Kriserammet helsegigant nekter å betale millionkrav fra meglerhus

ABG Sundal Collier sto klar til å selge Unicare til høystbydende på vegne av kreditorene. Når helsekonsernet ser ut til å klare gjeldsfristen, vil meglerhuset likevel ha syv millioner i honorar.

HAR PENGENE: Unicare opplyser at det vil klare onsdagens låneforfall på 350 millioner. Her fra helsekonsernets rehabiliteringssenter i Bakke, nær Halden.
  • Lage Bøhren
Publisert:

– Du får spørre ABG Sundal Collier om tanken bak dette, sier Ole Mjåtvedt, driftsdirektør i Unicare, til E24.

Mandag ettermiddag bekreftet det private helseforetaket i en børsmelding at det har fått inn nok midler til å gjøre opp obligasjonslånet på 350 millioner kroner, som forfaller onsdag denne uken.

Tidligere på dagen hadde meglerhuset ABG Sundal Collier sikret seg mandat fra obligasjonseierne til å ta kontroll over Unicare og starte en umiddelbar salgsprosess hvis pengene ikke kom inn på konto som avtalt.

Ved et vellykket salg skulle ABG motta et honorar på opp mot 14 millioner kroner.

Nå blir det altså ikke noe salg, men meglerhuset vil likevel ha betalt. Det samme vil advokatfirmaet Selmer, som har vært juridisk rådgiver og fører løpende timer.

Av innkallingen til gårsdagens obligasjonseiermøte fremgår det at ABG vil kreve et honorar på totalt syv millioner kroner fra Unicare i et scenario der lånet blir gjort opp ved forfall.

– Kravet er ubegrunnet. Slike forpliktelser inngår ikke i vår låneavtale, sier Mjåtvedt.

ABG Sundal Collier ønsker ikke å kommentere saken.

Les også

Unicare i fare for å bli avviklet om selskapet ikke får på plass refinansiering

«Kjente investorer»

Covid-19-pandemien har skapt en økonomisk krise for Unicare, med sine rundt 20 driftssteder og 1200 ansatte i Norge.

Årsaken er de strenge smittebegrensende tiltakene, som har ført til at Unicare ikke får levert alle de helse- og omsorgstjenestene som konsernet er forpliktet til under gjeldende rammeavtaler med norske helseforetak.

1. mars annonserte selskapet i en børsmelding at det ikke hadde midler til å betale obligasjonslånet ved forfall 24. mars.

De siste ukene har det pågått en intens jakt på nye penger, sammen med rådgiverne i meglerhuset Carnegie.

Unicares største aksjonær er det britiske investeringsfondet G Square Capital, som kjøpte seg inn i 2016.

Mjåtvedt bekrefter at det er snakk om «kjente investorer for selskapet» som nå sikrer de nødvendige midlene.

– Vi vil komme tilbake med flere detaljer om den nye kapitalstrukturen, sier han.

Mente eget forslag var best

Unicare ønsket opprinnelig å forhandle frem utsatt forfall og ulike lettelser i låneavtalen, og ABG Sundal Collier ble engasjert som rådgiver av lånets tillitsmann Nordic Trustee for å sikre obligasjonseiernes interesser i denne prosessen.

Av innkallingen til gårsdagens obligasjonseiermøte fremgår det at flere kreditorer har vært imot Unicares forslag, og at det er bakgrunnen for at ABG ønsket seg utvidet fullmakt til å tiltre pantet og starte en salgsprosess av hele eller deler av selskapet hvis lånet ikke ble betalt innen onsdagens frist.

Unicare kommenterte ABGs honorarkrav i en egen børsmelding før helgen:

«Selskapet gjentar at enhver forpliktelse for selskapet til å betale honorarer utenom den eksisterende låneavtalen krever samtykke fra selskapet», står det blant annet i meldingen.

Her skriver Unicare videre at det mener sitt eget restruktureringsforslag vil gi større verdi for obligasjonseierne sammenlignet med alternativer uten selskapets samtykke, eller en mulig likvidering.

«Slike alternativer vil ikke bare innebære lavere betaling for obligasjonseierne, men også føre til at selskapets finansielle utfordringer og kapitalbehov forblir uavklarte, utløse potensielle termineringsrettigheter hos selskapets kontraktsmotparter og muligens kreve myndighetsgodkjennelse», skrev selskapet videre.

Gründer vet ingenting

Unicare-gründerne Tom Tidemand og Una Aas kontrollerer fortsatt 32 prosent av aksjene.

– Vi er ikke blitt informert i denne prosessen, så jeg vet ikke hvem det er som har bidratt med penger, sier Tidemand til E24.

Han har havnet i en svært offentlig krangel med G Squares grunnlegger, Laurent Ganem.

Les også

Gründer og aksjonær: – Kjører Unicare i grøften

Blant annet uttalte han til E24 i fjor høst at han mente de London-baserte eierne var i ferd med å kjøre Unicare rett i grøften, og «brukte covid-19 som unnskyldning».

Ganem har foreløpig ikke besvart E24s spørsmål per e-post om den nye finansieringen.

Skrev ned for 120 millioner

Unicares likviditet og soliditet har vært anstrengt etter at det nylig måtte betale tilbake 29 millioner kroner til Helse sør-øst for helse- og omsorgstjenester det hadde fått oppgjør for, men ikke klarte å levere i fjor.

Beløpet på 29 millioner kroner var forhandlet frem mellom partene, og er betydelig mindre enn de opprinnelige 80 millioner kronene selskapet sto i fare for å måtte betale tilbake i fjor høst.

Unicare omsatte for 1,3 milliarder kroner i 2020, opp fra 1,1 milliarder kroner i 2019. Selskapets driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) endte på 190 millioner kroner.

Samtidig bidro en nedskrivning på 120 millioner kroner til at bokført egenkapital var negativ med nær 22 millioner ved utgangen av fjoråret.

Unicare hadde samtidig i overkant av 129 millioner kroner i likvide midler.

I forrige uke valgte selskapet å permittere 30 ansatte ved rehabiliteringssenteret Unicare Bakke i Viken fylke, for å delvis kompensere for lavere inntekter fra denne avdelingen.

Les også

Helsegiganten Unicare i pengeskvis: – Vi er i en krevende situasjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Unicare
  2. Obligasjonslån
  3. ABG Sundal Collier
  4. Carnegie

Flere artikler

  1. Unicare-gründere raser mot fransk storeier: – Dette er et kynisk og godt planlagt ran

  2. Unicare i fare for å bli avviklet om selskapet ikke får på plass refinansiering

  3. Honorarfest for Autostore-rådgivere: Kan hanke inn 700 millioner

  4. Aker og Trond Mohns vindsatsing i pengenød: Nå går sjefen etter fem måneder i jobben

  5. Gjelsten vurderer storsalg av Kid-aksjer