Investorer flytter store penger i aksjemarkedet: – Stimulipakken i USA blir styrende

Grønne aksjer og teknologiaksjer har fått hard medfart på børsene. Storebrands Olav Chen mener det skyldes at markedet forbereder seg på en gjenåpning av økonomien – der reisesultne forbrukere kan bli en trigger for inflasjon.

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand.
Publisert:

– Det er helt klart at det er renteoppgangen som er det store temaet som påvirker markedene nå, sier Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand.

Rentenivået på tiårig amerikansk statsgjeld har steget nesten 0,5 prosentpoeng siden nyttår og det har bidratt til å bevege aksjemarkedet.

– Rentenivået er fortsatt lavt, men det er ofte de brå bevegelsene som trigger aksjemarkedet. Markedet er overmodent for en korreksjon og det er sunt med en realitetsorientering for alle de luftig prisede vekst- og teknologiaksjene, sier Chen.

Etter et fall mandag startet det kraftig i rødt på Wall Street tirsdag. Utover kvelden hentet imidlertid de store indeksene seg mye inn igjen.

S&P 500-indeksen endte i pluss og avsluttet dermed nedgangen som hadde vart i fem dager. Nasdaq-børsen endte imidlertid i rødt for andre dag på rad.

Chen forklarer at markedene nå følger utviklingen i USA tett for å se hva Kongressen blir enige om av krisetiltak for økonomien.

– Diskusjonen om stimulipakken i USA blir styrende. Nå snakker markedet og konsensus om en pakke nær gigantstørrelsen på 1.900 milliarder dollar som tidligere foreslått av Joe Biden., men for noen uker siden trodde de fleste at pakken kunne ende mye lavere rundt 900 milliarder, sier Chen og fortsetter:

– Avhengig av hvor pakken ender og hvilken innretning den har, så vil markedet rekalibrere rentebildet.

Chen forteller at de i Storebrand har brukt mye tid på å tenke på hvordan denne krisen er annerledes enn tidligere kriser, særlig ved at statene pøser på med voldsomt store tiltakspakker.

Det nye denne gang er finanspolitikken. Under tidligere kriser var den ikke i nærheten så ekspansiv, sier Chen.

Vekstaksjer under press

De siste dagene har markedene vært preget av uro, der kursene på «grønne» selskaper og teknologisektoren har vært under press.

I USA har man sett teknologiaksjer som Tesla, Apple, Microsoft, HP og Alphabet (Google) falle.

I Norge har man særlig sett aksjer på Euronext Growth falle, som Cambi, Horisont Energi, Aker Offshore Wind, Aker Carbon Capture, Teco 2030, Zaptec og Otovo.

Chen peker på at det ekstremt lave rentenivået i markedet har bidratt til å løfte disse aksjetypene, sett ut ifra klassisk diskonteringsteori: Lave renter gir rom for økt prising av fremtidig inntjening.

Når man ikke lenger tror rentenivået vil være like lavt, endrer det kalkylen. Chen peker på at renteoppgangen er en viktig driver i markedet, ved at investorer flytter penger fra vekst- til verdiaksjer.

Under kategorien vekstaksjer finner man alt fra teknologi til «grønne» aksjer.

Chen understreker at det finnes mange gode selskaper med inntjening i vekst-kategorien, men at han ser en generell dreining. Han tror derfor ikke at investorene vender ryggen til «grønne» aksjer egentlig, men at de vender ryggen til vekstaksjer, som de «grønne» aksjene befinner seg i.

I Storebrand er de fortsatt overvekt aksjer i porteføljen, men Chen forklarer at de på tampen av fjoråret startet å vri aksjeporteføljen:

– I november begynte vi å posisjonere oss mer mot verdiaksjer og har fortsatt med det. Det vi har tenkt er at gjenåpningen vil komme på et eller annet tidspunkt. I fjor var de store taperne energi- og finansaksjer, mens teknologiaksjene var vinnere, sier Chen og fortsetter:

0 Vi tror det snur i år, blant annet fordi en gjenåpning vil bidra til at energipriser vil øke. I tillegg tror vi rentene uansett vil stige fra de lave nivåene vi har sett og det nyter finansaksjene godt av.

Les også

Euronext Growth i fritt fall – syv aksjer falt over ti prosent

Krisepakker kan være smør på flesk

Det store spørsmålet er nemlig hva som kan skje når man legger kraftig offentlig pengebruk på toppen av en allerede stimulerende pengepolitikk fra sentralbankene – i en verdensøkonomi som er i ferd med å bli gradvis gjenåpnet.

– Det blir uansett inflasjon som følge av baseeffekter når økonomiene åpner igjen, men så vil man på toppen av dette pøse på med nye krisepakker. Hvis amerikanske husholdninger får utdelt 2.000 dollar hver, så vil de pengene blir brukt – ikke på Gamestop-aksjer, men på reiser, restauranter og opplevelser, sier Chen.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell var tirsdag i en av de faste høringene i Kongressen. Der sa han at både inflasjonen og sysselsettingen fortsatt er under sentralbankens mål, og at man derfor ser for seg lave renter inntil videre.

Chen peker på at selv om ledigheten fortsatt vil være høyere enn før og at kapasiteten i økonomien generelt sett ikke vil være under press, så kan det bli press i mange sektorer:

– Det har ikke vært noe lønnsvekst, men husholdningene har fått supplert sin disponible inntekt gjennom rene overføringer fra staten. Vi har sett sterke tall fra detaljhandelen og utslag som tradingen i Gamestop-aksjen, men husholdningene har ikke kunnet bruke pengene på reiser, fly, restauranter og kulturopplevelser, sier Chen og fortsetter:

– Spørsmålet er når ting åpner igjen – vil alle løpe etter de samme tingene og skape inflasjon?

Det er nemlig myndighetenes pengebruk, finanspolitikken, som er det nye aspektet i denne krisen sammenlignet med tidligere kriser, forklarer Chen.

Han peker på den nye planen for å gjenåpne Storbritannia som statsminister Boris Johnson nylig la frem. Den førte til at folk flokket seg til EasyJet og andre flyselskaper for å bestille reiser.

Chen mener dette peker på en oppsamlet etterspørsel, og at en kraftig offentlig pengebruk på tampen av nedstengningen derfor kan gi kraftige utslag.

– Ekstrem pengepolitikk har man sett før, men en ekstrem finanspolitikk i denne størrelsen er noe nytt. Det er dette markedet prøver å analysere og jeg tror også markedet ønsker å teste Powell og sentralbankene litt, sier Chen.

Publisert:
Gå til e24.no