Mowi skal kutte 435 jobber uavhengig av lakseskatten

Jobbkuttene skal ikke skje ved oppsigelser, men hvor mange stillinger som går tapt på kysten i Norge, vil Mowi-sjefen ikke si.

Mowi-sjef Ivan Vindheim.
Publisert: Publisert:

Mowi håvet inn milliarder i løpet av fjoråret takket være høye laksepriser, selv om en del ble spist opp av økte kostnader.

Nå lanserer selskapet et nytt program for kostnadskutt med mål om å spare inn 25 millioner euro i 2023, tilsvarende 270 millioner kroner. Det betyr blant annet at 435 årsverk skal kuttes.

På spørsmål fra E24 om hvor stor del av kuttene som kommer i Norge, minner Mowi-sjef Ivan Vindheim først om at selskapet er til stede i 25 land, og at bare 2.300 av totalt 11.500 ansatte jobber i Norge.

– Men hvor mange årsverk skal kuttes i Norge?

– Det er ikke mange, sier Vindheim.

– Hva betyr det, under halvparten?

– Ja ja, men det er ikke snakk om oppsigelser, det blir gjort ved naturlige avganger, sier han.

Les på E24+

Aksjeråd fra Delphi og DNB: Dette er selskapene man må satse på nå

Trenger færre hender

Vindheim forteller at arbeidet med effektivisering blant annet gjelder automatisering og mindre arbeidskrevende operasjoner.

– Det gjelder jo i hele samfunnet. Det er det som skaper produktivitet, du jobber smartere og har maskiner som erstatter hendene, og alt dette skaper velstand, så lenge man ikke tar livet av planeten, sier han videre.

Utgifter til lønn og personale var den neste største kostnadsposten for selskapet i 2022 på 613 millioner euro (6,7 milliarder kroner).

– Helt stopp

Mowi legger også nye investeringer i anlegg i Norge på vent inntil det kommer detaljer om grunnrenteskatten.

Det er i hovedsak snakk om fire anlegg for postsmoltpostsmoltPostsmoltstadiet er definert som den første perioden etter at laksen har gått igjennom smoltifiseringen, dvs. gått over fra å være en fisk som er tilpasset ferskvann, til en laks som har utviklet sjøvannstoleranse. Hvor stor laksen kan være før den slutter å være postsmolt, er ikke klart definert. Ved å produsere større postsmolt på land oppnås både at fisken blir mer robust, samt at produksjonstida i sjøen blir vesentlig kortere. og investeringer på rundt fire milliarder kroner knyttet til disse. «En del» av dette skulle vært igangsatt i år, ifølge Vindheim.

Selskapet er allerede i gang med å bygge tre postsmoltanlegg, og disse investeringene stoppes ikke.

– Utover det er det helt stopp, sier Vindheim.

– Hva skal til for at investeringene blir gjenopptatt?

– At vi får et skattenivå i Norge som er bærekraftig for havbruk, sier han, men vil ikke spesifisere hva det er, annet enn at disse investeringene ikke vil bli gjenopptatt hvis grunnrenteskatten blir som foreslått.

Detaljene rundt hvordan grunnrenteskatten utformes er ventet en gang i mars.

Publisert: