Tyskland vil ta over kriserammede Uniper

Den kriserammede tyske energikjempen Uniper har meldt om tap på nær én milliard kroner per dag. Nå melder Fortum at forhandlingene med den tyske stat om salg av Uniper-aksjer, er i sluttfasen.

Uniper-sjef Klaus-Dieter Maubach
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra det finske energiselskapet, etter at handelen i aksjen ble stoppet på Helsinki-børsen. Også Uniper bekrefter forhandlingene, og melder at det som følge av transaksjonen vil skytes inn åtte milliarder euro i selskapet.

Uniper-aksjen steg rundt tre prosent, mens Fortum steg rundt 9,5 prosent etter rapportene om at Tyskland ville gå inn med kapital i Fortum-eide Uniper, før handelen i begge aksjene ble stengt i ettermiddag.

Avtalen Fortum, Uniper og tyske myndigheter den siste tiden har forhandlet om for å redde den kriserammede energikjempen, dreier seg om følgende, skriver Fortum i meldingen:

  • Salg av Fortums aksjer i Uniper til den tyske stat
  • Tilbakebetaling av finansieringen Fortum har gitt til Uniper
  • En statlig tysk kapitalinnskyting i Uniper

Forhandlingene er nå i sluttfasen, opplyser både Fortum og Uniper, men ingen endelig avtale er ennå inngått.

Hardt rammet av russisk gasstans

Finske Fortum har den finske staten som hovedeier, og er Unipers største eier med drøye 78 prosent. Det norske Oljefondet er blant de andre eierne i Uniper, med en eierandel på 0,24 prosent eller 369 millioner kroner ved nyttår.

Oljefondet eide ved nyttår 0,47 prosent av Fortum, en post til en verdi av 1,12 milliarder kroner.

Uniper sliter kraftig økonomisk, og sa nylig at tapene er på nær én milliard kroner for dagen. Selskapet får det meste av gassen sin fra Russland, og kutt i russiske gassleveranser gjør at det må kjøpe dyr gass i markedet til sine kunder.

Fortum varslet i forrige uke at Unipers tap var forverret etter at Russland stengte ned all gassleveranse gjennom gassrøret Nord Stream 1.

Uniper har tidligere også meldt at selskapet har benyttet seg av hele rammen på ni milliarder euro i en kredittfasilitet med den statlige tyske banken KfW, og ba om å få økt rammen med fire milliarder euro.

Forhandlinger om å hjelpe det kriserammede Uniper har pågått en stund. Allerede i juli gikk tyske myndigheter med på å overta 30 prosent av Uniper-aksjene. Uniper varslet tidligere denne måneden at samtalene nå dreide seg om en mulig nasjonalisering.

Uniper er en viktig gassleverandør til lokale energiselskaper og industriselskaper i Tyskland.

Mistillitsforslag

Den finske regjeringen har vært i hardt vær fra opposisjonen den siste tiden for hvordan de har håndtert situasjonen rundt Fortum og Uniper.

Ifølge Bloomberg er det levert to mistillitsforslag mot regjeringen tirsdag.

Den finske ministeren Tytti Tuppurainen, som har ansvar for statlige selskaper, sier det er viktig at Finland kompenseres og at finske skattebetalere ikke får regningen for redningsoperasjonen.

Les også

Tapene forverres for tysk energikjempe

Les også

Energikrisen rammer tysk energikjempe: Taper nær én milliard kroner per dag

Publisert:
Gå til e24.no