Olje- og gassaksjene faller: Frykter flere kostnadssprekker

Oljeaksjene faller etter Vår Energis kostnadssprekk på Balder-prosjektet. Men hovedbildet er at selskapene flyter over av cash, ifølge ABG Sundal Collier.

Dette er produksjonsskipet på Balder-feltet, som drives av Vår Energi.
Publisert:

Mandag varslet Vår Energi at Balder-prosjektet sprekker med ytterligere 11,5 milliarder kroner, slik at prislappen blir på 40,7 milliarder kroner.

Det bidro til et betydelig fall for Vår Energi-aksjen, og også de andre oljeaksjene er kraftig ned for dagen.

– Oljeaksjene preges nok av smitte fra Vår Energi-nyheten. Det er snakk om at andre prosjekter også kan rammes av kostnadssprekker, sier analytiker John Olaisen i ABG Sundal Collier til E24.

– Det er fare for kostnadsinflasjon og utfordringer i leverandørkjedene. I tillegg er også olje- og gassprisene litt ned i dag, sier han.

Slik går det med aksjene

Hovedindeksen har falt over tre prosent mandag, men nedturen i olje- og gassaksjene er større.

Slik ligger noen av olje- og gassaksjene an i 14-tiden:

  • Equinor: ned 3,6 prosent
  • Aker BP: ned 6,2 prosent
  • Vår Energi: ned 8,3 prosent
  • Okea: ned 5,4 prosent
  • Noreco: ned 4,5 prosent
  • DNO: ned 6 prosent

Det er imidlertid verdt å merke seg at dagens aksjefall kommer etter en stor opptur for flere av oljeaksjene. Selv etter fallet mandag er Equinor-aksjen opp 46 prosent i år. På det meste var aksjen opp over 70 prosent.

Oljeprisen har falt noe mandag, og nordsjøoljen Brent handles til 89 dollar fatet. Den nederlandske TTF-gassprisen er ned 2,6 prosent for dagen, og handles til 183 euro per megawattime. Det er et kraftig fall fra toppen på rundt 340 euro per megawattime den 26. august.

Også investeringsdirektør Gaute Eie i Eika Kapitalforvaltning peker på resultatvarselet fra Vår Energi som forklaring på børsnedturen mandag.

– De setter blant annet fokus på kostnadsinflasjon. Det er nok det som tynger Equinor og Aker BP også. Resultatvarselet gjør at man stiller spørsmål til inflasjon og kostnadsoverskridelser på alle prosjekter på norsk sokkel, sier Eie.

Les også

Rush av oljeprosjekter kan gi kostnadshopp: – Må lære av feilene vi har gjort

– Aksjene ser billige ut

Det er ventet svært mange utbyggingsplaner på norsk sokkel fremover, etter at Stortinget i 2020 la frem en krisepakke med skatteutsettelser.

Aker BP har varslet 15 utbyggingsplaner i høst. Equinor har planer om å levere åtte utbyggingsplaner og åtte oppstarter av prosjekter i 2022.

Ifølge Olaisen frykter noen at flere prosjekter enn Balder kan rammes av kostnadssprekk, inkludert noen av de store prosjektene.

– Noaka, Wisting og Johan Castberg er de tre største prosjektene som er på gang, og de er noen av dem som muligens kan rammes. Det kommer også en rekke andre små prosjekter, sier han.

– Det har vært en voldsom oppgang i olje- og gassaksjene tidligere i år, hvordan vurderer du utsiktene?

– Aksjene ser billige ut. Hvis disse olje- og gassprisene skulle holde seg, så ser aksjene veldig billige ut, sier Olaisen.

– Selv om det skulle bli flere kostnadssprekker er hovedbildet at selskapene flyter over av cash, særlig Equinor. Okea sliter litt med Yme, men min vurdering er at Equinor, Aker BP Vår Energi og Okea klarer seg fint selv om de har noen utfordringer, sier han.

Utelukker ikke flere varsler

Sparebank1 Markets nedjusterer sitt kursmål for Vår Energi til 65 kroner, fra tidligere 70. Aksjen handles mandag til 34,70 kroner.

«Mens kostnadsoverskridelser og forsinkelser noen ganger er prosjektspesifikke, kan man argumentere for at generell stramhet i leverandørmarkedet nå antyder at flere andre prosjekter kan påvirkes av det globale markedet», skriver analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets i et notat.

Han peker på at potensielle kostnadssprekker vil kunne ramme selskaper som Noreco, som er partner i det danske Tyra-feltet, og Aker BP som er involvert i kommende prosjekter som Noaka og Wisting.

«Innenfor vårt dekningsområde vil vi ikke utelukke negative oppdateringer for når oljeproduksjonen starter og/eller kostnadsoverskridelser», skriver Sveen-Nilsen om disse prosjektene.

Noreco og TotalEnergies gjenutbygger for tiden gassfeltet Tyra på dansk sokkel, etter at havbunnen i området sank, og meldte nylig om utsettelse og kostnadsoverskridelse.

Sveen-Nilsen påpeker også at Equinor flere ganger har sagt at Johan Castberg-prosjektet er i rute og på budsjett. Regjeringen vil oppdatere om kostnadene for prosjektene på norsk sokkel i statsbudsjettet 6. oktober.

Publisert:
Gå til e24.no