Dof-styret og kreditorer i «sonderinger»: – Nødt til å komme en avklaring raskt

Etter at misfornøyde Dof-aksjonærer byttet ut styret pågår det nå møter med kreditorene om gjeldsfloken, men «utgangspunktet er ikke godt» og en avklaring bør komme innen «dager», sier advokaten som er mellommann.

SKAL FINNE DOF-LØSNING: Advokat Egil Horstad i Schjødt.
Publisert: Publisert:

– Den tilgjengelige tiden vi har til rådighet er slik at det ikke er lenge vi kan sondere. Det er nødt til å komme en avklaring raskt, sier Egil Horstad til E24.

Han har fått oppdraget som såkalt rekonstruktørrekonstruktørEn rekonstruksjon er en rettslig prosess for å løse et selskaps gjeldsproblemer. Retten oppnevner en rekonstruktør som blant annet skal bistå skyldneren og ivareta kreditorenes interesser i gjeldsforhandlingene. av Hordaland tingrett, som i denne saken blant annet betyr å være en mellommann mellom aksjonærer og kreditorer.

Offshorerederiet Dof gikk rettens vei for å tvinge gjennom en løsning som rydder opp i milliardgjelden, etter at misfornøyde aksjonærer torpederte det første forsøket i fjor høst.

Aksjonærene kastet deretter det sittende Dof-styret og valgte inn et nytt styre i midten av desember.

Horstad sier det pågår møter mellom det nye styret og kreditorene i Dof. Ifølge advokaten handler det om «sonderinger» om en mulig alternativ løsning.

Les på E24+

Fire eksperter: Disse aksjene er de beste kjøpene nå

– Se om det er en mulighet

– De arbeider med å skulle legge frem en plan. Men alle er enige i at det ikke har noen hensikt å legge frem noe som ikke har en sjanse til å føre frem, sier han.

Det gjeldstyngede offshorerederiet som skylder rundt 23 milliarder kroner, inngikk tidligere en avtale med kreditorene som blant annet betyr at seks milliarder av gjelden omgjøres til aksjer.

På spørsmål om møtene med kreditorer sier styreleder Leif Salomonsen i Dof at han ikke ønsker å gi noen kommentarer.

Advokat Ståle Gjengset som representerer en rekke kreditorer, har ikke besvart E24s henvendelse. Tidligere har kreditorene gjort det klart at det ikke er aktuelt å gi aksjonærene noen gunstigere avtale.

På kreditorlisten er en rekke banker, deriblant DNB, Danske Bank, Nordea og flere sparebanker.

Rekonstruktør Horstad sier han ikke ønsker å gå i detaljer.

– Generelt er det slik at det som ligger i avtalen når det ikke frivillig ble stemt gjennom, er én prosent. Og de sa nei til fire prosent.

– Da er det å forsøke å se om det er en mulighet for å se om det finnes en justert modell som aksjonærene mener vil ivareta deres interesser bedre og som kreditorene kan akseptere, sier han.

Den første løsningen på gjeldsfloken ville gitt aksjonærene i Dof fire prosent av selskapet, men planen ble nedstemt etter et aksjonæropprør.

Det gamle styret og kreditorene gikk deretter til Hordaland tingrett i et forsøk på å tvinge gjennom gjeldsløsningen. Denne prosessen, kalt rekonstruksjon, vil gi aksjonærene kun én prosent eierandel.

Men også den må godkjennes av aksjonærene på en generalforsamling. Det krever flertall på 50 prosent.

– Utgangspunktet er ikke godt når det ligger en modell med én prosent og fire prosent ble stemt ned, sier Horstad.

Les også

Dof-opprørere vant frem: Får byttet ut styret

– Snakker dager

Horstad sier at «kreditorenes utgangspunkt er at det ligger en avtale».

– Hvis man virkelig tror at dette kan gå så er det mekanismer tilgjengelig slik at man kan strekke på ulike frister. Men den avklaringen på om dette er gangbart og mulig, den snakker vi dager på.

– Går det fremover eller er det fastlåst?

– Det går fremover i den forstand at man blir klokere og har fått sortert ut en del ting som i alle fall ikke er aktuelt.

Les på E24+

Positive tendenser i offshore-rapportene: – Markedet vil fortsette å styrke seg

Prosessen foregår slik at hvis det legges frem en plan som blir godkjent av kreditorene og aksjonærene, er rettens oppgave kun å sjekke om det er en modell som er innenfor lovens rammer, ifølge Horstad.

– Hvis dette ikke fører frem til noe, hvis man ikke ser noen løsning, så skal vi som rekonstruksjonsutvalg melde fra om det til retten.

– Da er utgangspunktet at retten skal ta det til neste steg, nemlig konkurs, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om