Opptur i børsdebuten til Adams Matkasse og Godtlevert
Nykommerens aksje klatret på dag én.
Det norske oppkjøpsfondet Herkules er største eier etter noteringen med rundt 11 til 14 prosent, ifølge Herkules-topp Gert W. Munthe.
– Vi er veldig fornøyd med børsnoteringen. Vi har fått det som så vanskelig ut til å ble et vellykket selskap, sier Munthe på telefon til E24.
Herkules får tilbake pengene de har investert, svarer Munthe på spørsmål om hvordan investeringen har gått med tanke på en eventuell gevinst eller tap. Det er ingen stor investering for oppkjøpsfondet, ifølge ham.
Herkules kom inn på eiersiden i Linas Matkasse i 2015, og begynner å nærme seg grensen for hvor lenge oppkjøpsselskaper normalt sitter på porteføljeselskaper.
LMK Group AB, som eier blant andre norske Adams Matkasse og Godtlevert, hadde mandag sin første handelsdag på børsen i Stockholm, og selskapets aksjekurs steg markant.
Aksjen bikket 100 svenske kroner ut av blokkene i morgentimene, men falt noe tilbake og endte dagen på 81,51 kroner per aksje, 2,53 prosent over 79,5 kroner som aksjene ble solgt for i emisjonen før notering.
Sterk interesse
Børsdebuten har tiltrukket sterk interesse fra investorene. Emisjonen i forbindelse med noteringen ble betydelig overtegnet, meldte selskapet før handelen åpnet på Stockholmsbørsen mandag.
Kapitalinnhentingen skjedde delvis gjennom salg av eksisterende aksjer, deriblant fra det norske oppkjøpsfondet Herkules, og delvis gjennom utstedelse av nye aksjer.
Herkules vil fortsatt være største eier med 11,3 prosent av aksjene etter noteringen, gitt visse betingelser. Skandia og Popspinach følger bak som annen og tredje største eier med eierskap på henholdsvis 7,9 og 7,3 prosent.
LMK Group har den svenske merkevaren Linas Matkasse, danske Retnemt Måltidskasser, i tillegg til norske Godtlevert og Adams Matkasse.
Milliardomsetning
De fleste som selger mat til forbrukere har gjort det bra i 2020, inkludert Linas Matkasse.
Matkassekonsernet har vist til varierende vekst før pandemien, og i Norge falt omsetningen betydelig fra 2018 til 2019, da selskapet jobbet med å få opp lønnsomheten i virksomheten.
– Dette vil føre til at selskapet får en sterkere balanse, og gjør at man fortsette den gode utviklingen vi har hatt det siste året, sa Herkules-topp Gert Munthe om børsnoteringen da den ble kjent.
I 2020 omsatte det svenske konsernet for rundt 1,2 milliarder svenske kroner, opplyste Munthe, noe som tilsvarer en økning på rundt 12 prosent.
Det justerte driftsresultatet endte på 145 millioner svenske kroner, og Munthe sa at både det svenske, danske og norske markedet er lønnsomme.
Munthe har sittet tett på virksomheten de siste årene, og har sagt at han tror veksten man har fått under pandemien vil vedvare.
– Vi er usikre på hvor mye av boosten som er igjen når corona er over, men en del av dette er varig, sa han.