Kraftig kursfall etter milliardhandel med Trøim

New Fortress Energy har mistet over 18 milliarder kroner i markedsverdi etter storkjøpet fra Tor Olav Trøims Golar LNG, som også faller på børs.

STORKJØP: New Fortress Energy og gründer Wes Edens møter motbør på Wall Street etter storkjøpet av Hygo Energy Transition og Golar LNG Partners.
Publisert: Publisert:

– Vi ser at det har vært mye forvirring rundt finansieringen, så her er noen detaljer som kan være nyttige for analytikere og investorer.

Wes Edens, gründer og sjef i New Fortress Energy (NFE), gjorde sitt beste for å vinne over skeptiske investorer i en telefonkonferanse avholdt torsdag i forrige uke.

I løpet av de syv dagene som hadde gått siden NFE annonserte kjøp av eiendeler for totalt 42 milliarder kroner i selskapsverdi fra naturgassrederiet Golar LNG og Stonepeak Partners, hadde kursen falt med 18 prosent.

Under stikktittelen «How do we pay for this?» i presentasjonen, gikk Edens nøye gjennom finansieringsplanen.

– Vi trenger ikke hente mer egenkapital som følge av dette oppkjøpet, og er i en fleksibel finansiell situasjon, sa Edens videre.

Markedet virket ikke helt overbevist, og aksjen falt ytterligere 2,9 prosent gjennom torsdagen.

Da Wall Street tok helgen, kunne Edens & co. konstatere at over 18 milliarder kroner i markedsverdi er forduftet siden oppkjøpet ble annonsert.

Les også

Blar opp 21 milliarder for Trøims LNG-satsinger

I Edens hage

Sentralt i storhandelen mellom partene er Hygo Energy Transition, et 50/50 joint venture mellom Golar LNG og investeringsselskapet Stonepeak, som satser på gasskraftverk i Brasil.

I henhold til avtalen skal Golar LNG få 425 millioner kroner i kontanter og NFE-aksjer verdt åtte milliarder kroner for sin andel i Hygo.

Trøim eier nær fem prosent av Golar LNG, der han også er styreleder, og salget til NFE kommer på et viktig tidspunkt for investoren, som kjemper for å holde liv i sin riggsatsing Borr Drilling i et elendig marked for leting etter olje og gass til havs.

Finansavisen skrev i september i fjor at Trøim lå an til å innkassere et suksesshonorar på nær 200 millioner kroner i forbindelse med en børsnotering av Hygo.

Noteringen gikk imidlertid i vasken da det ble kjent at Hygos daværende administrerende direktør Eduardo Antonello var mistenkt for korrupsjon og hvitvasking i perioden som konserndirektør for Seadrill, og Golar-aksjen falt kraftig tilbake.

Les også

Korrupsjonsmistenkt sjef i Trøim-relatert selskap går på dagen

Derfor steg den også umiddelbart nær 20 prosent da salget til NFE ble kjent, men falt raskt tilbake, og handles nå åtte prosent under nivået fra før transaksjonen.

Dermed ser investorene foreløpig ut til å mene at handelen vil være verdiødeleggende for begge parter.

Ifølge presentasjonsmateriellet fra NFE er aksjekompensasjonen til Golar LNG «låst» på 950 millioner dollar, og påvirkes derfor ikke direkte av den siste tidens kursfall.

Kostnaden bæres i så fall av de eksisterende eierne i NFE, siden det må trykkes flere aksjer enn planlagt for å finansiere kjøpet hvis aksjen ikke stiger igjen.

Av en nåværende markedsverdi på 10,5 milliarder kroner for Golar LNG, sitter Trøim med verdier for i overkant av en halv milliard.

VIKTIG AVTALE: Golar LNG og styreleder Tor Olav Trøim klarte å kaste seg rundt da børsnoteringen av Hygo glapp. Men nå faller aksjen igjen.
Les også

Aksjonærer saksøker Golar LNG etter kursras

Forsvarte beslutning om å kjøpe skip

I tillegg til andelen i Hygo kjøper NFE også Golar LNGs eierandel i en flåte på ti gasstransportskip gjennom Golar LNG Partners for 2,1 milliarder kroner.

– Hvorfor kjøper vi egne skip i stedet for å leie? Enkelt og greit fordi det er en fornuftig investering, sa Edens under forrige ukes telefonkonferanse, og viste til både betydelige økonomiske besparelser og mer fleksibel drift.

NFE bygger importterminaler for flytende naturgass (LNG) og gasskraftverk for å sikre «rimelig, ren energi for alle», og øyner spesielt Sør-Amerika som et viktig marked.

I presentasjonen viste Edens til at det ekstra kapitalbehovet som følge av Hygo-oppkjøpet vil være begrenset.

I tillegg til kontantutlegget på 580 millioner dollar som går med til å kjøpe selskapet, anslår NFE prosjektkostnader på 300–400 millioner dollar.

– Vi har 600 millioner dollar i cash, vi har sikret en ny revolver (en type banklån, red.anm.) på 200 millioner dollar, forventer å tjene 300–400 millioner dollar på driften i inneværende år og kan potensielt selge eiendeler for én milliard dollar, sa Edens under telefonkonferansen.

NFE-sjefen tjente sin formue i private equity med Fortress Investment Group. Han er medeier i NBA-laget Milwaukee Bucks, og i likhet med Tor Olav Trøim har han investert i sitt eget esport-lag, Flyquest.

Og mens Tor Olav Trøim har vært fotballklubben Vålerengas rike onkel i flere år, kjøpte Edens en majoritetsandel i Premier League-laget Aston Villa i 2018.

Les også

Hydro og Trøim-relatert selskap dropper avtale i Brasil

Publisert:
Gå til e24.no