Wall Street snudde til oppgang

Tesla-aksjen falt etter at selskapet kuttet i prisene på sine elbiler. Storbankene steg etter kvartalsrapporter i det som ble en positiv uke på Wall Street.

Trader inne på New York-børsen.
Publisert:

Ukens siste handelsdag begynte med nedgang i de amerikanske aksjemarkedene.

I 19-tiden snudde imidlertid de tre toneangivende indeksene, og ved stengetid var alle i pluss:

  • S&P 500 steg 0,40 prosent
  • Dow Jones var opp 0,33 prosent
  • Nasdaq endte opp 0,71 prosent
Les på E24+

Slik bør du investere nå: Unngå feilen mange gjorde i fjor

Oljeprisen har klatret noe fredag. Nordsjøolje (brent spot) ble handlet for 85,4 dollar fatet da New York-børsen stengte, opp 1,6 dollar.

Mot oppgang for uken

De tre sentrale indeksene endte med oppgang for uken.

S&P 500-indeksen steg fem prosent siste uke, mens Nasdaq-indeksen var opp 7,5 prosent i samme periode og Dow Jones-indeksen var opp drøyt fire prosent.

Torsdag endte dagen i pluss på Wall Street. Markedet vinglet mellom oppgang og nedgang gjennom handelsdagen etter at det kom ferske inflasjonstall før åpning.

Prisveksten i USA dempet seg til 6,5 prosent i desember, akkurat som økonomene hadde ventet. Det er likevel fremdeles langt over sentralbankens mål på to prosent.

Bekymring for inflasjon og høyere renter har preget aksjemarkedet sterkt det siste året. Sentralbanktopp Patrick Harker uttalte i går at det er fornuftig med hevinger på 0,25 prosentpoeng fremover, noe som vil være et roligere tempo enn på de foregående rentemøtene.

Storbanker faller

Flere amerikanske storbanker har lagt frem kvartalsresultater i forkant av børsåpning.

JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo og Citigroup leverte alle bedre enn ventet i fjerde kvartal både når det kommer til resultat og omsetningen. Det eneste unntaket var at omsetningen til Wells Fargo var litt lavere enn ventet.

Bank-aksjene falt ved børsåpning, men har snudd til pluss i løpet av handelsdagen. Slik ser det ut i 18-tiden:

  • JP Morgen steg 2,5 prosent
  • Bank of America var opp 2,2 prosent
  • Wells Fargo steg 3,3 prosent
  • Citigroup steg 1,7 prosent

I JP Morgans tilfelle peker Bloomberg på at bankens forventninger til renteinntekter i 2023 var lavere enn analytikerne hadde ventet. JP Morgan venter netto renteinntekter på 73 milliarder dollar, under estimatet på 74,4 milliarder dollar.

Bank of America hadde lavere renteinntekter enn ventet i fjerde kvartal, ifølge Bloomberg. Wells Fargo kuttet på sin side kostnadene mindre enn analytikerne ventet, i tillegg til å ha lavere inntekter enn ventet.

Tesla ned etter priskutt

Fredag ble det kjent at Tesla kutter prisene på elbilmodellene Model 3 og Model Y i både USA og Europa.

Elbilprodusenten falt 5,7 prosent i tidlig handel, og stengetid var aksjen ned 0,9 prosent.

Tesla skal i en melding peke på at «kontinuerlig produktforbedring» og at kostnadsveksten har normalisert seg er årsaken til at det nå kutter i bilprisene.

I Norges tilfelle betyr priskuttet at Model 3 settes ned med nærmere 120.000 kroner, fra 519.000 kroner til 399.990 kroner.

Publisert: