Nytt pant på 25 millioner kroner hos Kahoot-sjefen

DNB tok i romjulen et pant på 25 millioner kroner i hytta til Eilert Hanoa, toppsjefen i Kahoot. – Finansiering av eiendomskjøp, sier Hanoa.

KURSSMELL: Eilert Hanoa, gründer, toppsjef og toppsjef i quiz- og læringsselskapet Kahoot, har gått på en ny kurssmell denne uken.
Publisert: Publisert:

En bredere nedgang i teknologiaksjer og nedslående beskjeder fra selskapet har bidratt til flere smeller for Kahoot-aksjonærene, deriblant toppsjefen selv.

Store deler av aksjene Hanoa eier er stilt som sikkerhet for lån, og flere kurssmeller har reist spørsmål om en eventuell risiko for tvangssalgtvangssalgbetyr at banken kan tvinge gjennom salg av pantsatte aksjer, hvis kursen faller under et gitt nivå. Hvis kursen faller under dette nivået, kan banken gi en frist, men den er ofte ganske kort (dette kalles «margin call» på engelsk). Har man ikke anledning til å spytte inn mer egne midler, vil banken ta grep ved å selge aksjene. Aksjene kan også bli solgt umiddelbart etter at kursen faller under det gitte nivået. for storaksjonæren.

Nå er også hytta hans pantsatt. DNB har tatt et pant på 25 millioner kroner i Hanoas fritidseiendom i Hafjell, viser grunnboken. Pantet ble registrert 28. desember i fjor.

– Min investeringsportefølje består av ulike typer verdipapirer og eiendom, både i regi av meg privat og gjennom mitt heleide investeringsselskap. Pantsettelsen du viser til er i forbindelse med finansiering av eiendomskjøp gjort av meg privat. Utover dette har jeg ingen kommentar, skriver Hanoa i en SMS til E24.

Les på E24+

Derfor stuper Kahoot-aksjen

Hytta ble kjøpt for 9,5 millioner kroner tilbake i 2012. DNB har tidligere hatt et pant i hytta på et beløp som tilsvarer kjøpesummen, viser opplysninger fra Eiendomsregisteret.

Det nye pantet på 25 millioner kroner er det eneste pantet som er heftet på eiendommen i dag.

Pant i 97 prosent av quiz-aksjene

I november kom det en børsmelding om at det er tatt pant i ytterligere 20 millioner av Hanoas Kahoot-aksjer. Pantet ble tatt som sikkerhet for et lån på 200 millioner kroner til investeringer i Kahoot og andre teknologiselskaper i Hanoas investeringsportefølje, ifølge meldingen.

Fra før er det tatt pant på 20 millioner aksjer i Kahoot som «sikkerhet for gjeld til kredittinstitusjoner», går det frem av 2021-regnskapet til Glitrafjord.

Hanoa eier gjennom sitt selskap Glitrafjord as 41,28 millioner aksjer i Kahoot, og 40 millioner av disse aksjene er dermed pantsatt.

De pantsatte aksjene har torsdag en verdi på 606 millioner kroner, en nedgang fra 919 millioner kroner for to måneder siden.

Flere detaljer er ukjente om vilkår for pantene på Kahoot-aksjene, deriblant hvilken kurs som eventuelt kan utløse et tvangssalg. Generelt kan banken tvinge frem et salg av pantsatte aksjer hvis kursen faller under et gitt nivå.

Jekker ned aksjen

Kahoot-aksjen er ned 2,7 prosent ved lunsjtider torsdag i en tung uke for aksjonærene. Aksjen er så langt denne uken ned mer enn 23 prosent.

Kursen står i skrivende stund i 15,24 kroner.

DNB Markets har ifølge en oppdatering onsdag kveld nedjustert kursmålet på Kahoot-aksjen til 16,5 fra 20 kroner, men gjentar holdanbefaling, skriver Infront TDN Direkt.

Kursfallet og meglerhus-oppdateringen kommer etter et negativt resultatvarsel tirsdag denne uken.

Kahoot opplyste at de fakturerte inntektene i fjorårets fjerde kvartal vil lande på 43,5 millioner dollar, opp 10 prosent sammenlignet med samme kvartal i 2021.

Til tross for at de har fått flere betalende kunder, noterte selskapet at veksten i de fakturerte inntektene var svakere enn ventet i fjerde kvartal.

Fakturerte inntekter er beløpet selskapet fakturerer til sine kunder.

De trekker som mange andre frem de makroøkonomiske utfordringene, som blant annet høy inflasjon og stigende renter, som en årsak til det.

– Vi er ikke fornøyd med våre salgsresultater mot slutten av året. Derfor vil vi ta ytterligere grep for å tilpasse oss de gjeldende markedsforholdene og gjøre forbedringer i vår kommersielle modell, sa Hanoa i meldingen.

Les på E24+

– Det er en del som får seg en stygg overraskelse nå

Les på E24+

Fire eksperter: Disse aksjene er de beste kjøpene nå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om