraten går ikke lenger ned. Dette minner folk om at viruset fremdeles eksisterer, sier valutaanalytiker i Bank of Singapore, Moh Siong Sim, til Reuters.

Les på E24+

Norges Bank nærmer seg beslutning om digitale penger. Dette vet vi om prosessen så langt

Reuters: Dollar, yen jump after Trump tests positive for COVID-19
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Presidentvalget i USA
 2. Presidentvalget i USA
 3. Trump
 4. Aksjelive
 5. Paul Harper
 6. Donald Trump
 7. DNB Markets

Flere artikler

 1. Kronen svekkes og oljen faller etter Trump-smitte

 2. Professor før nattens debatt: – Spørsmålet er om man mener Trump har ødelagt økonomien

 3. Markedet surner etter Trump testet positivt for Covid-19

 4. Dette skjer om Trump blir for syk til å styre USA

 5. Nedtur på Oslo Børs