ABG Sundal Collier med beste tredje kvartal siden 2007

Meglerhuset økte inntektene med 34 prosent etter børsbølge.

Styreleder Knut Brundtland og Jan Petter Collier. Sistnevnte står bak ABG Sundal Collier og er storeier i meglerhuset.
  • Eivind Bøe
  • Lage Bøhren
Publisert:

Et rush av nye selskaper på Oslo Børs gir gode tider for investeringsbanker og meglerhus, som får millionhonorarer ved å legge til rette for børsnoteringer.

Det gjelder spesielt ABG Sundal Collier, som er første selskap ut fra Oslo Børs i årets resultatsesong.

ABG Sundal Collier økte inntektene kraftig i årets tredje kvartal, viser selskapets kvartalsrapport som ble lagt frem onsdag.

Driftsinntektene endte på 363 millioner kroner i årets tredje kvartal, en oppgang på 34 prosent fra 271 millioner på samme tid i fjor.

Justert resultat per aksje (diluted EPS) steg til 0,13 fra 0,07 kroner. Det er en oppgang på 86 prosent fra samme tid i fjor.

– Tredje kvartal viste seg å være nok et solid kvartal for ABG Sundal Collier. Selv om det normalt er det sesongmessig tregeste kvartalet, klarte vi å oppnå det sterkeste tredje kvartalsresultatet siden 2007 og det nest beste siden selskapet ble børsnotert, for nesten 20 år siden, sier toppsjefen Jonas Ström i en kommentar.

Fett betalt for Merkur-jobber

E24 anslo nylig at de norske meglerhusene ligger an til å innkassere nærmere 870 millioner i tilretteleggingshonorarer for børsnoteringene eller gjennomført eller nært forestående hittil i 2020.

Les også

Meglerhus rir børsbølge: Honorarfest på 870 mill.

De fleste børsdebutantene går til den uregulerte markedsplassen Merkur Market, og her har ABG tatt en sterk posisjon.

Av de 14 milliardene i ny egenkapital som er hentet til Merkur-selskapene i forbindelse med opptak på markedsplassen i 2020, har ABG deltatt som tilrettelegger for hele 40 prosent av dette volumet.

Hoveddelen av meglerhusets honorar for en børsnotering består vanligvis av en prosentsats av beløpet som hentes inn i ny egenkapital.

Mens nivået for en ordinær børsnotering vanligvis ligger rundt 2–3 prosent, har E24 fått bekreftet fra flere kilder at nivået for Merkur-opptak ligger på 4–5,5 prosent. Det økte honorarnivået forklares både med høy etterspørsel og at Merkur-selskaper vanligvis henter mindre pengebeløp.

Det lukrative honorarnivået reflekteres i ABGs avdeling for egenkapitalmarkedet (ECM), som har økt inntektene med 154 prosent til 115 millioner kroner i årets ni første måneder, sammenlignet med fjoråret.

Av denne totalen består inntekter fra emisjoner og aksjesalg i forbindelse med børsnoteringer for 92 millioner, opp fra kun 16 millioner på samme tid i fjor.

At børsnoteringene er lønnsom arbeid vises også i konsernets driftsmargin, som endte på 23 prosent i tredje kvartal, opp fra 19 prosent året før.

Les også

Norske meglerhus: Dette er nøkkelen til årets noteringsfest

Mindre fusjoner og oppkjøp

Mens egenkapitalmarkedet er brennhett, er det laber aktivitet i gjeldsmarkedet om dagen. For ABG er volumet av utstedte obligasjoner ned 23 prosent per tredje kvartal sammenlignet med 2019.

Rådgivningsoppdrag i forbindelse med fusjoner og oppkjøp (M&A) er også mangelvare om dagen. ABG har generert inntekter på 225 millioner kroner fra denne virksomheten i de første tre kvartalene av 2020, ned 23 prosent fra samme periode i fjor.

«Annonserte M&A-volumer er godt under fjorårets nivå, ettersom flere prosesser er blitt utsatt eller satt på vent grunnet Covid 19», heter det i kvartalsrapporten.

Her fremgår det også at noen M&A-transaksjoner kan ende opp som egenkapitaltransaksjoner i stedet.

ABG vil betale et utbytte på 0,17 kroner per aksje for første halvår.

Aksjekursen til ABG Sundal Collier har steget kraftig den siste tiden. Kursoppgangen har tiltatt de siste ukene. Så langt i år er aksjen opp 53 prosent på Oslo Børs.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aksjelive
  2. Resultatrushet
  3. ABG Sundal Collier

Flere artikler

  1. Meglersjef om noteringsrush: – Skyter oss selv i foten om vi slurver med kvaliteten

  2. Meglerhus rir børsbølge: Honorarfest på 870 mill.

  3. Rekordkvartal for ABG - tjente 243 millioner

  4. Havyard-aksjen skjøt opp over 150 prosent på ellers flat børsdag

  5. Thommessen og ABG vant prestisjekåringer etter jubelår