Advokater fryktet kriseår - nå håver de inn på børsboom

Thommessen permitterte ikke en eneste ansatt da koronakrisen inntraff. Nå går det mot nytt rekordår for advokatfirmaet, etter å ha kapret over halvparten av årets børsnoteringer.

DOMINERER: Thommessen har kapret 26 av 45 børsoppdrag i 2020. F.v. partnerne Sverre Tyrhaug, Christian Grüner Sagstad, Ylva B. Gjesdahl Petersen og Hans Cappelen Arnesen.

Hanna Kristin Hjardar / E24
 • Lage Bøhren
Publisert:

– Hvor mange jobber du med nå, Hasse?

– Ikke spør så vanskelig.

Thommessen-sjef Sverre Tyrhaug sender et flir i retning kollega Hans (Hasse) Cappelen Arnesen. Det går hett for seg hos advokatfirmaet om dagen.

Nye selskaper fortsetter å strømme mot Oslo Børs og den uregulerte markedsplassen Merkur Market i et rasende tempo, og Thommessen har forsynt seg grovt av oppdragskaken.

Av totalt 45 gjennomførte eller annonserte børsintroduksjoner så langt i 2020, har Thommessen vært juridisk rådgiver for hele 26 av dem, ifølge E24s oversikt.

Det gir en markedsandel på heftige 58 prosent. Selv tilsynelatende skarpskodde advokater kan miste oversikten til slutt.

– Vi har en like sterk pipeline i månedene som kommer. Det er snakk om et tosifret antall selskaper innenfor teknologi, tradisjonell industri og sjømat, sier Arnesen.

Storeslem på Merkur

E24 skrev nylig om hvordan noteringsboomen på Oslo Børs har skapt honorarfest for norske meglerhus, som blant annet hjelper selskapene med å hente ny egenkapital og de eksisterende eierne med å selge seg ned.

Les også

Meglerhus rir børsbølge: Honorarfest på 870 mill.

En børsnotering innebærer imidlertid også mye jobb for advokater, som hjelper selskapene med å tilpasse seg gjeldende krav og regler.

Og mens tilretteleggingsoppdragene er blitt rimelig jevnt fordelt mellom 4–5 norske meglerhus, er det større dominans i toppen blant advokatene.

Bak Thommessen med 26 mandater følger Schjødt med elleve, Wiersholm med ni, BAHR med åtte og AGP Advokater med fem (se oversikt under).

Tyrhaug forklarer avstanden fra resten av feltet med stor bredde i kompetansen blant partnerne og et stort team.

– Vi kan hele tiden sparre med kolleger om de siste trendene og systematisere prosesser. Samtidig er vi store på M&A (fusjoner og oppkjøp, red. anm.), faktisk størst i Norge i år, og en effekt vi har sett av Covid 19 er at mange slike prosesser har endt med Merkur-notering i stedet for et direkte salg, sier Tyrhaug.

Thommessen har vært rådgiver i 45 M&A-transaksjoner hittil i 2020, med Adevintas oppkjøp av Ebay, EQTs oppkjøp av Recover Nordic og den ferske fusjonen mellom Lyse og Hydros vannkraftvirksomheter blant de største.

– Markedsforholdene er fortsatt spesielle, og det er vanskelig å skape kjøpsinteresse for norske selskaper fra utlandet på grunn av reiserestriksjoner. Dette, i kombinasjon med en høy prising på Merkur Market, gjør at private equity-fond nå vurderer Merkur som exit-mulighet i hvert eneste case. Dette har vi ikke sett tidligere, sier Thommessen-partner Christian Grüner Sagstad.

Fryktet kriseår

Stemningen rundt møtebordet i Haakon VIIs gate 10 er god. Det var den ikke i midten av mars, da koronaviruset lammet norsk næringsliv.

Partnerne i Thommessen samlet seg for å regne på forskjellige scenarier for firmaet, og hvordan de kunne håndteres.

– I mars trodde vi, som mange andre, at det ville bli et veldig tøft år. Vi simulerte en omsetningsnedgang på 10–20 prosent, eller verre. Men vi kom raskt frem til at det er i motvind man skal vise at man har verdier, og står sammen. Dermed ble det ikke noen permitteringer hos oss, sier Tyrhaug.

– Var dette en fordel da kapitalmarkedet begynte å koke før sommeren?

– Å ha alle i arbeid betød at vi ikke mistet fokus. Og ikke minst hadde vi en veldig motivert gjeng, som var klare for å gi gass, sier Tyrhaug.

– Det kan ha satt oss i bedre posisjon til å ta den bølgen som er kommet, men det var jo ikke det som var motivasjonen på det tidspunktet. At beslutningen kom til å koste oss dyrt, var vi egentlig helt sikre på, skyter Arnesen inn.

Så feil kan man ta. 2020 ligger an til å bli det beste året noensinne for Thommessen, opp fra rekordåret 2019 med 976 millioner i omsetning og over en halv milliard i resultat før skatt.

– Det er ikke bare et godt kapitalmarked som driver dette. Vi er blant de største i Norge på tvisteløsning, og denne gruppen har ekstremt mye å gjøre nå, siden mange prosesser ble satt på vent tidligere i år, sier Tyrhaug.

Hos konkurrenten Schjødt ønsker ikke partner Per M. Ristvedt å spå om 2020 ender med inntektsvekst.

– Etter omstendighetene er vi fornøyd med året hittil, og så får vi se hvordan det blir til slutt, sier Ristvedt.

AGP Advokater har kun har vært i drift i ti måneder.

– Vi er veldig fornøyd med vårt oppstartsår og den tilliten vi nyter i markedet allerede, sier AGP-partner Lars André Gjerdrum.

TIDENES BESTE: Thommessen og managing partner Sverre Tyrhaug passerer trolig en milliard i omsetning i 2020, for første gang i firmaets historie.

Hanna Kristin Hjardar / E24

Dyrt å gå utenlands

I en børsnotering er det vanligvis minst to advokatfirmaer involvert, et som bistår børskandidaten og et som gir råd til meglerhusene. De førstnevnte oppdragene er klart mest lukrative, og også her er Thommessen på topp, med 15 mandater mot Schjødts åtte.

Honoraret per transaksjon kan uansett variere voldsomt, fra 200.000 tusen til 12 millioner. Alt avhenger av transaksjonens kompleksitet, og dermed antall nødvendige arbeidstimer.

– Kostnadsdriveren i en slik transaksjon er vanligvis ikke det tekniske rundt børsnoteringen, men andre ting som skjer i selskapet, sier Tyrhaug.

– Særlig gjelder dette tilfeller der selskapet skal restruktureres, refinansieres eller gjøre et oppkjøp i forbindelse med noteringen. Da ser vi at det går mye tid, sier Thommessen-partner Ylva B. Gjesdahl Petersen.

E24 skrev nylig om Link Mobilitys heftige noteringskostnader på 140 millioner kroner. IT-selskapet hadde engasjert fire meglerhus, inkludert amerikanske Jefferies. Samtidig var hele fire advokatfirmaer involvert, hvorav et amerikansk og et britisk. Thommessen representerte tilretteleggerne.

STOR VARIASJON: Advokatenes honorarnivå for børsnoteringer er avhengig av hvilke strukturelle grep selskapet gjør i forkant, ifølge Thommessen-partner Ylva B. Gjesdahl Petersen.

Hanna Kristin Hjardar / E24
Les også

Link Mobilitys børscomeback koster flesk

– Hvis man ønsker å ha med internasjonale meglerhus og rette seg mot amerikanske investorer, så går det ofte med dobbelt så mye tid med advokatarbeid enn i en prosess med bare nordiske banker, sier Arnesen.

Av Thommessens totalt 26 mandater har 21 involvert Merkur Market, der opptaksprosessen er betydelig raskere. En viktig grunn til dette er at selskapene ikke trenger å utarbeide et prospekt, noe som vanligvis er en sentral oppgave for advokatene.

Det innebærer også at honorar for Merkur-oppdrag kun ligger på rundt en tredjedel av nivået for en tradisjonell børsnotering.

– For mange selskaper oppleves det som tryggere å gå via Merkur. Du kan gjøre alle forberedelser og få hjørnesteinsinvestorer om bord før du går bredt ut med transaksjonen. Etter det bruker du to dager på å bygge boken og få investorene til å forplikte seg. I en vanlig børsnotering tar det minst fire uker før du annonserer transaksjonen til du er i mål, og i hele den perioden er du eksponert mot alt som skjer i markedet, sier Arnesen.

Konkurrentene sitter ikke stille. Ristvedt i Schjødt opplyser til E24 at selskapet sitter på hele 20 noteringsmandater for de neste månedene. BAHR har ti på vei, ifølge BAHR-partner Lars K. Christie, mens AGP har to.

– Selv om det har vært en noe mer turbulent kursutvikling for Merkur-selskapene i det siste, så ser denne bølgen bare ut til å fortsette, sier Tyrhaug.

Les på E24+

Merkur Market eksploderer: Dette bør du vite før du investerer

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering
 2. Euronext Growth
 3. Thommessen
 4. Schjødt
 5. Oppkjøp
 6. Oslo Børs
 7. Private Equity

Flere artikler

 1. Thommessen og ABG vant prestisjekåringer etter jubelår

 2. Meglerhus rir børsbølge: Honorarfest på 870 mill.

 3. Nye innsideregler for børsselskapene: – Langt fra alle har rutinene på plass

 4. Rana Gruber kaster seg på børsbølgen - 23 nye selskaper på vei

 5. Meglersjef om noteringsrush: – Skyter oss selv i foten om vi slurver med kvaliteten