Inntekter i hundremillionersklassen kan gå tapt for Mowi Canada

Canadas beslutning om å utfase flere anlegg på vestkysten fører til at Mowi Canada West kan tape store inntekter.

  • Martin Hagh Høgseth
  • Camilla Knudsen
Publisert:

Den norske lakseoppdretteren Mowi kan gå glipp av flere hundre millioner kroner i inntekter, hvis beslutningen om å fase ut oppdrettsanleggene på vestkysten av Canada opprettholdes.

Lokalavisen Langley Advance Times skrev mandag at det dreier seg om et inntektstap på 195 millioner kanadiske dollar, tilsvarende 1,3 milliarder kroner, på grunn av fisk som nå må slaktes.

E24 får bekreftet av Mowi at dette beløpet ikke stemmer.

– Vi har ikke sagt noe om beløp enda, men har sendt ut børsmelding om effekt på volum. Vi kommer tilbake med andre tall i fjerdekvartalsrapporten, sier kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland.

I børsmeldingen fra desember opplyste selskapet at beslutningen om utfasing rammer rundt 30 prosent av Mowis årlige slakt i den kanadiske regionen British Columbia, tilsvarende rundt 10–12.000 tonn laks i 2022.

Hvis man legger til grunn en laksepris på rundt 60 kroner per kilo, vil det gi et inntektstap på 600–700 millioner kroner.

Les også

Kanadisk laksesjokk for Mowi: – Vil få store konsekvenser

Må avlive millioner av småfisk

Det ligger nå an til at 2,6 millioner smolt (småfisk) må avlives, fordi de etter planen nå skulle flyttes til produksjonslokaliteter som må fases ut.

Beslutningen om å fase ut oppdrettslisenser rundt Discovery Islands i Canada ble tatt av hensyn til den lokale urbefolkningen, som er bekymret for negativ påvirkning på villaks i området.

Mowi, Grieg Seafood og Cermaq tok i januar saken til retten, da den planlagte utfasingen får store konsekvenser både for økonomi og sysselsetting.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken henviste vi til Langley Advance Times, som meldte at 8,3 millioner småfisk må slaktes noe som ville gi et inntektstap på 195 millioner kanadiske dollar. Dette er feil. Mowi Canada West har tidligere opplyst at mer enn 8 millioner laks må avlives som følge av vedtaket. Dette er nå nedjustert til 7 millioner, men inkluderer ikke bare fisk, også egg. Antallet småfisk som nå står i fare for å måtte avlives er 2,6 millioner, opplyser selskapet tirsdag. Feilen ble rettet 9. februar.

Les også

Urfolk mot norske oppdrettere i Canada: – Det er et angrep mot vårt folk

Les også

KLP og Storebrand tar opp urfolkskonflikt med de norske oppdretterne

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Mowi
  2. Oppdrettsnæring
  3. Canada

Flere artikler

  1. Norske lakseoppdrettere får medhold i Canada

  2. Hundremillionerssmell for utfasing i Canada

  3. Urfolk mot norske oppdrettere i Canada: – Det er et angrep mot vårt folk

  4. Mowi og Cermaq går til retten mot utfasing av oppdrett i Canada

  5. Canadisk laksesjokk for Mowi: – Vil få store konsekvenser